DomovZdravjeSvit vam lahko ohrani zdravje

Svit vam lahko ohrani zdravje

Z letom 2016 se zaključuje že četrti presejalni krog Programa Svit, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Namen programa je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zmanjšanje števila novih primerov raka na debelem črevesju in danki.

Rak

V dvoletnem presejalnem krogu je v program vabljenih okoli 600.000 prebivalcev Slovenije, starih med 50 in 74 let, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. V sedmih letih delovanja Programa Svit so pri več kot 17.000 osebah odkrili predrakave spremembe in tako preprečili nastanek raka. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb so dosegli, da je pomembno upadlo število novih primerov raka debelega črevesa in danke. Od leta 2010 do 2013 je po podatkih Registra raka upadlo število novih primerov raka (incidenca) za 349. Odkrili so tudi preko 2.000 rakov, od tega 70 % v zgodnji fazi, ko je zdravljenje za bolnika veliko manj obremenjujoče.

- Oglas -

Tudi glede zmanjšanja umrljivosti zaradi raka debelega črevesa in danke so lahko optimistični. V populaciji 50─74 let je po podatkih Registra raka od leta 2011 manjše število umrlih, kot je bilo desetletje prej. Trend padanja grobe stopnje umrljivosti je viden pri moških in pri ženskah. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb lahko zmanjšamo pojavnost raka na debelem črevesu in danki za več kot 20 %, z zgodnjim odkrivanjem tega raka pa zmanjšamo umrljivost za več kot 30 %. Glede na podatke Registra raka lahko ugotovimo tudi, da število novih rakov (incidenca) na debelem črevesu in danki od leta 2011 upada. Od leta 2010, ko je bilo število novih rakov najvišje, 1724, je to število upadlo in je v 2013 znašalo 1375, torej za 349 novih rakov manj. Razlog za tako hiter upad incidence rakov je odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb med kolonoskopijo znotraj Programa Svit.

Visoki standardi

Program Svit  je v prvi vrsti namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo. Temelji na odkrivanju prikrite, očem nevidne krvavitve, s pomočjo testa za odvzem vzorcev blata, ki ga oseba opravi doma. Test je na kri pozitiven le pri peščici oseb, ki se v programu testirajo (7 od 100), kljub temu pa je pomembno, da tisti, pri katerih test pokaže prisotnost krvi, opravijo presejalno kolonoskopijo in ugotovijo, kaj je vzrok krvavitve. Kakovostno izvajanje kolonoskopije, ki v javnosti velja za neprijetno in mnogokrat tudi bolečo, je zato pomembno za razbijanje predsodkov pred to preiskavo. »V Programu Svit soo doslej izvedli več kot 57.000 kolonoskopij in imamo eno najboljših odzivnosti na presejalno kolonoskopijo v Evropi. K temu zagotovo pripomorejo visoki standardi, ki jih dosegajo Svitovi kolonoskopisti s svojimi strokovnimi ekipami, saj s svojim kakovostnim delom močno olajšajo doživljanje preiskave za pacienta in posledično prispevajo k zmanjševanju strahu pred kolonoskopijo,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja Programa Svit.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -