DomovNa pomočKožne spremembe v nosečnosti

Kožne spremembe v nosečnosti

Nosečnost je posebno fiziološko obdobje v življenju ženske – s hormonskimi, presnovnimi in imunološkimi spremembami, ki vplivajo na celoten organizem in seveda tudi na kožo. Nosečnica lahko zboli za katerokoli kožno boleznijo, kot v vsakem drugem obdobju življenja,vendar na nekatere kožne bolezni nosečnost še bolj vpliva. Nekatere kožne spremembe so značilne za to obdobje in niso bolezenskega značaja. Določene kožne bolezni pa se pojavljajo samo v času nosečnosti in poroda.

Nosečnico po navadi predvsem zanima, če njena kožna bolezen vpliva na zdravje in razvoj otroka. Večina sprememb na koži v času nosečnosti je benigne narave in predstavlja predvsem nevšečnosti za bodočo mamo, zato najpogosteje zadošča zagotovilo dermatologa, da njeno zdravje in zdravje otroka nista ogrožena.

Koža v nosečnosti

- Oglas -

Fiziološke spremembe

V nosečnosti se fiziološke spremembe pojavijo pri večini zdravih nosečnic, niso bolezenskega značaja in so večinoma prehodne ter po porodu minejo. Mnoge pa so estetsko moteče.

Pigmentna znamenja ali melanocitni nevusi se v času nosečnosti zaradi hormonskih sprememb lahko povečajo in potemnijo. Omenjene spremembe lahko zelo prestrašijo bodočo mamo, a ne predstavljajo nobene nevarnosti. Previdnost pri samopregledovanju je vseeno potrebna, saj se maligni melanom pojavi lahko tudi v nosečnosti. Ocenjuje se, da se približno pet odstotkov malignih melanomov pri ženskah pojavi v času nosečnosti. Sumljive so vsake hitre spremembe v videzu, obliki in velikost znamenj, vsaka asimetrija v obliki in barvi znamenja, spontano krvavenje (brez predhodne poškodbe) in rosenje ter nejasna razmejitev od okolišnje kože. Ob vsakem sumu na nevarno spremembo je treba takoj obiskati dermatologa, ki opravi dermoskopski pregled znamenj in jih po potrebi tudi izreže ter histološko pregleda. Potemnijo lahko tudi sončne pege in neredko se pojavijo večje rjave lise po obrazu, t. i. melazme.

Vsem ženskam so verjetno poznane strije po trebuhu, dojkah in stegnih . Pogosto se pojavijo v nosečnosti, predvsem v zadnjem trimesečju. Nastanejo zaradi poškodbe kožnega in podkožnega vezivnega tkiva. Eden od dejavnikov, ki vpliva na nastanek strij, je raztezanje kože. Razvijejo se pravokotno na sile raztezanja. Na nastanek strij verjetno vplivajo tudi hormonske spremembe v sami nosečnosti ter posledične presnovne spremembe v vezivnem tkivu kože. Dolgotrajno mazanje s kortikosteroidnimi kremami ob zdravljenju kožnih bolezni prav tako lahko povzroči nastanek strij.

Strije so naprej rožnato rdeče ali modrikasto rdeče barve (t. i. striae rubre) in nekoliko dvignjene nad okolišnjo kožo. Pozneje pobledijo in se spustijo pod nivo okolišnje kože (t. i. striae albae).

- Oglas -

Za preprečitev nastanka strij med nosečnostjo se svetuje vzdrževanje primerne telesne teže in redna masaža trebuha (npr. z oljčnim ali mandljevim oljem oz. z negovalnimi kremami).

Po porodu se lahko vidnost strij zmanjša z nanosom lokalnih retinoidnih pripravkov z 0,1% tretioninom, derivatom vitamina A. Nikoli omenjenih lokalnih pripravkov z derivati vitamina A ( retinoidi) ne uporabljamo med nosečnostjo, ker dokazano okvarjajo plod (so teratogeni)! Prav tako je potrebna previdnost med dojenjem, da retinoidno mazilo ne pride v stik z dojenčkom. Sčasoma strije vedno nekoliko pobledijo in se tudi spontano zmanjšajo.

V začetni fazi lahko videz strij izboljšamo tudi z nekaterimi neablativnimi laserji in uporabo dermorolerjev. Pozneje, ko strije pobledijo in je od nastanka brazgotin minilo že več let, se videz lahko izboljša z ablativnimi laserji, dermoabrazijo ali pa kirurško.

Pri nekaterih nosečnicah lahko pride do zadebelitve dlesni.

- Oglas -

Pogosta je tudi povečana poraščenost kože in lasišča, ki izveni po porodu, kar spremlja tudi povečano izpadanje las po porodu, ki lahko traja šest do 12 mesecev. Mlade mame so neredko zaskrbljene zaradi omenjenega povečanega izpadanja las in potrebujejo samo zagotovilo, da gre za normalen fiziološki pojav, ki ne vodi v plešavost.

Nekatere nosečnice se tudi močno potijo. Včasih se na koži pojavijo drobni rdeči žilni tumorčki ter razširjene žilice v obliki pajkastih nevusov.

Tudi rdečina dlani in podplatov ni neobičajna. Nohti lahko postanejo krhki, lomljivi in vzdolžno razbrazdani.

V nosečnosti se pogosto prvič pojavijo težave s krčnimi žilami pri ženskah, ki so dedno nagnjene h kroničnemu venskemu popuščanju (torej imajo njihove sorodnice krčne žile). Vzrok za to so hormonske spremembe in povečan pritisk na vene ter limfne žile trebuha in spodnjih okončin. Pojavijo se bolečine, krči in otekanje okrog gležnjev. Potrebno je povijanje nog z elastičnimi povoji ali uporaba ustreznih kompresijskih nogavic, ki jih predpiše dermatolog-flebolog. Priporoča se tudi hoja, plavanje, kolesarjenje, stopalne vaje in izogibanje dolgotrajnemu sedenju, vroči vodi, soncu ter ostalim dejavnikom, ki širijo žile.

Vpliv nosečnosti na kožne bolezni

V nosečnosti se neredko poslabša (v 20 odstotkih) atopični dermatitis ali pa se prvič pojavi (v 80 odstotkih) pri ženskah, ki so nagnjene k atopiji in imajo že seneni nahod, astmo ali alergični konjuktivitis ali pa ima omenjene bolezni kdo v družini. Srbeče kožne spremembe se običajno pojavijo že v prvem trimesečju, lahko tudi pozneje. Koža je lahko pordela in ekcematoidno spremenjena na obrazu, vratu, prsnem košu, v pregibih komolcev, kolen, na hrbtiščih rok, trebuhu in zadnjici. Značilno je, da je koža celega telesa suha in se drobno lušči. V primeru intenzivnejšega srbenja kože je treba izključiti garje in pregledati kožo na pršice, ki so tudi zelo srbeče in se lahko pojavijo v nosečnosti.

Srbeče spremembe zdravimo z redno uporabo negovalnih mazil, ki kožo navlažijo in lahko vsebujejo pet- do10-odstotno sečnino (ureo) za dodatno vlaženje kože in so na voljo v lekarnah v obliki različnih komercialnih pripravkov. Žarišča vnete kože lahko mažemo z nizkopotentnimi kortikosteroidi v kremah. V prvem trimesečju se proti srbenju uporabljajo le sedirajoči antihistaminiki 1. generacije (povzročajo zaspanost), ker so varni in že dolgo v uporabi, na primer feniramin. Od drugega trimesečja se lahko uporabijo nesedirajoči antihistaminiki loratadin in cetirizin.

V zelo hudih primerih se lahko izvaja UVB-fototerapija ali sistemsko zdravljenje s kortikosteroidi. Kortikosteroidnih krem z močnim učinkom v nosečnosti ne uporabljamo. Kortikosteroidne kreme in mazila so sicer relativno varne zdravilne učinkovine za uporabo v nosečnosti, vendar je vseeno treba skrbno premisliti o terapevstki prednosti uporabe lokalnih kortikosteroidnih pripravkov pri vsaki nosečnici posebej.

Psoriaza se običajno v času nosečnosti izboljša, žal pa se po porodu pogosto poslabša. Zdravi se lahko s kortikosteroidi in kalcipotriolom v kremah in mazilih, hujše oblike pa z UVB- fototerapijo. Akne se med nosečnostjo običajno izboljšajo, redko pride do hujšega izbruha (acne gravidarum). Akne v nosečnosti zdravimo z lokalnimi pripravki azelaične kisline, benzoil peroksida in antibiotiki iz skupine makrolidov. V nosečnosti aken tudi ne zdravimo s tetraciklini.

Uporaba vseh oblik retinoidov (derivatov vitamina A) je v nosečnosti prepovedana zaradi možne teratogenosti (povzročanja malformacij ploda).

Nodozni eritem (eritema nodosum gravidarum) se lahko v nosečnosti in ob jemanju hormonskih kontracepcijskih tablet pojavlja v obliki bolečih modrikastih vozličkov na spodnjih okončinah. Zadošča počitek in ob hudih bolečinah analgetik acetaminofen.

Kožne spremembe v nosečnosti
Pri uporabi zdravil v nosečnosti je potrebna posebna previdnost, da ne bi povzročili okvar v razvoju otroka, zato je vedno treba skrbno razmisliti o smiselnosti uporabe vsakega zdravila v času nosečnosti, še posebej v prvem trimesečju, ko poteka organogeneza otroka.

Težave, značilne samo za nosečnost

Polimorfni izpuščaj nosečnosti ali PUPP (pruritične urtikarijske papule in plaki) predstavlja zelo srbeč izpuščaj, ki se pojavi v zadnjih tednih nosečnosti, zelo pogosto nekaj dni pred porodom ali celo po porodu. V področju strij in po preostalem delu trebuha se pojavijo rdeče lise, bunčice ali koprivnici podobne spremembe, ki se nato razširijo na zadnjico, stegna in trup. Izpuščaj ne ogroža zdravja matere in otroka, vendar je zelo zoprn in moteč, saj močno srbenje moti spanje in dnevne aktivnosti. Izzveni po porodu spontano brez zdravljenja v nekaj urah, dneh, najkasneje v štirih tednih. Če je srbež zelo moteč, kožne spremembe mažemo s hladilnimi mazili, kremami z mentolom ali nizkopotentnimi kortikosteroidi. Za ublažitev srbenja lahko uporabimo antihistaminik cetirizin in loratadin. V zelo hudih primerih zdravimo s sistemskimi kortikosteroidi. V naslednji nosečnosti se običajno izpuščaj ne ponovi.

Za srbež nosečnosti (Pruritus gravidarum) je značilno srbenje kože trebuha, ki se potem razširi na okončine, dlani in podplate, lahko tudi na kožo celega telesa. Nastane zaradi motene presnove jeter in povišanih vrednosti žolčnih kislin v krvi. Na koži ni videti izpuščaja, le razpraskanine. Včasih se pojavi tudi zlatenica in izguba telesne teže. V teh primerih je treba izključiti okužbo z virusi hepatitisa. Obolenje ni nevarno za mamo in otroka, je pa zelo moteče. Blažje oblike zdravimo z hladilnimi mazili in kopelmi v topli vodi, mentolom v kremi ali nizkopotentnimi lokalnimi kortikosterodi. Antihistaminiki niso učinkoviti. Pomaga tudi počitek in uživanje aktivnega oglja. Pri zelo hudem srbenju se lahko poskusi z UVB- fototerapijo in ursodeoksiholno kislino. Nekaj dni po porodu srbež izzveni, zlatenica pa izzveni v nekaj tednih. Pri 40–70 odstotkih žensk se pojavi ob naslednji nosečnosti ali ob jemanju hormonske kontracepcije. Vedno je treba pomisliti tudi na druge vzroke za srbež in jih izključiti: garje, uši, motnje delovanja notranjih organov, malignome, moteno delovanje ščitnice, sladkorno bolezen in stranske učinke uživanja zdravil.

Herpes gestationis (Pemphigoid gestationis) kljub nerodnemu poimenovanju ni povezan z virusi herpesa. Gre za avtoimuno obolenje, kjer nastajajo protitelesa proti bazalni membrani v koži. Lahko se pojavi kadarkoli v nosečnosti, najpogosteje pa med drugim in tretjim trimesečjem. Običajno se nosečnica slabo počuti, ima povišano telesno temperaturo in mrzlico. Koža na trebuhu lahko srbi, zbada in peče, pozneje se pojavijo rdeče lise, koprivnici podobne spremembe in mehurčki po koži trebuha, zadnjice, dlani in podplatov, lahko tudi drugje po koži. Težave se pojavljajo v nekajdnevnih ali tedenskih zagonih in ob porodu lahko pride do težjega izbruha. Spontano minejo po porodu, lahko pa se ponavljajo ob ovulaciji, menstruaciji in jemanju hormonskih kontraceptivov še več mesecev, zato se odsvetuje jemanje hormonskih kontraceptivov pri omenjenih bolnicah. Vedno se težave ponovijo v naslednji nosečnosti. Z zdravljenjem poskušamo zmanjšati srbenje in preprečiti nastanek mehurjev. Ker bolezen redko povzroča resne zaplete, se izogibamo agresivnemu zdravljenju. Zdravimo z kortikosteroidi v kremah in sistemskimi antihistaminiki. V 10 odstotkih pride do zaostanka v rasti otroka, kar se kaže v nizki porodni teži, ali pa pride do prezgodnjega poroda. V petih do 10 odstotkih se lahko pojavijo mehurji pri novorojenčku zaradi prenosa protiteles z matere na otroka, ki spontano izzvenijo v nekaj tednih.

Kljub redkim resnim zapletom, se nosečnice z omenjenimi težavami uvrščajo med nosečnice s posebnim tveganjem in se skrbno nadzorujejo.

Impetigo herpetiformis je redka, hujša oblika luskavice, ki se običajno pojavi v zadnjem trimesečju nosečnosti. Nosečnica lahko že ima viden psoriatičen izpuščaj na koži, lahko pa je to prvi izbruh in sploh ne ve za svojo nagnjenost k luskavici. Po koži stegen in drugje po trupu nastanejo številni gnojni mehurčki. Nosečnica se ob tem zelo slabo počuti, ima povišano telesno temperaturo in mrzlico. Zaradi tveganja za mamo in otroka je potrebno takojšnje zdravljenje v bolnišnici.

Uporaba zdravil v nosečnosti

Pri uporabi zdravil v nosečnosti je potrebna posebna previdnost, da ne bi povzročili okvar v razvoju otroka, zato je vedno treba skrbno razmisliti o smiselnosti uporabe vsakega zdravila v času nosečnosti, še posebej v prvem trimesečju, ko poteka organogeneza otroka. Predvsem naj bi se v nosečnosti uporabljala zdravila, ki so preizkušena in že dolgo v uporabi ter dokazano ne povzročajo okvar v razvoju otroka. Vedno je treba previdno razmisliti o tveganju matere in otroka zaradi določene bolezni brez uporabe določenega zdravila in možnosti vpliva zdravila na razvoj otroka.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -