DomovZdravjeDuševni mir mater

Duševni mir mater

Začetek maja je v znamenju Svetovnega dneva duševnega zdravja mater. Čeprav je nosečnost, rojstvo otroka in materinstvo za vsako žensko velika življenjska prelomnica, pa so lahko občutki ob tem mešani, med drugimi pridejo tudi skrbi, utrujenost in žalost. Običajno ti občutki hitro izzvenijo, če pa vztrajajo, obstaja možnost, da imate depresijo.

Depresija po porodu

Nosečnost, rojstvo otroka in materinstvo so za vsako žensko velika življenjska prelomnica. Občutki ob tem so mešani, med drugimi pridejo tudi skrbi, utrujenost in žalost. Običajno ti občutki hitro izzvenijo, če pa vztrajajo, obstaja možnost, da imate depresijo.

- Oglas -

Kaj moramo vedeti?

  • Depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka je dokaj pogost pojav. Z njo se sreča vsaka šesta ženska, ki je rodila.
  • Depresija je bolezen. Značilni sta dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih običajno uživamo, ob tem pa s težavo poskrbimo za vsakodnevna opravila; takšne težave trajajo vsaj dva tedna.
  • Znaki depresije v nosečnosti so poleg zgornjih še nespečnost, trdovratne slabosti, številne telesne tegobe, razdražljivost, nerealen pesimizem, pretirana zaskrbljenost glede manj pomembnih stvari, črnogledost glede svoje in otrokove prihodnosti …
  • Osebe z depresijo se običajno soočajo tudi z izgubo energije, spremembo teka in spanja (spijo in/ali jedo več ali manj kot prej), tesnobo, zmanjšano zmožnostjo koncentracije, neodločnostjo, nemirom, občutkom, da niso nič vredne, krivdo, brezupom, mislimi na samopoškodovanje ali samomor.
  • Med znaki poporodne depresije so lahko poleg zgornjih občutek, da ne zmoremo vsega, pogosto jokanje brez pravega razloga, trdovratna nespečnost, nezmožnost, da bi se z dojenčkom dobro »ujeli«, dvom, da smo zmožne poskrbeti za otroka in zase.

Obporodno depresijo najbolje ozdravimo s strokovno pomočjo. Pomagajo tako pogovorne terapije kot zdravila. Med slednjimi so tudi takšna, ki jih lahko varno jemljemo med nosečnostjo in ko dojimo. Če obporodne depresije ne zdravimo, lahko traja mesece ali se ponavlja še vrsto let. To lahko slabo vpliva na naše zdravje in na otrokov razvoj. Depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka je dokaj pogosta. Če pri sebi opažate zgornje znake, poiščite pomoč.

Kaj lahko sami storite za ohranjanje dobrega počutja v nosečnosti in po rojstvu otroka?

Dobro skrbite zase. Jejte redno in uživajte pestro mešano prehrano. Bodite redno telesno aktivni. Uživajte prosti čas v naravi. Poskrbite za počitek in dober spanec. Poskrbite za ravnovesje med študijskimi, službenimi in družinskimi obveznostmi ter dejavnostmi, ki vas veselijo. S partnerjem si redno vzemita nekaj časa samo za vaju. Redno si vzemite nekaj časa samo zase. Vzdržujte stike z družino in prijatelji ter preživljajte čas z njimi. Pogovarjajte se z drugimi o izkušnjah.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -