DomovBolezni in simptomiSpolno prenosljive bolezni: Previdno med rjuhe!

Spolno prenosljive bolezni: Previdno med rjuhe!

Spolno prenosljive bolezni so tiste okužbe, ki se prenašajo pretežno s spolnim stikom, redkeje prek perila in brisač. Pogosteje se pojavljajo v obdobjih gospodarskih kriz. Danes so v porastu zaradi migracij, turističnih potovanj in seksualnega turizma v deželah tretjega sveta. Pogostejše so pri osebah, ki pogosto menjajo partnerje, imajo spolne stike z naključnimi partnerji in pri moških, ki imajo spolne stike z moškimi.

Te bolezni lahko povzročajo virusi, bakterije, glivice, praživali in ektoparaziti (garje, uši). Vedno zdravimo oba partnerja, da preprečimo nadaljnje širjenje okužb in ponovne okužbe zdravljenega partnerja.

- Oglas -

Genitalne bradavice ali kondilomi

Genitalne bradavice ali kondilomi so najpogostejša okužba, ki se prenaša s spolnim kontaktom v razvitem svetu. Zelo redko se prenaša s perilom in brisačami. Genitalne bradavice nastanejo po okužbi s humanim papiloma virusom, predvsem s sevi genotipa 6 in 11, ki ne povzročajo epitelijskega raka kože in sluznic. Zelo pogoste so med mlajšimi ljudmi med 20. in 40. letom starosti.

Kondilomi so vidni kot bradavičaste ali vozličaste spremembe po koži in sluznicah spolnih organov in običajno ne bolijo, se pa lahko postopoma večajo.

Zdravljenje

- Oglas -

Kondilome zdravimo z zmrzovanjem s tekočim dušikom. Po nekaj dneh  nato odpadejo. Lahko jih zdravimo z lokalnim imunomodulatornim zdravilom v kremi, imikvimodom. Krema se namaže trikrat tedensko in pusti čez noč. Najdaljša priporočena uporaba je do 16 tednov. Posamezni kondilomi lahko tudi spontano izginejo brez posebnega zdravljenja.

Genitalni herpes

Genitalni herpes povzroča okužba z virusom herpesa simpleksa tip 2 (HSV2), redkeje z virusom herpes simpleksa 1(HSV1). HSV2 in HSV1 sta najpogostejša povzročitelja razjed na spolovilih v razvitem svetu.

Nekaj dni po okužbi oziroma spolnem stiku z okuženo osebo se na pordeli koži pojavijo vodeni mehurčki, ki pomotnijo in počijo, na njihovem mestu pa nastanejo drobne razjede. Ob tem je prisotna bolečina, lahko so povečane bezgavke. Običajno se oseba slabo počuti in ima povišano telesno temperaturo, ni pa nujno. Ranice se običajno zacelijo v dveh do treh tednih.

Zdravljenje

Lokalno zdravljenje je le delno učinkovito. S tabletami aciklovirja ali valaciklovirja zdravimo pet dni. Če je več kot šest ponovitev genitalnega herpesa v enem letu, predpišemo preventivno večmesečno zdravljenje z eno tableto valaciklovirja na dan.

Gonorejo ali kapavico oz. triper

Gonorejo ali kapavico oz. triper povzroča bakterija Naiseria gonoreje, oblike kavnega zrna. dva do tri dni po rizičnem spolnem stiku se iz sečnice pojavi obilen gnojen rumenozelen izcedek. Izcedek je tako obilen, da so vidni madeži na spodnjem perilu, uriniranje pa je boleče in pekoče. Bolnika pogosto tišči na vodo. Približno po dveh tednih akutno vnetje preide v kronično in izcedka je bistveno manj, je redkejši in postane sluzav, prozoren. Pri 50 % žensk in 10 % moških ni opaziti znakov okužbe.

- Oglas -

Če se gonoreja ne zdravi pravilno in pravočasno, lahko pride do komplikacij, ki vodijo v kronično vnetje sečil, spolnih organov in neplodnost. Diagnozo postavimo z brisom sečnice ter pri ženskah tudi brisom materničnega vratu  in dokazom povzročitelja v kužnini.

Zdravljenje

Gonorejo brez zapletov zdravimo s samo eno injekcijo Cefriaksona (250 mg) intramuskularno. Če je bolnik alergičen na penicilin, pa zdravimo s ciprofloksacinom ipd. Čez en teden opravimo kontrolni bris, čez en mesec pa še teste za morebitno sočasno okužbo s sifilisom in virusom HIV.

Klamidijske okužbe

Klamidijske okužbe, ki so zelo pogoste okužbe, povzroči Klamidija trahomatis. Po približno enem do dveh tednih po rizičnem spolnem stiku se pojavi sluzast, prozoren ali umazano bel izcedek ter bolečina, ki lahko tudi brez zdravljena presahne. Če ne zdravimo, lahko pride do kroničnih vnetij spolnih organov in sečil ter posledično neplodnosti. Za dokaz povzročitelja opravimo bris sečnice ter pri ženski še kanala materničnega vratu.

Zdravljenje

V primerih brez zapletov zadošča en odmerek azitromicina v tabletah (1 g).

Okužbe z mikoplazmami

Okužbe z mikoplazmami povzročata Mikoplazma hominis in Ureoplazma urealitikum. Za okužbo so značilni belkast izcedek, pekoče bolečine in srbenje. Če okužba ni zdravljena, lahko pride do prenosa na plod med nosečnostjo.

Zdravljenje

Zadošča enotedensko zdravljenje z doksiciklinom (100 mg) na 12 ur ali klindamicinom (300 mg).

Sifilis ali lues

Sifilis ali lues povzroča okužba z bakterijo Treponema pallidum, ki pod mikroskopom spominja na vijak. Približno tri tedne po spolnem stiku z okuženo osebo se na spolovilu pojavi trda  razjeda (ulcus durum), ki ne boli in običajno zavzema velikost od leče do velikosti kovanca. Ob tem lahko otečejo regionalne bezgavke, nastane tako imenovani primarni afekt. Razjeda se lahko pojavi tudi v ustni votlini, na ustnicah in v zadnjiku. Razjeda se v nekaj tednih  brez zdravljenja zaceli.

Po približno desetih tednih se na koži trupa (običajno najprej na straneh prsnega koša) pojavi rožnat izpuščaj, ki ne srbi in spontano izgine po nekaj tednih. Ob tem so povečane bezgavke celega telesa. Precej značilne so rdeče rjave lise po dlaneh in podplatih.

Na spolovilih se lahko pojavijo kužne plošče, ki spominjajo na genitalne bradavice (condylomata lata).  Po štirih do petih mesecih se pojavi značilna plešavost (alopecia syfilitica), ki se kaže v obliki žarišč, kot bila nažrta od moljev. Po koži zgornjega dela trupa se lahko pojavijo belkaste lise (leucoderma syphilitica).

Po približno enem letu naravni zaščitni mehanizmi organizma uničijo večino treponem in bolezen preide v latentno fazo, ki traja do konca življenja. Po nekaj letih nezdravljenega sifilisa lahko pride do nastanka destruktivnih granulomskih in tumoroznih sprememb na koži ter resnih zapletov na notranjih organih, predvsem na srcu, aorti in živčevju.

Med nosečnostjo se nezdravljena okužba prenese na plod, povzroča okvare ploda, prezgodnji porod ali splav. Okužbo dokažemo z vsebnostjo protiteles v krvi, ki se tam pojavijo v dveh do treh tednih po okužbi.

Zdravljenje

Še vedno je prvi izbor za zdravljenje penicilin. V primeru alergije na penicilin zdravimo z doksiciklinom. Ponoven pregled krvi opravimo po treh, šestih in dvanajstih mesecih.

Mollusca contagiosa

Mollusca contagiosa je okužba, ki se pri odraslih prenaša izključno s spolnim stikom. Kaže se v podobi rumenkastih bunčic, ki so na sredini ugreznjene.

Zdravljenje

Zdravimo s tekočim dušikom ter ekskohleacijo z ostro žličko.

Glivične okužbe

Glivične okužbe so prav tako precej pogoste okužbe, ki se običajno kažejo kot žarišča pordele kože, pokrite z belkastimi oblogami, lahko tudi nekoliko rosijo. Lahko so prvi znak sladkorne bolezni, pogoste so tudi ob jemanju antibiotikov ali padcu telesne odpornosti in so lahko posledica slabe higiene.

Zdravljenje

Običajno zadoščajo antimikotične kreme. Vnetje kože in sluznic spolovila lahko nastane tudi zaradi pogoste uporabe preagresivnih mil in drgnjenja z oblačili. Lahko nastane zaradi alergije na toaletno sredstvo ali preprosto zaradi praskanja. Na koži spolovila se lahko pojavijo različne kožne bolezni, npr. luskavica. Lahko se razvije rakavo obolenje, zato je treba ob dalj trajajoči spremembi ali ranici, ki se ne zaceli, takoj obiskati zdravnika.

Lichen sclerosus et atrophicus

Lichen sclerosus et atrophicus je bolezen,ki zanjo ne vemo, kaj jo povzroča. Najprej je koža vneta in pordela, nato postane tanka, atrofična in porcelanaste barve. Lahko peče in srbi. Pogosto se omenjene težave pojavijo pri deklicah in pri ženskah v menopavzi. Možen je nastanek brazgotin (vzrok fimoze pri moških) in v redkih primerih razvoj ploščatoceličnega raka na žariščih, zato je treba stanje skrbno spremljati.

Zdravljenje

Zdravimo s kortikosteroidi ali imunomodulatorji (pimekrolimus, takrolimus) v kremah.

Kožne spremembe pri okužbi z virusom HIV

Kožne spremembe pri okužbi z virusom HIV. Okužbe z virusom humane imunske pomanjkljivosti zdravijo infektologi, vendar se včasih prvi znaki okužbe pokažejo na koži in vidnih sluznicah. Preživetje in kvaliteta življenja sta precej višji, če se zdravljenje začne kmalu po okužbi.

O okužbah z virusom HIV se malo govori, vendar je po epidemioloških podatkih okuženih že več kot 40 milijonov ljudi. Okužba se prenaša s spolnim stikom, okuženimi iglami, transfuzijo (redko v razvitem svetu, saj kri preverjajo), od okužene matere na plod, zelo redko s slino. HIV že dolgo ni več samo problem homoseksualcev, pač pa so okužbe pogoste tudi pri heteroseksualcih, ki potujejo v dežele Južne Amerike, Azije in Afrike in imajo tam spolne stike.

Približno tri do šest tednov po okužbi se pri bolniku pojavijo gripi ali infekcijski mononukleozi podobni znaki s povečanimi bezgavkami in neizrazitim izpuščajem. Pozneje so bolezenski znaki posledica zmanjšane imunosti, predvsem upada števila limfocitov CD4. Lahko so tudi posledica stranskih učinkov antiretrovirusnih zdravil.

Okužbe potekajo v hujših oblikah in z zapleti, pojavijo se različni tumorji. Na HIV pomislimo ob trdovratnih aftah v ustih ali trdovratnih glivičnih okužbah ustne sluznice, spolovil, pa tudi drugje po koži. Lahko se pojavijo obširne razjede, povzročene z virusom herpesa. Herpes zoster se pojavlja v zelo hudih oblikah in se pogosto ponavlja.

Običajne bradavice in moluski lahko zajamejo zelo velike površine kože. Luskavica in seborojični dermatitis se zelo poslabšata in razširita. Pogosti so tudi srbeči folikulitisi v obliki gnojnih, zelo srbečih mehurčkov po lasišču, obrazu, prsnem košu in hrbtu.

Značilna sprememba in slab prognostični znak za okužbo z virusom HIV je lasasta levkoplakija. Na stranskih robovih jezika se pojavijo belkaste, nitkaste obloge, ki ne bolijo in jih ni možno odstraniti z zobno ščetko. Nastanejo kot posledica okužbe z virusoma EBV, HPV in kvasovko Candido albicans. Običajno se zmanjša ob ustreznem retrovirusnem zdravljenju.

Kaposijev sarkom je žilni tumor, ki nastane kot posledica okužbe z virusom herpesa 8. Ne pojavlja se samo pri ljudeh, ki so okuženi z virusom HIV, temveč tudi pri osebah s slabšo odpornostjo zaradi zdravljenja raka s citostatiki ali pri starejših moških v mediteranskih deželah (na nogah). Kaže se v obliki rdečerjavih ali modrikastih lis, plošč, vozličev ali tumorjev. Na okužbo s HIV pomislimo tudi, če se pojavi na obrazu, v ustih ali v zelo razširjeni obliki.

Bacilarna angiomatoza se na koži kaže kot številni rdečkasti vozlički, predvsem na obrazu. Povzroča jih bakterija Baretonella henselae, ki sicer povzroča bolezen mačje praske.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -