Krkin teden humanosti

V nekaj dneh je podjetje Krka iz Novega mesta izvedlo že 6. teden humanosti in prostovoljstva. Tradicionalno so ga začeli s krvodajalsko akcijo. Krkini prostovoljci so drugi dan družbeno-odgovorne akcije Krkin teden humanosti in prostovoljstva sodelovali na različnih dejavnostih in lokacijah. Med drugim so pakirali živilske pakete in razvrščali oblačila. V sedmih zavodih, društvih in šolah so z varovanci sodelovali na igrah brez meja, peli, plesali, se družili in sploh bili aktivni. In še.

- Oglas -

Krka

Krvodajalstvo je preprost in učinkovit način, s katerim lahko nekomu rešimo življenje, pravijo v Krki. »Plemenitosti tega dejanja se zavedamo številni krkaši, ki se udeležujemo krvodajalskih akcij v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva. V petih letih smo darovali že 565 litrov krvi. Lani se je krvodajalske akcije v Novem mestu, Ljubljani in Ljutomeru udeležilo 261 krkašev, še bolj razveseljiv pa je podatek, da se jih je 62 akciji pridružilo prvič. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Preprosta in učinkovita pomoč Krvodajalske akcije v novomeškem centru za transfuzijsko dejavnost se je udeležila tudi Nataša Ucman iz Razvoja in proizvodnje zdravil. Ob tem je povedala: »Kri darujem zato, ker se mi to zdi zelo preprost in učinkovit način, da pomagam. Tega ne počnem samo v okviru tega tedna, ampak tudi sicer. Številne obveznosti vsakemu od nas narekujejo hiter tempo življenja, zato je toliko bolj spodbudno, ko vidim, da si krkaši še vedno v velikem številu vzamemo čas in z darovanjem krvi pomagamo sočloveku.«

Krvodajalska akcija

- Oglas -

S to dobrodošlo pomočjo na Rdečem križu in Karitasu krkaši so vsaj za kratek čas olajšali delo ostalim prostovoljcem. Hkrati krepijo zavest, da je treba priskočiti na pomoč. Ta je še posebej pomembna ob dogodkih, kot so naravne nesreče, ko potrebujejo veliko pridnih rok. Tudi Krkini prostovoljci so marljivi, saj so v zadnjih petih letih v Novem mestu, Ljubljani in Ljutomeru pripravili 3670 živilskih paketov. Včeraj pa je 24 prostovoljcev na Karitasu in Rdečem križu pomagalo razvrstiti oblačila in pripraviti 450 prehrambnih paketov. Dobrota ustvari veliko notranjega zadovoljstva. Na Karitasu v Novem mestu je pri pripravi živilskih paketov letos pomagala tudi Aleksandra Špindler iz Korporativne ekonomike. »Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva sem se tri leta udeleževala kot krvodajalka, letos pa sem se odločila, da sodelujem še pri pripravljanju paketov na Karitasu in tako še na drug način sodelujem pri dobrodelnih dejanjih,« nam je povedala. Aleksandra pa je odprtih rok tudi čez leto, saj zbira oblačila, obutev in igrače in jih nato odnese v vrtec, da jih razdelijo socialno ogroženim otrokom.

Sodelovanje z Osnovno šolo Dragotina Ketteja je že tradicionalno. Tokrat so poskrbeli za šolske potrebščine, zbirali in odprodajali odpadni papir, organizirali piknike, zbirali obleko in obutev in otroke peljali na izlete. Letos so zanje skupaj s plesalci Plesnega centra Dolenjske pripravili plesno delavnico. Tretji dan je rodil 559 prostovoljcev, 45 se jih je akcije udeležilo prvič. Zbrali so 1,5 tono oblačil, knjig, igrač in drugih potrebščin. Družili so se s stanovalci 22 domov starejših občanov in zanje pripravili različne delavnice. Zbrali so 165 kg hrane za male živali in v ljubljanskem živalskem vrtu pomagali pri čiščenju bazena morskega leva.

Zadnji dan pa je zaznamovalo druženje s starejšimi in pomoč starejšim na domu, kar je v okviru 6. Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva potekalo na največ lokacijah. Obiskali so 33 domov starejših občanov, štirim upokojencem pa smo pomagali čistiti njihove domove.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -