DomovPrehranaJajca, rumeno zlato?

Jajca, rumeno zlato?

Strokovna mnenja o koristnosti uživanja jajc so se skozi leta spreminjala. Koliko jajc na teden, pa ali je škodljivo ali ne, … Strokovnjaki na nacionalnem inštitutu za varno zdravje so te dni v javnost poslali sporočilo, da so jajca pomemben vir beljakovin, vitaminov in mineralov, a pri dnevnem uživanju vseeno ne smemo pozabiti, da jajca vsebujejo tudi holesterol. Poleg tega so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi, zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo.

- Oglas -

jajca

Vegani in zagovorniki razkisanja telesa se ne bodo strinjali, a še vedno velja splošno sprejeto pravilo, da so jajca pomembno živilo. Pravimo celo, da so popoln izdelek narave, saj bi lahko človek preživel tudi z uživanjem jajc. Jajčna lupina zavzame okoli 12 odstotkov skupne teže, beljak okoli 58 odstotkov in rumenjak okoli 30 odstotkov. V kuhinji skoraj nepogrešljiva. Upoštevajte nekaj navodil.

Shranjevanje jajc

Pri shranjevanju se izogibamo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc. V takšnih pogojih se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore lupine. Kadar kupimo jajca, ki so bila shranjena v hladilniku, jih do doma odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi. Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi in do roka uporabe, kot je označeno na označbi. Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena 7 dni v hladilniku. Jajca morajo biti v embalaži pravilno postavljena, in sicer z ožjim delom navzdol. Hranimo jih ločeno od ostalih živil. Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje, zato jih porabimo čim prej in sproti kupujmo sveža. Jajca hranimo v originalni embalaži. S tem:

- Oglas -
  • Zmanjšujemo izgubo mase jajc zaradi izhlapevanja vode, plinov;
  • Preprečimo, da bi se jajca navzela tujih vonjev;
  • Se izognemo navzkrižnemu onesnaženju drugih živil z zdravju škodljivimi mikroorganizmi zaradi onesnaženja delovnih površin, opreme, pribora itd. pri prenosu jajc v drugo embalažo.

Rokovanje z jajci

Jajca morajo biti nepoškodovana in brez vidne umazanije. Poškodovana jajca predstavljajo tveganje za zdravje, zato jih zavržemo. Zavržemo tudi umazana jajca. Umazanih jajc ne smemo prati. Lupina je namreč porozna, zato obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca.

Da preprečimo navzkrižno onesnaženje živil:

  • Izogibamo se odlaganju jajc in/ali embalaže za jajca na čiste delovne površine;
  • Prazno embalažo takoj zavržemo in je ponovno ne uporabljamo;
  • Pri trenju jajc pazimo, da se s prsti ne dotikamo notranjosti lupine jajca oziroma jajčne vsebine;
  • Pri ločevanju rumenjaka od beljaka (tudi s kuhinjskim pripomočkom) pazimo, da vsebine jajca ne onesnažimo z zunanjo površino lupine;
  • Jajčno lupino takoj odvržemo v koš za odpadke (organske odpadke);
  • Ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci oziroma embalažo za jajca, je treba temeljito očistiti;
  • Po rokovanju z jajci in/ali embalažo za jajca si temeljito umijemo roke.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -