DomovBolezni in simptomiKlopni meningoencefalitis: Majhen ugriz, težke posledice

Klopni meningoencefalitis: Majhen ugriz, težke posledice

V Sloveniji smo s številom opravljenih cepljenj proti klopnemu meningoencefalitisu na evropskem repu. A žal ne tudi po številu okužb. Slovenija spada med evropske države z najvišjo obolevnostjo. Leta 2009 je bilo prijavljenih 304 primerov te virusne bolezni, lani 166. Odstotek ljudi, ki jih prizadene klopni meningoencefalitis, umre. Pri petih odstotkih pride do trajne ohromitve.

- Oglas -

Na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani je bila tudi to pomlad novinarska konferenca, na kateri so opozorili, dalahko ljudje sami z zaščitnimi ukrepi in pravočasnim cepljenjem pogosto preprečijo najhujše.

Lahko je zelo hudo

Klopni meningoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Izjemoma ga lahko povzroči tudi uživanje neprekuhanega mleka. Bolezen lahko pusti trajne posledice, povzroča kognitivne motnje in celo smrt bolnika.

Med posledice bolezni med drugim sodijo:

  • močni glavoboli
  • vrtoglavica
  • motnje sluha
  • zmanjšana sposobnost zbranosti
  • depresija in motnje razpoloženja
  • motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema.

Bolezen praviloma zahteva sprejem v bolnišnico in močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju. Posledice bolezni so lahko tudi nesposobnost za opravljanje dela in s tem povezana socialna stiska.

- Oglas -

Klopni meningoencefalitis – Pametno se je zaščititi

Prof. dr. Franc Strle, dr. med., predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja: »Odkar sem videl vse primere težav v bolnišnici, ki jih je pustil en sam klopni ugriz, mi ne pade na pamet, da se ne bi cepil. Slovenija spada med evropske države z najvišjo obolevnostjo. Še posebej nevarni predeli so Gorenjska in Koroška. Seveda ne gre zanemariti tudi drugih oblik preventive, a najbolj učinkovito je cepljenje.« Ko (če) klopni meningoencefalitis enkrat prebolimo, smo imuni, a to je kruta pot do odpornosti.

Druge oblike zaščite (pameten način življenja, primerna oblačila, zaščitna sredstva) so pomembne, ker klopi prenašajo tudi druge nevarne bolezni, predvsem lymsko boreliozo. Prof. dr. Milan Čižman, dr. med., specialist pediater in specialist infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je opozoril še na pravočasno zaščito otrok, čeprav pri njih bolezen poteka v bolj blagi obliki. Obstaja tudi cepivo, primerno za otroke od enega leta dalje.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu – Tri krat po 30 evrov

»Največ primerov klopnega meningoencefalitisa zaznamo od meseca maja do oktobra, torej v toplejšem letnem obdobju, ko se poveča dejavnost klopov,« je povedala mag. Marta Grgič Vitek, dr. med., z Inštituta za varovanje zdravja.

Pojasnila je, da je za določene skupine ljudi, denimo gozdarje, cepljenje obvezno. »Določenim skupinam, športnikom, pohodnikom, popotnikom in kmetovalcem, cepljenje toplo priporočamo,« je še dodala. Cepivo stane okoli 30 evrov, za učinkovito zaščito potrebujete

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -