Izšla je nova številka revije Zdravje, april 2017

Revija Zdravje, april 2017

V aprilski številki revije Zdravje si preberite:

NASILJE JE NAUČENO VEDENJE

Nedavno nas je v Sloveniji ponovno pretresel nasilen dogodek. Šok je bil še toliko večji, ker sta storilca povzročeno nasilje snemala in ga v živo delila na družabnem omrežju. A niti to še ni bilo dovolj. Velika množica ljudi je ta posnetek delila naprej. Kaj je gnalo k takšnemu gnusnemu dejanju storilca? In kaj je gnalo opazovalce, da so posnetek delili naprej, kakor da bi bil nekaj, kar jim je popestrilo večer? Ker je nasilja v naši družbi veliko, nas resnično lahko šokirajo le še primeri skrajnega nasilja, kot je trpinčenje ali uboj otroka ali pa omenjeni dogodek. Zdi se, kot da nasilje želi prestopati svoje meje.

ZDI SE MI, DA SMO PADLI ZELO NIZKO

Dr. Vesna Leskošek na Fakulteti za socialno delo že več kot petnajst let preučuje revščino in družbene neenakosti. Pred tem je delala kot socialna delavka na enem od centrov za socialno delo. Videla je, kako se ljudje mučijo in trudijo, da bi izšli iz krizne situacije. In več ko je bilo revščine, bolj je postajala pozorna nanjo. Vsak dan je bila v neposrednem stiku z ljudmi in videla, kako ljudje živijo. Ob tem ni mogla ostati neprizadeta. Zelo dobro vemo, pravi, da neposredna pomoč deluje le kratkoročno. Ko se revščina začne poglabljati, pa to ne zadostuje več. Treba je zahtevati sistemske spremembe.

V PRIJATELJSKEM ODNOSU

Živimo v obdobju tehnologije, ki nas spremlja na vsakem koraku. Kako med telefone, tablične računalnike in predvajalnike glasbe umestiti še slušni aparat, ki je za naglušne nujni pripomoček? Zlahka. Že vrsto let mobilne naprave v nobenem primeru ne vplivajo na slušne aparate. S prihodom brezžičnih naprav so se proizvajalci slušnih aparatov temu prilagodili ‒ sevanju, ki bi lahko povzročalo motnje, preprečijo vpliv na elektroniko slušnega. Mobilni telefon torej na slušni aparat nima vpliva, prav tako ne more priti do motenj v obratni smeri.

ZA LEPOTO JE TREBA POTRPETI?

Barvanje las je zelo priljubljeno in pri sivih laseh tudi pričakovano. Hitro, neboleče in poceni je mogoče spremeniti svoj videz z novo pričesko in pokazati svoji okolici lepoto in tudi drznost. V mislih imam nenavadne modre, zelene in rdeče barvne odtenke las. Čeprav imajo pobarvani lasje pozitiven učinek na človekovo podobo, pa me je vendarle zanimalo, ali je barvanje las škodljivo za lase in zdravje, pa tudi, kakšni so naravni nadomestki za industrijske barve. In zakaj je bolj priporočljivo barvanje pri frizerju kot v domači kopalnici?

PEKOČI KOREN ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE

Velika noč je pred vrati in med živili, ki so v tem času najbolj priljubljena in ki vsako leto najdejo pot na našo mizo, je seveda tudi hren. Preden pa ga uporabite v receptih, ki vas čakajo tudi v tem članku, pa pobliže spoznajte to živilo, skupaj z vsemi čudovitimi lastnostmi, ki jih skriva. Na naše jedilnike pride predvsem v zimskem času, v času kolin, pri uživanju mastne hrane, v pustnem času, še posebno pa ob velikonočnih praznikih. Prekajenih in neprekajenih velikonočnih dobrot si ne moremo predstavljati brez hrena.

Več si preberite v APRILSKI številki revije Zdravje, št. 446!

Naročite se na revijo Zdravje!

Povejte svoje mnenje - kometirajte
Deli
Uredništvo
Zdravje je vaš vodnik za zdravo življenje in portal s strokovnimi informacijami o zdravljenju in simptomih bolezni, s katerimi se pogosto soočamo.