DomovZdravjeElektronski register cepljenih oseb

Elektronski register cepljenih oseb

Na temi cepljenja so se lomila mnoga kopja. Težko pričakovano bo z začetkom leta 2017 v okviru eZdravja pričel z delovanjem eRCO (Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju), s katerim se bodo samodejno prenašali in zbirali podatki o vseh opravljenih cepljenjih in neželenih učinkih.

Register cepljenih oseb

Skrbniki programskih rešitev pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti so po enotni metodologiji prilagodili zaledne sisteme tako, da ti omogočajo poenoteno beleženje podatkov o vseh opravljenih cepljenjih in neželenih učinkih  po cepljenju ter prenos vseh podatkov v centralno bazo eRCO, katere skrbnik je NIJZ. Po veljavni zakonodaji, ki ureja cepljenje (Zakon o nalezljivih boleznih, Program cepljenja in zaščite z zdravili, Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva), so izvajalci cepljenja dolžni voditi evidence o opravljenih cepljenjih in zaščiti s specifičnimi imunoglobulini in o njih poročati na NIJZ. Tudi vse neželene učinke po cepljenju je obvezno prijaviti na NIJZ. Zato izvajalce cepljenja lepo prosimo, da še naprej natančno beležijo vsa opravljena cepljenja in ugotovljene neželene učinke, da bodo lahko samodejno posredovani v eRCO, ki je namenjen sprotnemu spremljanju izvajanja cepljenja v naši državi. Prehod na nov način evidentiranja je zahteven, zato vam bodo v pomoč vaši skrbniki programskih rešitev in seveda tudi epidemiologi/koordinatorji cepljenja na območnih enotah NIJZ ter preko njih tudi  sodelavci s področja eZdravja na NIJZ.

- Oglas -

Na dveh bregovih

V Sloveniji je cepljenje otrok (za nekatere najpogostejše bolezni) po zakonu obvezno. Starši, ki nasprotujejo cepljenju svojih otrok, so izpostavljeni hudim pritiskom: tako s strani države (postopki, kazni …) kot družbe in zdravnikov, češ da ogrožajo življenje svojih otrok in otrok drugih. Ti očitki in sankcije so težki, pogosto pa tudi zelo neosebni in neobčutljivi za stisko staršev. Na drugi strani še vedno velja uradno stališče državnih inštitucij, ki pravi: … »Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. S cepljenjem se vsako leto reši več kot 3 milijone življenj in milijone ljudem se prepreči, da bi trpeli zaradi bolezni ali njihovih dolgoročnih posledic. Pred uvedbo rutinskega cepljenja otrok, so bile nalezljive bolezni glavni vzrok smrti na globalni ravni, s cepljenjem pa nam je z leti uspelo mnoge nalezljive bolezni omejiti in povsem izkoreniniti. Čeprav so trenutno nekatere nalezljive bolezni v Sloveniji zelo redke ali se sploh ne pojavljajo, bi lahko manjše število necepljenih ljudi povzročilo njihovo vrnitev, kot se v zadnjih letih dogaja v nekaterih evropskih državah, kjer se srečujejo v velikim številom zbolelih za ošpicami in njihovimi posledicami. S cepljenjem pa ne zaščitimo le sebe, ampak proti nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi druge (kolektivna zaščita) ter s tem zaustavimo njihovo širjenje. To je posebej pomembno za tiste, ki zaradi zdravstvenih razlogov (na primer osnovne bolezni, ki je nezdružljiva s cepljenjem) ne morejo biti cepljeni.«

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -