Izbrali ste najsrčnejše za 2013

Letos smo ponovno razglasili Najsrčnejše po izboru naših bralk in bralcev: medicinsko sestro, patronažno sestro in babico. Bralci in bralke ste namreč tisti, ki določite, katere so vam najbolj segle v srce, se vas najbolj dotaknile in vam najbolj pomagale. Mi smo tako le vaši glasniki, ki jih počastimo in se jim zahvalimo ter jim tako izkažemo spoštovanje za brezmejno razdajanje v vsakodnevni službeni vlogi.

Slika 4
Na zdravje vseh naših medicinskih, patronažnih sester in babic! Od leve proti desni: direktor podjetja Alpress, d.o.o. Samo Žargi, najsrčnejša babica Irena Maguša, najsrčnejša medicinska sestra Alenka Meško in najsrčnejša patronažna sestra Aleksandra Reid.

Tri najsrčnejše so tistega večera prispele v središče Ljubljane v vednosti, da so nominirane, a ker je bila razglasitev v ožjem krogu, so bile hkrati tudi zmagovalke. Vseeno tega niso pričakovale, in ko so doumele, da so ravno vsaka iz druge kategorije, se jim je posvetilo, da so izbranke svojih pacientov. Prav vse so bile ganjene, saj svoje delo opravljajo s srcem in energijo, namenjeno pacientom in ne dosežkom ali priznanjem, vendar je prav zato še posebej pomembno, da se jim zahvalimo.

Zahvala

Med glasovi, ki so prispeli na naš naslov, so se znašli podpisi ne le pacientov in njihovih najbližjih, pač pa tudi sodelavcev in nadrejenih, ki so prepoznali srčnost v vsaki izmed nominirank in se ji želeli zahvaliti, jih pohvaliti in predvsem pokazati, da je kljub težkim časom njihovo delo cenjeno. Pred razglasitvijo treh izbranih je gospod Samo Žargi, glavni in odgovorni urednik revije Zdravje in direktor podjetja Alpress, d.o.o., v nagovoru navzočih omenil, da je poklic medicinskih in patronažnih sester ter babic pogosto zapostavljen in spregledan.
Akcija naše revije si ne domišlja, da bo s temi priznanji spremenila položaj sester in babic v hierarhiji zdravstva, vendar pa vsekakor zagovarjamo dejstvo, da so vredne pozornosti in poklona za vse predajanje in prijaznost, toplo besedo, nasmeh in ramo, na katero se lahko naslonijo tako bolniki in bolnice kot njihovi sorodniki in najbližji.

Njsrčnejše

Med tistimi, ki so našim bralcem in bralkam in njihovim najbližjim nudile pomoč, strokovno oskrbo, prijazen nasmeh in oporo, so izbrali najsrčnejše in svojo izbiro tudi precej natančno opredelili in upravičili.
Za najsrčnejšo medicinsko sestro so izbrali Alenko Meško, zaposleno v Zdravstvenem domu Ormož. Zapisali so: »Dela v ginekološki ambulanti, kamor se večina žensk odpravi z nelagodjem. Kako pomembno je, da te sprejme sestra, ki začuti tvojo stisko, strah in nelagodje. Je strokovna, predana, pozorna, predvsem pa jo odlikuje njena srčnost.«
Za najsrčnejšo patronažno sestro so izbrali Aleksandro Reid, zaposleno v Zdravstvenem domu Moste. Svojo odločitev so utemeljili takole: »Zaradi optimizma in dobre volje, ki ju prinese v hišo poleg svojega profesionalnega znanja in požrtvovalnosti, je nedvomno najsrčnejša. Nič ji ni težko ali odveč, tudi sosed pride na kavo, kadar nas obišče, in tudi zanj najde prijazno besedo. Še dolgo po tem, ko odide, je hiša polna njene energije. Radi jo imamo.«
Za najsrčnejšo babico pa so izbrali Ireno Maguša iz Mariborske porodnišnice. Tudi ona se je dotaknila pacientk: »Topla, prijazna in ljubeča oseba, ki te sprejme z nasmehom. Bodrila me je in spodbujala, ves čas z nasmeškom in prijazno besedo in zahvaljujoč njej sem imela čudovito porodno izkušnjo.«

Slika 1
Najsrčnejša babica, Irena Maguša, se je verižice z obeskom v obliki srčka, ki ga je podarila Zlatarna Celje, zelo razveselila.
Slika 2
Za šopke in cvetlični aranžma je poskrbelo podjetje PUP Velenje.
Slika 3
Pogostitev je pripravilo podjetje Vivo catering.
Slika 5
Z najsrčnejšo patronažno sestro Aleksandro Reid se je veselila celo njena šefica.
Slika 6
Nekaj besed je najsrčnejšim namenila tudi gospa Anita Prelec, predsednica Sekcije medicinskih sester in babic.
Slika 7
Najsrčnejša medicinska sestra Alenka Meško je bila presenečena nad razglasitvijo svojega imena, priznanja pa je bila zelo vesela, o čemer so pričale tudi solze sreče.
Slika 8
»Nič hudega sluteče« najsrčnejše pred razglasitvijo.
Slika 9
Direktor podjetja Alpress, d.o.o., Samo Žargi, se je najsrčnejšim zahvalil za nadaljevanje tradicije, ki jo je prva drzno vzpostavila Florence Nightingale.

Piše: Petra Julia Ujawe
Foto: Matic Bajželj