Izšla je nova številka revije Zdravje, junij 2017

Revija Zdravje, junij 2017

V junijski številki revije Zdravje si preberite:

OB ROBU EKVATORJA, NA ROBU SMRTI

Ko sem julija 2009 v Benetkah sedla na letalo za Entebbe, mesto v Ugandi, se mi niti sanjalo ni, da bom leta 2017 tukaj živela. Z ugandskim možem in svojo družino. Še manj, da bom kdaj v Ugandi rodila. Preživela malarijo. Imela slovensko restavracijo. Ali pa – ne se hecat – delala v ugandski bolnišnici. Pred osmimi leti sem utrujena od prekarnega dela in precej razočarana nad situacijo v slovenskih medijih, izkoristila priložnost za enoletni polprostovoljni oddih v Ugandi. Pomagala naj bi pri postavitvi multimedijskega projekta, ki pa nekako ni šel po načrtih. Prvih nekaj mesecev sem živela v Nkoziju, potem pa sem se počasi preselila v glavno mesto Ugande, Kampalo. In tukaj ostala.

PAMETNE DROGE MED ŠTUDENTI

Junij je za veliko večino študentov napet čas. Je čas izpitov in intenzivnega študija, ki zahteva močno in dolgotrajno koncentracijo. Izpiti niso samo naporni, ampak tudi stresni in na uspeh poleg študija vpliva tudi to, ali je študent na izpitu umirjen ali pa ga preplavljajo občutja treme in strahu. Takrat je treba dati vse od sebe in izkazati najvišjo stopnjo koncentracije. Nekateri si pri vsem tem pomagajo tudi s tako imenovanimi pametnimi drogami (»smart drugs«).

»EMPATIJA NAS HRANI«

Zdravnica Sanela Banović se k svojim bolnikom tudi uleže. Poboža jih, objame. Vedno jim pove, da je njihov odnos partnerski, da jim sama ne more določiti, kaj početi v življenju, ampak se morajo za spremembo, ki bi jim lahko pomagala živeti bolje, odločiti sami. Le tako jo bodo tudi uresničili. Sanela Banović opozarja, da za kakovost odnosov skrbimo z dogovarjanjem – ne z obljubami – in ob tem poziva k »Čustveni revoluciji 2020«. V prostem času se druži z ljudmi, ki jih ima rada, in osvaja slovenske vrhove. Letos, napoveduje, je na vrsti tudi Triglav.

TELO IN DUŠA TI MORATA PUSTITI, DA ODPUSTIŠ

Ena in edina prava slovenska televizijska diva. Dama. Znana po tem, da pove, kar misli, in da pri tem vedno ostane spoštljiva. Nekaj časa je nismo videvali na televizijskih ekranih, in ko jo vprašam, če so se ljudje odzvali, češ, da so jo pogrešali, prikima. Vendar so pričakovali zabavno pogovorno oddajo, saj so se želeli smejati z njo. V oddaji Zgoraj brez pa se pogovarja z zanimivimi ljudmi in o temah, ki jih gledalci morda niso pričakovali. A Miša je večplastna in radoživa. Zanimajo jo ljudje, zanimajo jo zgodbe, rada se pogovarja in odgrinja zavese. Zato sva tokrat malce odgrnili tudi njeno.

NABIRANJE IN SHRANJEVANJE ZELIŠČ

Zdravilne rastline nabiramo na vrhuncu nabiralnega obdobja, ko vsebujejo listi, cvetovi, semena ali korenine največ učinkovin. Pri nabiranju si pomagamo s podrobnim priročnikom zdravilnih rastlin. Vedno se prepričajmo, da nabiramo pravi zdravilni del rastline. Pri nabiranju rastlin s krhkimi deli ali z jedkim rastlinskim sokom si nadenemo zaščitne rokavice. Nikoli ne nabiramo redkih ali ogroženih vrst in rastlin, ki jih ne poznamo, saj so nekatere strupene. Nikoli tudi ne nabiramo obolelih ali poškodovanih rastlin, nabrane rastline pa čim prej posušimo ter jih nato shranimo.

Več si preberite v JUNIJSKI številki revije Zdravje, št. 448!

Naročite se na revijo Zdravje!

Povejte svoje mnenje - kometirajte
Deli
Uredništvo
Zdravje je vaš vodnik za zdravo življenje in portal s strokovnimi informacijami o zdravljenju in simptomih bolezni, s katerimi se pogosto soočamo.