Izbrali smo najsrčnejše za leto 2009/2010

Ko smo bolni in ranljivi je zelo pomembno, da občutimo kako smo tisti trenutek za medicinsko osebje edini in najpomembnejši ter v varnih rokah. Zato smo pred tremi leti v uredništvu revije Zdravje sprejeli odločitev, da bomo poslej vsako leto s pomočjo svojih bralcev med zaposlenimi v zdravstveni negi iskali tiste, ki izstopajo pri svojem delu po strokovnosti in požrtvovalnosti, razdajanju za druge …

najsrčnejše 2009/2010
Najsrčnejše za leto 2009/2010 v družbi Marte Krpič, urednice revije Zdravje, in Sama Žargija, direktorja podjetja Alpress, d.o.o., izdajatelja revije Zdravje. (foto: Vito Tofaj)

Januarja letos smo tako že tretjič zapored objavili razpis za zbiranje predlogov  najsrčnejših v zdravstveni negi in pozvali bralce, da predlagajo iz svojega okolja tiste, ki delajo s srcem, a strokovno, in za ljudi in jim omogočili, da se  »svojim najsrčnejšim« tudi na ta način zahvalijo.

Bralci revije Zdravje so odločili najsrčnejše za leto 2009/2010:

1. MEDICINSKA SESTRA – VESNA OLENIK iz Ljubljane, zaposlena v Varstveno-delovnem centru Tončke Hočevar v Ljubljani, v enoti Zelena jama;

2. PATRONAŽNA SESTRA –  IRENA FILIPIČ s Ptuja, zaposlena v Zdravstvenem domu Ptuj;

3. BABICA – ANDREJA HORŽEN iz Tržiča, zaposlena v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Čestitke in priznanja smo najsrčnejšim za leto 2009/2010 izrekli na zaključni prireditvi v sredo, 13. oktobra 2010, v Festivalni dvorani in se tako simbolno zahvalili tudi vsem drugim zaposlenim v zdravstveni negi, ki prav tako dobro in prizadevno delajo.

Vse tri so bile prijetno presenečene, da so bile predlagane za izbor, ob razglasitvi, da so jih bralci izbrali za najsrčnejše,  pa so bile vidno ganjene in presrečne. Po prejemu priznanj so povedale:

VESNA OLENIK, najsrčnejša medicinska sestra: » Ob sprejemanju priznanja so me  preplavili najlepši občutki, pritekle so solze radosti. Po naravi sem zelo čustvena zato so me besede, ki so jih zapisali moji varovanci in drugi ganile. To priznanje je za mene najlepše darilo. Z delom, ki ga opravljam sem zelo zadovoljna, varovanci so tople in iskrene osebe, z iskrenostjo in poštenostjo me osrečujejo in lepšajo dneve.  So del mojega življenja in si trenutno ne predstavljam, da bi opravljala kakšno drugo delo. Priznanje mi je tudi spodbuda za nadaljnje delo, da postanem še boljša medicinska sestra.

IRENA FILIPIČ, najsrčnejša patronažna sestra: »Sem vesela in srečna. Med podeljevanjem priznanja sem doživela potrditev, da sem se odločila za pravi poklic. Rekla sem si, Irena dobro delaš. Postavilo se mi je tudi vprašanje, kdo so tisti, ki so me predlagali in zakaj, saj je še mnogo drugih patronažnih sester, ki  zagotovo to zaslužijo. Ko sem prejela vabilo revije Zdravje, sem ga spravila v predal. Nisem ga vzela resno, saj nisem mogla verjeti, da sem predlagana. Na današnjem slovesnem podeljevanju me je v mislih ves čas spremljal mlad onkološki bolnik, ki je, žal umrl. Rekel mi je: ‘Sestra Irena, ko pridete v mojo hišo, prinesete vanjo sonce. Vedno pridete z nasmehom. Ko  mene ne bo, nosite to sonce s seboj.’ Tega se skušam držati.«

ANDREJA HORŽEN, najsrčnejša babica: »Ko sem izvedela, da sem predlagana za izbor najsrčnejših, sem bila prijetno presenečena. Ko sem poslušala lepe besede, zakaj so me predlagali, mi je bilo pri srcu zelo lepo. Počutila sem se srečno in veselo. Pomislila sem na vse tiste srečne mamice, ki sem jim pomagala pri porodu. Spomnila sem, kako sem si že kot otrok želela biti babica, in na mojo odlično učiteljico Anko Grmič iz naše porodnišnice. Prejeto priznanje je potrditev mojega dela, ki ga opravljam s srcem in predanostjo.«

Izbor za najsrčnejše v zdravstveni negi, to je stanovskih kolegic in kolegov, vsako leto pozorno spremlja in pozdravlja tudi Zbornica Zdravstvene in babiške nege Slovenije-Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, in letos je vse predlagane in druge v dvorani v njenem imenu prijazno nagovorila gospa Ksenija Pirš, koordinatorica dejavnosti regijskih društev.

Podelitev priznanj je potekala v  prijetnem vzdušju,  ki so jo popestrili: z glasbo Maja Keuc, s plesom orientalska plesalka Taissha in stand-up komiki Tin Vodopivec,  Boštjan Gorenc – Pižama in Klemen Mauhler.

Marta Krpič,
glavna in odgovorna urednica revije Zdravje