DomovNovice in zanimivostiDiagnoza shizofrenije

Diagnoza shizofrenije

Nov način za preizkus shizofrenije v pacientih naj bi bil skoraj stoodstotno zanesljiv, zahteva pa samo preverjanje pogleda. Rezultati kažejo, da shizofreniki težje zadržijo pogled. Pregledi lahko potekajo pri okulistu, so preprosti, poceni in zahtevajo le nekaj minut, pravijo raziskovalci.

- Oglas -

shizofrenija

Že dolgo časa so domnevali, da je moteno premikanje oči povezano s shizofrenijo. Zdaj nova študija poroča o modelu testiranja, ki z dokazano 98-odstotno točnostjo pomaga razlikovati med tistimi z in brez shizofrenije.

Prepoznavanje

Z uporabo preprostih poglednih testov so raziskovalci na Univerzi Aberdeen raziskali sposobnost testov očesnega premikanja za prepoznavanje shizofrenikov. Ljudje s shizofrenijo so pokazali dobro dokumentirane primanjkljaje v sposobnosti, da bi brez težav z očmi spremljali počasi premikajoče se objekte. Njihova premikanja oči so zaostajala za premikajočim se predmetom, nato pa jih spet ujela s hitrejšim premikom. Ugotovili so tudi, da shizofreniki težje zadržijo pogled.

- Oglas -

Študijo sta vodila dr. Philip Benson in profesor David St. Clair. Vključila sta številne očesne teste, pri katerih so prostovoljce prosili, naj spremljajo počasi premikajoče se objekte s svojimi očmi (tako imenovan nemoteno sledenje), opazujejo različne vsakdanje prizore in jim dali navodila, da pri tretjem delu obdržijo pogled na eni tarči. Njihove ugotovitve bi lahko pospešile odkrivanje tega stanja in zdaj preučujejo, če bi bilo mogoče te teste uporabiti tudi za zgodnejšo intervencijo pri pomembnejših duševnih bolezni.

Raziskave

Dr. Benson je povedal: »Že več kot sto let je bilo znano, da se pri posameznikih z duševnimi boleznimi opazijo različne nepravilnosti gibanja oči, a pred to raziskavo, ki uporablja nov način testiranja, nihče ni mislil, da so bile nepravilnosti dovoljšnje, da bi jih lahko uporabljali kot možne klinične diagnostične biomarkerje.« Nova dognanja bi lahko pomenila velik korak v diagnosticiranju duševnih bolezni.

»Pri nemotenem sledenju je veliko dobro dokumentiranih dokazov, da ljudje s shizofrenijo težje sledijo počasi premikajočim se objektom. Njihovi premiki oči ponavadi zaostajajo za premikajočim se predmetom in ga nato dohitijo s pomočjo hitrega premikanja oči. V prosto-gledljivem testu, pri katerem večina ljudi sledi tipičnemu vzorcu s pogledom, ljudje s shizofrenijo sledijo nenormalnemu vzorcu, pri delu, ki preverja osredotočenost, pa težje zadržijo pogled,« je še povedal dr. Benson.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -