DomovZdravjeJečmen znižuje holesterol

Ječmen znižuje holesterol

V zadnjem času je precej govora o ječmenovih betaglukanih, ki naravno znižujejo holesterol in uravnavajo sladkor v krvi. O čem je sploh govora, gre res za znanstveno dokazano zniževanje, kako deluje in komu je namenjeno? O holesterolu je govora veliko, mnenja se krešejo, a nazadnje šteje tisto, kar ima resnični učinek. Tisti, ki imajo s tem težave, to dobro vedo.

- Oglas -

Ječmen

Funkcionalna živila postajajo del našega vsakdana. Statistike namreč kažejo, da so nezdrav življenjski slog, zvišan krvni tlak, povečane vrednosti krvnega sladkorja, čezmerna telesna teža in debelost ter povečane vrednosti krvnih maščob, zlasti holesterola, dejavniki tveganja za bolezni srca in žilja, ki so v Sloveniji še vedno najpogostejši vzrok smrti. Zato je izjemno pomembno, da se zniževanja holesterola lotimo na naraven način, tudi s pomočjo ječmenovih betaglukanov, ki jih najdete v slovenskem izdelku beta vital.

Koncept funkcionalne hrane se je pojavil leta 1984 na Japonskem. Tamkajšnja vlada je namreč podprla raziskovalne projekte o učinkih živil na zdravje. Ta koncept je leta 1990 prišel tudi v Združene države Amerike in Evropo. Dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko funkcionalna živila opredeli kot živila, ki telesu ne nudijo le potrebnih hranil, ampak imajo zaradi sestave tudi ugoden prispevek na zdravje. Funkcionalna živila imajo povečano vsebnost zdravju koristnih snovi ali pa so to živila, ki imajo zmanjšano vsebnost zdravju škodljivih snovi.

- Oglas -

Plusi in minusi holesterola

Ste vedeli, da ima v Sloveniji več kot 60 odstotkov odraslih preveč holesterola v krvi? Holesterol je vosku podobna snov, ki se nahaja v vseh telesnih tkivih. V telesu nastaja v jetrih in nekaterih drugih organih, od zunaj pa ga seveda lahko vnašamo tudi s hrano. Med s holesterolom bogate vire spadajo mlečna maščoba, jajčni rumenjaki, mastno meso, maslo itd. Rastlinske maščobe holesterola ne vsebujejo. Ste vedeli, da holesterol v telesu nastaja v odvisnosti od količine že prisotnega? Če je v telesu dovolj holesterola, je notranje nastajanje zmanjšano in obratno, če ga v telesu primanjkuje, je nastajanje povečano. A nikar ne prezrite opozorila, če je v krvi preveč slabega holesterola, torej LDL.

Slovenska inovacija

Sestavino Valechol, koncentriran vir ječmenovih vlaknin (beta-glukanov) za naravno zniževanje holesterola in posledično za zniževanje tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, je slovensko podjetje Valens predstavilo pred nekaj leti.  Evropska agencija za varnost hrane EFSA je patentirano inovacijo uvrstila med najpomembnejše znanstvene dosežke v Evropi, kar je velik mednarodni uspeh v razvoju zdravju koristnih živil. Visoka koncentracija ječmenovih beta-glukanov klinično dokazano prispeva k zdravju srca. Delujejo tako, da  povečujejo viskoznost v prebavnem traktu – vlaknine namreč v vodi nabreknejo in v prebavilih povzročijo zgostitev  prežvečene hrane, iz katere se upočasni vsrkavanje holesterola. Klinične raziskave so pokazale, da dnevno zaužitje 3 g beta-glukanov iz ječmena lahko zniža raven holesterola celo za 17 odstotkov.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -