Izšla je avgustovska številka revije Zdravje

V avgustovski številki revije Zdravje si preberite:

 

naslovnica revija zdravje 390
Kolumna
: Kdo je kriv za takšne »rekorde« in Telefon med vožnjo pripelje v nesrečo
Mišja mrzlica
: Panika je odveč!
Garje
: Garje (ni)so na dopustu
Dvojčki: Dvojna sreča, dvojna skrb
Intervju: doc. Zlatko Fras, dr. med.: Predpisal bi zdrav življenjski slog
Hemoroidi: Ne odlašajte s pregledom!
Klopni izpuščaj: Kako ga prepoznati
Hišni ljubljenčki
: V dobrem in slabem
Stiske starejših:
Ni vse slabo
Samopodoba: Ogledalo mladega srca
Spolnost: Radi se ljubimo spontano
Zdravniški nasvet: Skrbi me zbadanje v prsih
Pravna varnost: Ko zdravniki molčijo
Telesna teža: Zadovoljni v svoji koži?
Učna ura
: Lepa koža po petdesetem letu
Intimna nega:
Tam spodaj so bakterije
Živilo meseca: Ugriznite v jabolko spoznanja in Tudi pečena so dobra
Naravna barvila: Uporabna avokadova semena
Vadba: Naj vas nič ne vrže s tira
Klub mama
Sladoled
: Osrečuje vse generacije
Intervju
Resnična zgodba
: »Tudi morje ni nastalo naenkrat«
Alternativno: Kovinska privlačnost
Zelena stran: Homeopatski kotiček, Pridih Sredozemlja na domačem vrtu in Zeleno pomirja
Klub za zdravo življenje
Križanka

V dobrem in slabem …

Človek je družbeno bitje. Le stežka si namreč zamišljamo življenje v popolni osami, zato nam naša življenja v vlogi najboljšega prijatelja ali vsaj dobrega družabnika pogosto zapolnijo in popestrijo hišni ljubljenčki. Poleg številnih pozitivnih, predvsem pomirjevalnih učinkov in varovalnih učinkov za srce in ožilje, pa nas tesen stik z živaljo vendarle izpostavlja nekaterim nevarnostim, kot so kužne bolezni, alergije in poškodbe, ki se jih je treba zavedati.

Predpisal bi zdrav življenjski slog

Doc. dr. Zlatko Fras, dr. med., se srečuje predvsem z najtežjimi srčno-žilnimi bolniki. Kljub temu ali pa ravno zato izpostavlja, da je temeljno poslanstvo vsakega zdravnika skrb, da ljudje sploh ne bi zboleli. Tako je eden glavnih pobudnikov programa preventive pred srčno-žilnimi boleznimi v Sloveniji, ki je v zadnjih 10 letih nekako potihoma in brez medijskega pompa prihranil kar 6000 življenj.

»Panika je odveč!«

Obilje žira in ob tem dokaj mila zima z malo snega sta okoljska dejavnika, ki omogočata tako rekoč vnaprejšnjo napoved t. i. mišjega leta in posledično porast okužbe z mišjo mrzlico tudi med ljudmi. V prvih šestih mesecih letos so to vrsto mrzlice potrdili že pri 116 ljudeh v Sloveniji. Ta številka pa predstavlja le približno od 13 do 30 odstotkov okužb, takih, ki potekajo z značilnimi bolezenskimi znaki. Po večini jih namreč ne zaznamo, saj so simptomi blagi ali jih sploh ni.

Dvojna sreča, dvojna skrb

Ko bodoča mati izve, da ji pod srcem nastajata kar dve novi življenji, je srečna, a hkrati prestrašena in zaskrbljena. Večplodna nosečnost pomeni možnost več zapletov, večina pa se jih konča tudi s prezgodnjim porodom. Po naravni poti nastane od en do dva odstotka dvojčkov, v zadnjih letih pa se jih rodi več zaradi oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Ugriznite v jabolko spoznanja

Vse od tedaj, ko naj bi svetopisemska Eva napeljala Adama, da je ugriznil v jabolko, se s tem sadežem spoznanja povezujejo še različne druge legende in miti. Sčasoma je jabolko postalo simbol popolne oblike, barve, okusa in … zdravja. Vendar ne le po zaslugi legend, vsaj nekatere jabolčne učinke na zdravje potrjuje tudi sodobna znanost.

Naj vas nič ne vrže s tira

O ravnotežju nihče dosti ne razmišlja, dokler nas ne izda. Tudi ljudje, ki so sicer v dobri telesni pripravljenosti, včasih ne zmorejo obvladovati lastnega telesa v zelo enostavnih ravnotežnih položajih, kaj šele v tistih bolj zahtevnih. Poleg moči, vzdržljivosti in gibljivosti bi torej morali vsaj nekaj pozornosti redno namenjati tudi vadbi ravnotežja.

Revija Zdravje je najbolj brana družinska revija za zdravo življenje.