DomovZdravjePtičja gripa zaenkrat ni tveganje

Ptičja gripa zaenkrat ni tveganje

Po potrditvi okužbe labodov z virusom aviarne influence (ptičje gripe) H5N8 v Sloveniji na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da ni tveganja za zdravje ljudi, saj ljudje za okužbo nismo sprejemljivi. Tako da je pretiran strah odveč, vseeno pa v primeru najdenih mrtvih ptičev ali perutnine pokličite strokovno službo.

- Oglas -

Ptičja gripa

Virus aviarne influence H5N8, ki so ga odkrili pri labodih na Pragerskem, je zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin uvedla ukrep, da se na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako se zmanjša možnost prenosa tega virusa iz prostoživečih ptic na perutnino v reji in posledično gospodarsko škodo.

Več o ukrepih in priporočilih glede preprečevanja prenosa na perutninske reje je dostopno na spletnih strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

- Oglas -

Previdnostni ukrepi

Čeprav se ljudje z virusom aviarne influence H5N8 ne moremo okužiti in zboleti, saj na površini naših telesnih celic nimamo receptorjev, ki bi omogočili vstop virusa vanje in s tem okužbo, je potrebno upoštevati previdnostne ukrepe. Poginulih ptic, ki jih najdemo v naravi, se ne dotikamo z nezaščitenimi rokami. Če smo se jih že dotaknili brez zaščite, si roke skrbno umijemo z milom in vodo. Dokler si rok ne umijemo, se ne dotikamo obraza, predvsem očesnih veznic, nosne ustne sluznice.M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -