DomovPrehranaČesa o ekološkem mesu morda še niste vedeli

Česa o ekološkem mesu morda še niste vedeli

Ko pridete v trgovino po meso, vprašate kdaj mimogrede trgovca tudi o tem, kakšno meso prodaja? Je meso iz pašne ali hlevske reje? Verjetno ne. Pa bi bilo prav, če bi vprašali. Med eno in drugo vrsto mesa je namreč velika razlika.

- Oglas -

Kot je pokazala raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki z Univerze v Newcastlu in je bila objavljena v British Journal of Nutrition[1], naj bi imelo ekološko meso za 50 odstotkov več omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne v človeški prehrani. Gre za esencialne maščobne kisline, ki jih nujno potrebujemo za normalno delovanje številnih telesnih funkcij in jih moramo zaužiti s hrano, ker jih naše telo ni zmožno tvoriti samodejno.

In v čem je pravzaprav trik? Zakaj takšne razlike med mesom ekološko vzrejenih živali in mesom konvencionalno vzrejenih živali.

Ekološko meso

- Oglas -

Živali, vzrejene po načelih ekološkega kmetovanja, se prehranjujejo pretežno s pašno krmo, ki ne vsebuje umetnih gnojil, pesticidov in drugih škodljivih snovi. Ker se veliko gibljejo na prostem, so njihove mišice bolj razvite, zato je tudi njihovo meso precej bolj čvrsto. Po strukturi je tako precej podobno divjačinskemu mesu in vsebuje izredno malo maščob in vode, zato se med peko praktično ne skrči. Ima lepo rožnato barvo in je boljšega okusa.

Krma živali iz hlevske reje temelji predvsem na koruzi, ki je izjemno kalorična. Živali zaradi tega rastejo hitreje, a ima njihovo telo posledično tudi več maščobe v primerjavi z živalmi iz pašne reje. Prehrana sodobnega človeka je zaradi predelane hrane prepolna omega-6 maščobnih kislin[2], presežek slednjih pa je eden od razlogov za povečano število srčno-žilnih bolezni. Z uživanjem mesa živali iz hlevske reje, ki so krmljene pretežno s koruzo, vnos omega-6 maščob le še povečamo, namesto, da bi ga omejili. Vzpostavljanje ustreznega ravnovesja med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami je zato pomembno, to pa lahko storimo tudi tako, da večkrat posežemo po mesu iz ekološke vzreje.

Ekološko meso

Kar je vredno poudariti, je tudi odsotnost antibiotikov v mesu ekološko vzrejenih živali. Zaradi pravil, ki se jih rejci morajo držati, če želijo pridobiti status ekoloških rejcev, živali ne smejo zdraviti z antibiotiki oziroma smejo to storiti le v skrajnih primerih, takrat, ko naravni pripravki nimajo želenega učinka. A v tem primeru žival, zdravljena z antibiotiki za dalj časa izgubi ekološki status.

Z izbiro ekološkega mesa na vašem krožniku torej ne bo antibiotikov. Bo pa zato na njem veliko več pomembnih hranljivih snovi kot so omega-3 maščobe, minerali kalcij, magnezij in kalij ter vitamina B in E. Slednji je naravni antioksidant, ki meso ščiti pred hitrim kvarjenjem, zato meso dlje časa ostane sveže, hkrati pa tudi preprečuje nastanek kroničnih in srčnih obolenj.[3]

[1] Vir: http://blog.journals.cambridge.org/2016/02/16/health-benefits-of-organic-milk-and-meat/
[2] Vir: http://www.toplinefoods.com/grass-fed-beef-info
[3] Vir: http://www.toplinefoods.com/grass-fed-beef-info

Predstavitvena informacija

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -