DomovZobozdravstvoRak ustne votline – naučite se samopregleda in zavarujte svoje zdravje

Rak ustne votline – naučite se samopregleda in zavarujte svoje zdravje

Rak ustne votline in ustnega dela žrela sodi med tiste, ki jih je večinoma možno odkriti zgodaj, zato vas želimo s tem prispevkom poučiti, kako zelo pomemben je samopregled, in vam podati še nekatere pomembne informacije o tej pogosti vrsti raka, katerega pojavnost žal še narašča. 

Med seboj se raki na različnih delih telesa razlikujejo po vzroku nastanka, hitrosti rasti, napredovanja, težavah, ki jih povzročajo, načinu in uspešnosti zdravljenja. Zboli lahko kdor koli, zato je bistveno zgodnje odkrivanje. Prej ko spremembe odkrijemo, bolj uspešni bomo pri zdravljenju.

- Oglas -

Rak ustne votline se lahko pojavi pri komer koli

Rak ustne votline ne izbira, lahko pa nanj vplivajo določeni dejavniki in način življenja. Pri raku gre za nenadzorovano rast celic v organu ali tkivu, s katerim povzroča poškodbe tkiv. Raka ustne votline lahko dobi kdor koli, ljudje z zobmi in brez njih. Sicer je pogostejši pri moških, starejših od 40 let, lahko pa se pojavi pri komer koli. V Sloveniji na leto odkrijemo 250 novih bolnikov z rakom ustne votline, od tega jih 50 umre. Njegova pojavnost narašča. Med pomembnimi dejavniki, s katerimi sami povečamo verjetnost nastanka te vrste raka, sta kajenje in uživanje alkohola. Kadilci obolevajo od 5- do 7-krat pogosteje kot nekadilci.

Močno negativni vpliv ima tako kajenje cigaret, cigar kot pipe. Tudi alkohol sam po sebi poveča tveganje, še posebno izrazito pa je tveganje pri tistih, ki uživajo tako alkohol kot tudi kadijo. Z novejšimi raziskavami so pokazali še povezanost raka ustne votline z okužbo z virusom HPV (humani papiloma virus), na pojavnost pa vplivajo tudi čezmerna izpostavljenost soncu, neuravnotežena prehrana in dolgotrajno prisotne rane v ustni votlini, ki lahko nastanejo zaradi slabo prilegajočih se protez ali ostrih robov odlomljenih zob.

Kako je videti zdrava ustna votlina?

Da bi lahko prepoznali morebitne spremembe, spoznajte svojo ustno votlino. Z natančnim opazovanjem na primer po večernem izvajanju ustne higiene lahko vidite, da je v notranjosti prekrita z bledo rožnato, vlažno in mehko sluznico. Bolezensko spremembo lahko pomenijo že sprememba barve, na primer rdeč ali bel madež, sprememba strukture, pojav razjede, to je rane, ki se ne zaceli, zatrdline ali izbokline. Te so lahko boleče ali neboleče. Če takšna sprememba v treh tednih ne izgine, pojdite na pregled k zobozdravniku in ga nanjo opozorite. S strokovnim znanjem bo lahko ocenil, ali gre za nevarno spremembo, ki zahteva nadaljnjo obravnavo. Včasih je potreben odvzem tkiva, da se s histopatološko preiskavo lahko sumljive spremembe natančno ovrednoti. Žal tudi dandanes večina bolnikov na pregled pride prepozno.

- Oglas -
Rak ustne votline znaki simptomi

Rak ustne votline: Opozorilni znaki in simptomi, ki jih ne spreglejte

Rak ustne votline ima določene specifične simptome, zato bodite pozorni, če opazite katerega od naslednjih znakov ali simptomov. Spremljajte njihov potek in ne čakajte predolgo, ampak se o spremembi, zaradi katere vas skrbi, posvetujte z zobozdravnikom. Lahko gre za nepojasnjeno oteklino v ustni votlini ali na vratu, ki ne splahni, za rano, ki se ne zaceli, za bel ali rdeč madež. Pozneje so lahko prisotni otopelost ali nenavaden občutek ustnic in jezika, težave z žvečenjem, požiranjem, govorom, bolečine žrela, spremembe glasu, nepojasnjeno krvavenje iz ustne votline, majavost zob, za katero ni razloga v samih zobeh. Možni sta tudi bolečina v ušesih ali hitra izguba teže.

Možnosti zdravljenja

Uspešnost zdravljenja raka ustne votline je zelo odvisna od tega, kdaj raka odkrijemo. Če je odkrit dovolj zgodaj, lahko zadostuje operacija, s katero se uspešno odstrani razrast spremenjenih celic. Pri operacijah je posebna pozornost namenjena ohranjanju funkcij dihanja, prehranjevanja in govora, a je vedno treba odstraniti celotno spremembo skupaj z delom sosednjih tkiv, s čimer se zmanjša možnost ponovitev. Ob napredovanju se rak ustne votline lahko širi iz mesta, kjer se razvije, v sosednja ali pa celo v oddaljena tkiva prek limfatičnega sistema, pri čemer nastanejo metastaze. Te lahko sežejo vse do pljuč, jeter in trebušne slinavke. Metastatični rak je najbolj ogrožajoč za življenje posameznika, se najtežje zdravi in rezultati zdravljenja so manj predvidljivi. Ob operaciji so glede na razširjenost raka ob postavitvi diagnoze lahko potrebni še obsevanje, kemoterapija ali kombinacija obeh.

Napotki za samopregled

Napotki za samopregled ustne votline

Začnite s pregledom obraza in vratu. Preverite, ali je kje kakšna oteklina, sprememba na koži. Oglejte si ustnice, bodite pozorni na morebitno spremembo njihove barve ali teksture. Z zmernim pritiskom pretipajte vrat, da lahko zatipate morebitne spremembe, pogosto so to povečani skupki limfatičnega tkiva, poznani kot vratne bezgavke.

Nadaljujte s pregledom znotraj ust. Najprej se osredotočite na sluznico zgornje ustnice, ustnico privzdignite in v ogledalu preverite, če vidite kakšno spremembo. Podobno preglejte sluznico spodnje ustnice in sluznico lic, pri čemer si pomagajte tako, da si z eno roko razširite pogled najprej na sluznico desnega in nato še na sluznico levega lica. Poglejte v notranjost ustne votline, pogled usmerite k žrelu.

Pomagate si tako, da izgovorite črko A, ob čemer izplazite jezik in vam je omogočen pogled v zadnji del ustne votline, ki se nadaljuje v žrelo. Opazite lahko nebna loka, na katera bodite pozorni. Nadaljujte z mehkim in trdim nebom, preglejte predel za zadnjim spodnjim kočnikom, imenovan retromolarni trikotnik, ker gre za eno od mest, kjer se rak pogosto pojavi. Pomembno je, da ste pozorni tudi na sluznico na zobnem grebenu, torej na delu zgornje in spodnje čeljusti, ki je privzdignjen in podpira zobe.

Oglejte si jezik, začnite na hrbtni strani, ki jo ob odprtju ust najprej vidimo. Preglejte vse, od najbolj oddaljenega dela, kjer jezik prehaja v žrelo in ga imenujemo koren jezika, do sredinskega dela hrbtne površine, robov in konice. Jezik za tem privzdignite, da boste videli še stran, ki je v stiku z ustnim dnom, imenovana ventralna stran jezika. Preglejte še dno ustne votline, na katerem je možno normalno videti tanek trak veziva, ki pričvršča jezik, in zmeren iztok sline iz izvodil žlez slinavk.

- Oglas -

Pregled dopolnite tako, da vsako od opisanih površin z enim ali dvema prstoma natančno pretipate, s čimer lahko zaznate morebitne spremembe, pojav vozličev, zatrdlin ali izboklin. Tipanje je zelo pomembno, ker vas bo opozorilo na morebitno odstopanje od zdravega, čeprav bi to le s pregledom s prostimi očmi spregledali. Opisani pregled izvajajte vsaj enkrat na mesec in o njem poučite tudi svoje bližnje.

Znanje in ozaveščenost ohranjata življenja 

Zobozdravniki smo tisti, ki ustno votlino dobro poznamo, zato je naša naloga, da smo na morebitne spremembe, med katere spada tudi rak ustne votline kot strokovnjaki pozorni, nanje opozorimo in po potrebi napotimo na nadaljnje zdravljenje. V naši ordinaciji se vsak kontrolni obisk začne z natančnim pregledom obraza in vratu ter ustne votline, prav tako pa naše paciente naučimo samopregleda. Verjamemo, da znanje in ozaveščenost lahko ohranjata življenja, zato vsem svetujemo redno samopregledovanje. Pokažemo, kako se samopregled izvede, in smo na voljo za dodatna vprašanja. Vabimo vas, da ga preizkusite po zgoraj opisanih navodilih. Še bolj pa si boste izvedbo zapomnili in postali spretni, če boste tehniko razložili in pokazali še komu drugemu.

Pomembni napotki za zdravo ustno votlino:

 • redno obiskujte zobozdravnika, ki vaš obraz, vrat in ustno sluznico pregleda vsaj enkrat na leto,
 • pregledi pri zobozdravniku so za zgodnje odkrivanje sprememb pomembni tudi, če nosite protezo in nimate zob,
 • skrbite za dobro ustno higieno in ustno votlino po napotkih za samopregled vsaj enkrat na mesec natančno preglejte,
 • prehranjujte se čim bolj uravnoteženo, naj bo vaša hrana bogata z vitamini A, C in E,
 • prenehajte ali vsaj zmanjšajte kajenje in uživanje alkohola.

Najpogostejša mesta v ustni votlini in ustnem žrelu, kjer se pojavi rak:

 • 50 % vseh primerov se pojavi na jeziku, še posebno na stranskih robovih, spodnji strani ali korenu jezika,
 • ustno dno,
 • prostor za zadnjim spodnjim kočnikom,
 • sluznica na zobnem grebenu,
 • nebo,
 • nebnice, mandlji.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -