DomovBolezni in simptomiVirus HPV: Vse, kar morate vedeti

Virus HPV: Vse, kar morate vedeti

Humani papiloma virus (HPV) je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb na svetu. Okužba z virusom HPV lahko prizadene tako moške kot ženske in ima lahko resne posledice za zdravje.

Kaj je virus HPV?

HPV je družina virusov, ki vključuje več kot 200 različnih tipov. Med njimi je približno 40 tipov, ki se prenašajo spolno in lahko okužijo genitalno območje, usta in grlo. Nekateri tipi HPV so visoko tvegani in lahko povzročijo raka, medtem ko drugi tipi povzročajo genitalne bradavice ali pa ne povzročajo nobenih simptomov.

- Oglas -

HPV je razširjena okužba, ki lahko ima resne posledice za zdravje, če je ne odkrijemo in ne zdravimo pravočasno. Preventivni ukrepi, kot so cepljenje, redni pregledi in varna spolnost so ključni za zmanjšanje tveganja okužbe. Če imate vprašanja ali pomisleke glede HPV, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam lahko zagotovi dodatne informacije in nasvete glede preventive in zdravljenja.

Kako se prenaša HPV?

HPV se najpogosteje prenaša prek spolnega stika, vključno z vaginalnim, analnim in oralnim seksom. Virus se lahko prenese tudi z neposrednim stikom s kožo okuženega območja. Okužba se lahko zgodi tudi, če ni prisotnih nobenih vidnih simptomov ali lezij.

Simptomi okužbe z virusom HPV

Večina okužb z HPV je asimptomatskih in se spontano pozdravijo v nekaj mesecih do letih. Vendar pa lahko določeni tipi HPV povzročijo naslednje simptome:

- Oglas -
 1. Genitalne bradavice: Majhne, mesnate izrastline na genitalnem območju, ki so lahko ravne ali dvignjene.
 2. Bradavičke na drugih delih telesa: HPV lahko povzroči bradavice na rokah, nogah in drugih delih telesa.
 3. Predkancerozne spremembe: Nekateri tipi HPV lahko povzročijo spremembe v celicah materničnega vratu, anusa, penisa, vagine, vulve ali grla, kar lahko vodijo do razvoja raka.

Preventivni ukrepi

Obstaja več učinkovitih načinov za preprečevanje okužbe z virusom HPV:

 1. Cepljenje: Cepiva proti HPV so zelo učinkovita pri preprečevanju okužb z najpogostejšimi visoko tveganimi tipi HPV. Cepljenje je priporočljivo za deklice in dečke, stare od 9 do 14 let, preden začnejo spolno aktivnost.
 2. Redni pregledi: Za ženske so pomembni redni ginekološki pregledi, ki vključujejo bris materničnega vratu (PAP test) in testiranje na HPV. To pomaga pri zgodnjem odkrivanju in zdravljenju prekanceroznih sprememb.
 3. Uporaba kondomov: Kondomi lahko zmanjšajo tveganje za okužbo z HPV, vendar niso 100% učinkoviti, saj HPV lahko okuži območja, ki jih kondom ne pokrije.
 4. Omejevanje števila spolnih partnerjev: Manj partnerjev pomeni manjšo možnost okužbe z virusom HPV.

Posledice okužbe z virusom HPV

Dolgotrajna okužba z visoko tveganimi tipi HPV lahko vodi do razvoja raka. Najpogostejše oblike raka, povezane z okužbo z HPV, vključujejo:

 1. Rak materničnega vratu: Skoraj vsi primeri raka materničnega vratu so povezani z okužbo z visoko tveganimi tipi HPV.
 2. Rak anusa: Okužba z HPV lahko povzroči raka anusa, zlasti pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.
 3. Rak penisa: Okužba z HPV lahko povzroči tudi raka penisa.
 4. Rak orofarinksa: HPV lahko povzroči raka zadnjega dela grla, vključno s mandlji in korenom jezika.

Možnosti zdravljenja

Čeprav za HPV ni zdravila, so na voljo zdravljenja za blaženje simptomov in odstranjevanje posledic, ki jih virus lahko povzroči:

 1. Zdravljenje genitalnih bradavic: Bradavice lahko odstranimo z različnimi metodami, kot so krioterapija (zamrzovanje), laserska terapija, kirurška odstranitev ali uporaba topičnih zdravil.
 2. Zdravljenje predkanceroznih sprememb: Če bris materničnega vratu pokaže nenormalne celice, lahko zdravnik predlaga postopke, kot so konizacija, laserska terapija ali krioterapija, za odstranitev nenormalnih celic.
 3. Zdravljenje raka: Zdravljenje raka, povezanega z okužbo z HPV, vključuje kirurški poseg, kemoterapijo in obsevanje, odvisno od vrste in stadija raka.

Cepivo proti HPV

Cepivo proti HPV je učinkovito pri preprečevanju okužb z najpogostejšimi visoko tveganimi tipi HPV, ki povzročajo raka in genitalne bradavice. V Sloveniji je cepljenje proti HPV del nacionalnega programa cepljenja in je brezplačno za deklice in dečke v osnovnih šolah.

Pogosta vprašanja o HPV

Ali lahko HPV okuži moške?

Da, HPV lahko okuži moške in povzroči genitalne bradavice ter raka anusa, penisa in orofarinksa.

Ali lahko okužba z HPV privede do neplodnosti?

Okužba z HPV sama po sebi ne povzroča neplodnosti, vendar lahko zapleti zaradi raka materničnega vratu vplivajo na plodnost.

- Oglas -

Ali lahko oseba z okužbo z HPV daruje kri?

Da, okužba z HPV ne preprečuje darovanja krvi.

Ali lahko HPV okužbo preprečimo s higieno?

Dobra higiena je pomembna, vendar ne more preprečiti okužbe z HPV, ki se prenaša spolno.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -