DomovZdravjeAlkohol in volan sta poguba

Alkohol in volan sta poguba

Prometna nesreča se lahko zgodi že ob manjši nepozornosti. Vožnja pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc pa je povsem neracionalna odločitev, ki lahko pripelje do usodnih posledic. Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče je opit voznik. Izberimo 0,0 voznik varianto.

Vožnja pod vplivom alkohola

Vpliv alkohola na zdravje je nedvomno dokazan. Debate sicer v nadaljevanju težejo v kakšnih količinah in okoliščinah. Zagotovo pa je povsem neprimeren takrat, ko sedemo za volan. Med prvimi so na udaru jetra, naš notranji kemijski laboratorij. Ta obdelajo kar 90 odstotkov alkohola, ki ga vnesemo v organizem, in ga razstavljajo z encimom, imenovanim alkohol-dehidrogenaza, ki hkrati poskrbi, da se alkohol čim prej izloči iz telesa. Jetra imajo sicer sposobnost regeneracije, a to še ne pomeni, da je skrb za zdravo prehranjevanje (in pitje) odveč. Alkohol je konec koncev strup, ki ga bo naše telo skušalo čim prej izločiti. In nikar ne mislite, da boste uživanje alkohola izničili z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vam ‘očistijo’ jetra!

- Oglas -

Ministrstvo za zdravje RS zato že vrsto let organizira akcije 00 šofer, katerih namen je ozaveščanje o nevarnostih vožnje v netreznem stanju. Glavni namen letošnje vseslovenske akcije 0,0 šofer – Slovenija piha 0,0, ki poteka med 4. in 13. novembrom po slovenskih cestah, je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov, obenem pa nagraditi tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom substanc. Vozniki, ki bodo napihali 0,0, bodo namreč nagrajeni z letaki, med katerimi bo veliko takšnih, ki bodo vzornim voznikom omogočili obisk koncerta Policijskega orkestra z gostoma Tanjo Žagar in raperjem Zlatkom. Koncert bo 4. decembra 2016 ob 19. uri v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -