Izšla je nova številka revije Zdravje, avgust 2017

V avgustovski številki revije Zdravje si preberite:

SLOVENSKA RESTAVRACIJA V AFRIKI

Moja prva leta v Ugandi so bila precej pestra. Doživela sem ekstremne vzpone in prav takšne padce. O kulturnem šoku sicer vsi govorijo, a dokler ga ne doživiš, res ne veš, kako to je. Slovenka, vajena Slovencev in slovenskega karakterja, sem bila seveda najbolj očarana nad ugandsko neposrednostjo, odprtostjo in glasnim izražanjem naklonjenosti. Ja, eksotika je vedno fajn. Zanimiva. In, bodimo odkriti, privlačna. In moja bela koža je v Ugandi še danes eksotika. Medtem ko morda Slovenci svoje mnenje o drugačnih ljudeh navadno izražamo za njihovim hrbtom, med zobmi in na varnih zidovih Facebooka, pa so Ugandčani izrazito neposredni.

ŽIVLJENJE IMA OMEJENO GARANCIJSKO DOBO

Željko Ćurić, dr. med., je v Slovenijo prišel pred dvaindvajsetimi leti. Nameraval je ostati le nekaj tednov, a so se mu tu, kot pravi sam, na stežaj odprla vrata. Zato je ostal. Nova znanstva in nova znanja ‒ in kmalu je s partnerjem ustanovil svetovalno podjetje O.K. Consulting, ki uspešno deluje že 18 let. Svetuje, izobražuje in trenira posameznike ter skupine, zanima ga tako poslovni svet kot svet športa, njegova posebnost pa je delo s specialnimi enotami policije in pogajalskimi enotami. Znanje, ki ga je prinesel še iz vojnih dni na Hrvaškem, ko je vodil sanitetno postajo.

OPAZUJMO SEBE BREZ SODBE IN VREDNOTENJA

Sodobno življenje je naporno in stresno. Številne obveznosti pritiskajo na nas, zmanjkuje nam časa za vse, kar bi želeli postoriti, ali mislimo, da bi morali. In dlje, kot to traja, bolj se oddaljujemo od samih sebe in svojih potreb. V nenehnem hitenju izgubljamo energijo in vitalnost in lahko tudi zbolimo. Postajamo utrujeni, razdražljivi in nazadnje tudi neučinkoviti. Kako najti pot nazaj k sebi?  Eden od sodobnih načinov je razvijanje čuječnosti. Kot povedo v Društvu za razvijanje čuječnosti, gre za način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti.

POMEMBNO TUDI MED POČITNICAMI

Spanje predstavlja enega izmed pomembnejših gradnikov otrokovega razvoja. Otroci spanje potrebujejo povsem enako kot hrano in zrak oziroma starševsko ljubezen. Odraslim se spanje zdi logičen zaključek dneva, saj smo naravni cikel dneva in noči že usvojili, otroci pa se tega še morajo naučiti. Zato lahko pogosto pozabimo, da je večerna rutina tista, ki otrokom predstavlja logično nadaljevanje v spanje. Če uvedemo večerno rutino, to pomeni, da razumemo ključni pomen spanja v otrokovem čustvenem, fizičnem in mentalnem razvoju.

SIVO ZLATO ZA LEPOTO

Uporaba gline sega daleč v prazgodovino, saj je bila človeku že od nekdaj v veliko pomoč pri zdravilnih in lepotnih ritualih. Glina ima močan čistilni in energetski učinek ter je univerzalno sredstvo za razstrupljanje telesa in doseganje gladke in čiste kože, sijočih zdravih las, belih zob. Pri negi telesa jo lahko uporabljamo za različne obloge, maske, pilinge, kot šampon, milo, zobno pasto … Ime glina je keltskega izvora in pomeni »svetlo, tekoče, bistro«. Naši predniki so zagotovo odkrili njene terapevtske lastnosti z opazovanjem ranjenih in bolnih živali.

Več si preberite v AVGUSTOVSKI številki revije Zdravje, št. 450!

Naročite se na revijo Zdravje!

Povejte svoje mnenje - kometirajte
Deli
Uredništvo
Zdravje je vaš vodnik za zdravo življenje in portal s strokovnimi informacijami o zdravljenju in simptomih bolezni, s katerimi se pogosto soočamo.