DomovAktualnoKo je zunaj pod ničlo - nevarnost ozeblin in podhladitve

Ko je zunaj pod ničlo – nevarnost ozeblin in podhladitve

Ob daljšem zadrževanju na mrazu se naše telo lahko podhladi. Posledice so lahko prehlad, vneta ušesa, angina, bronhitis, pljučnica … Kdor je dalj časa izpostavljen mrazu, lahko dobi ozebline, hud mraz pa v skrajnih primerih povzroči tudi omrzline (zlasti na ušesih, nosu, rokah in nogah), pri katerih tkivo začne odmirati. Poglejmo nekaj osnovnih napotkov, kako ravnati, če pride do ozeblin, podhladitve telesa in omrzlin.

mraz

Ozebline

Ozebline so najbolj pogosta nadloga mrzlih zimskih dni ob daljši izpostavljenosti mrazu. Bolj ko je hladno, hitreje pride do njih. Preprečimo jih lahko tako, da se dobro oblečemo in obujemo. Najbolj pogosto se pojavijo na izpostavljenih delih telesa, kot so nos, ušesa, brada, prsti na rokah ali nogah. Koža se tam škrlatnordeče obarva. Lahko se pojavita tudi pekoča bolečina in rahla oteklina. Prvo pomoč poznamo vsi, hitro moramo na toplo ali se topleje obleči.

- Oglas -

Podhladitve

Če pade telesna temperatura zaradi mraza, vlage in vetra  na od 35 do 32 stopinj Celzija, govorimo o lažji podhladitvi, med 32 in 28 stopinj Cezija je podhladitev zmerna, pod 28 stopinj Celzija pa težja..

Ko pade telesna temperatura pod normalno, skuša telo povečati presnovo v mišicah, zato drgeta. Prehodno se dvigne krvni tlak, utrip srca in dihanje sta pospešena. Potem se drget umirja in podhlajeni postaja vse bolj zaspan. Dobiva privide. Pri telesni temperaturi 28 stopinj Celzija je lahko že nezavesten, diha plitvo, utrip je slaboten, udje so okoreli. Pri temperaturi pod 24 stopinj Celzija že lahko daje videz mrtvega.

Včasih je potrebno oživljanje z masažo srca in umetnim dihanjem. Z njim začnemo,  če ne tipljemo pulza in če prizadeti ne diha. Oživljamo ga do prihoda reševalcev ali zdravnika. Podhlajenega, ki kaže znake življenja, ne oživljamo, ampak ga prenesemo v varno zavetje ali ogrevan prostor. Nemudoma mu slečemo mokro obleko in obutev, nato ga zavijemo v tople in suhe odeje. Podhlajeni mora mirovati. Če je pri zavesti, naj pije toplo in sladko pijačo. Pri večini podhlajencev se začne telesna temperatura počasi dvigovati (od pol do ene stopinje na uro). Če se ne, ga moramo odpeljati v bolnišnico.

Podhlajenim ne dajemo alkohola, ker le-ta zaradi širjenja žil še poveča izgubo toplote. Prav tako je škodljivo ogrevanje z vročim termoforjem in potapljanje v vročo vodo.
Mraz najbolj ogroža tiste dele telesa, ki so najbolj oddaljeni od srca. To pa so seveda noge, roke, ušesa, nos in brada.

- Oglas -

Omrzline

Nastanejo pri temperaturah pod lediščem. Pri omrzlinah pride do motnje prekrvitve tkiva, ki lahko odmre, če ni pravočasne pomoči. Del telesa začne boleti in tudi otrpne, postane bel, na dotik hladen, pozneje trd in neobčutljiv. Osebo z omrzlinami čim prej prenesemo v topel prostor, odstranimo vse, kar ga tišči, čevlje, prstane, in očistimo morebitno umazanijo. Omrzle dele telesa sterilno povežemo, pokrijemo s toplo odejo ter osebi ponudimo vroče napitke in poskrbimo za prevoz v najbližjo bolnišnico ali zdravstveni dom.

Pozor! Otroški nahrbtniki v zimskem času niso primerni. Otrok, ki ga imamo dlje časa na mrazu v nahrbtniku, lahko dobi hude ozebline.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -