Izšla je nova številka revije Zdravje, julij 2017

Revija Zdravje, julij 2017

V julijski številki revije Zdravje si preberite:

KO NE MOREMO Z DRVEČEGA VLAKA

Pogosto slišimo, da je nekdo izgorel ali pa da bo »pregorel«. Izraz izgorelost ali s tujko »burnout« nam je znan in zdi se nam, da o tem vemo vse. Največkrat to povezujemo z izčrpanostjo zaradi dolgotrajnega intenzivnega dela. Vendar je ločnica med delovno izčrpanostjo in izgorelostjo pomembna. Res je, da gre pri sindromu izgorelosti za stanje izčrpanosti, ki je nastalo v povezavi z delom. Ni nujno, da gre pri tem za poklicno delo, za izgorelostjo lahko obolevajo tudi gospodinje ali pa na primer ljudje, ki negujejo bolnega svojca.

RESNIČNO LEPOTO PRINESEJO IZKUŠNJE

Če bi nekega jutra vsi ljudje ob pogledu v ogledalo brezpogojno sprejeli, kar vidijo v njem, bi propadle številne industrije tega sveta. Veliko manj dela bi imeli tudi estetski kirurgi, ki ob telesu mnogokrat zdravijo tudi dušo. A dosežki plastične kirurgije pri rekonstrukciji udov in drugih tkiv so nepogrešljivi in v življenja pacientov prinašajo novo kakovost. Zato smo se o vlogi rekonstrukcijske in plastične kirurgije v sodobnem svetu pogovarjali z dr. Alešem Leskovškom, specialistom plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter direktorjem klinike Simed v Ljubljani.

PRAVI POPOTNIK VEDNO POSKRBI TUDI ZA SVOJE ZDRAVJE

Bliža se čas dopustov, s tem pa tudi popotovanj v daljne in neznane kraje. Kot vemo, nas tudi na poti lahko doletijo različne bolezni, predvsem črevesnega izvora, ki sicer pri večini zdravih ljudi ne povzročijo resnejših težav, vendar pa lahko naredijo pot zelo neprijetno. Ker je potovalna driska najpogostejša težava popotnikov, bom tokrat nekaj več besed napisala o njej, predvsem kako se ji izogniti in kako jo pozdraviti. Pomembno je, da se pred odhodom posvetujemo z osebnim zdravnikom, ki nam bo glede na področje in trajanje potovanja ter naših aktivnosti, svetoval morebitna cepljenja in tudi katera zdravila je priporočljivo vzeti s seboj

KAKO PRAVILNO KUPOVATI MORSKO HRANO?

Ribe so nepogrešljivo živilo v prehrani človeka, saj so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so za organizem esencialne, vsebujejo pa tudi kakovostne beljakovine, vitamine in minerale. Te hranilne snovi so pomembne predvsem za varovanje srca in ožilja, pomembno pa je tudi, da jih uživajo nosečnice in tako poskrbijo za boljši razvoj svojega ploda. Ker do okužb s hrano v še večji meri prihaja ravno poleti, ko so temperature višje in pogoji za razvoj bakterij boljši, se bomo tokrat posvetili ribam in zmanjšanju tveganja za okužbo s tem zdravim živilom.

OGENJ, VODA, ZRAK IN ZEMLJA NAJ BODO V RAVNOVESJU

Preštevilne diete oziroma načini prehranjevanja se oglašajo kot edini pravi in zdravi za vse ljudi. Vegetarijanska, veganska, makrobiotična, dieta z nizkim glikemičnim indeksom, prehranska piramida … Marsikdo je že marsikakšno takšno dieto preskusil in nazadnje ugotovil, da mu ne ustreza. Tudi v zvezi z boleznimi lahko najdemo najrazličnejše nasvete glede prehrane, ki naj bi določeno bolezen pozdravila oziroma vsaj omilila. Pogosto so ti nasveti in diete za isto bolezen celo nasprotujoči in v človeku puščajo dvom, da kaj pomagajo.

Več si preberite v JULIJSKI številki revije Zdravje, št. 449!

Naročite se na revijo Zdravje!

Povejte svoje mnenje - kometirajte
Deli
Uredništvo
Zdravje je vaš vodnik za zdravo življenje in portal s strokovnimi informacijami o zdravljenju in simptomih bolezni, s katerimi se pogosto soočamo.