DomovSkrbimo zaseBrazgotine in strije – trajne oznake na koži

Brazgotine in strije – trajne oznake na koži

Brazgotine so lahko različno velike, lahko so zelo majhne (po noricah) ali zelo velike. Skoraj vsaka odrasla oseba ima na koži vsaj eno vidno brazgotino ali brazgotinico. Ker so estetsko in celo funkcionalno lahko zelo moteče, je treba zanje čim prej pravilno poskrbeti.

- Oglas -

Brazgotine na koži in v drugih tkivih nastanejo v procesu celjenja ran, ki so lahko posledica poškodbe, okužbe, opeklin ali kirurškega posega. Sestavljene so predvsem iz vezivnega tkiva in drobnih žilic. Brazgotine lahko povzročajo tudi nestrokovno opravljeni globlji dermalni kemični pilingi in nestrokovno opravljeni laserski posegi.

Razvoj brazgotine

Po začetnem vnetju, ko je rana otekla, pordela in boleča, se začne proliferativna faza celjenja rane, ko celice vezivnega tkiva (fibroblasti) začnejo intenzivneje sintetizirati kolagen, prav tako pa se namnožijo drobne žilice, kapilare. Sledi obdobje zorenja brazgotine, ki lahko traja od nekaj tednov do nekaj let.

Do brazgotinjenja pride vsakokrat, kadar je koža poškodovana tako globoko, da je poškodovana tudi bazalna membrana, ki se nahaja med povrhnjico in spodaj ležečo usnjico ali dermisom.

- Oglas -

Velikost brazgotine je odvisna od vrste poškodbe, naše prirojene nagnjenosti k brazgotinjenju in od zunanjih sil, ki delujejo na brazgotino. Večje so strižne sile na rano, večja in grša bo brazgotina. K brazgotinjenju so bolj nagnjeni otroci in mlajši ljudje ter temneje pigmentirane rase. Pri otroku se brazgotina veča skupaj z njegovo rastjo, dokler se rast ne konča.

Brazgotina je najprej rožnata, pozneje pobledi. V prvih mesecih po nastanku oziroma poškodbi kože je brazgotina lahko občutljiva na pritisk in srbeča. Običajno je gladke površine in trda na pritisk.

Različne vrste

Brazgotine na koži
Brazgotine na koži

Zelo pogoste so drobne, vleknjene brazgotinice pod nivojem kože (atrofične brazgotine), ki so posledica vnetih aken. Podobne brazgotinice neredko nastanejo po noricah, še posebej če s praskanjem povzročimo sekundarno bakterijsko okužbo.

Atrofične brazgotine
Atrofične brazgotine

Nekateri ljudje so zelo nagnjeni k brazgotinjenju in pri njih se lahko že po manjših poškodbah kože razvijejo zelo obsežne brazgotine. Hipertrofične brazgotine so omejene z robovi rane, t. i. keloidi pa segajo široko čez robove predhodne rane. Keloidi so lahko precej obsežni ter estetsko in funkcionalno zelo moteči.

Hipertrofične brazgotine in keloidi
Hipertrofične brazgotine in keloidi

V zadnjih letih so pogosti vzrok brazgotinjenja t. i. piercingi, zato se je smiselno predhodno pozanimati o povečani nagnjenosti k brazgotinjenju v družini, preden se odločimo za piercing.

Obsežne brazgotine (npr. po globokih opeklinah) v bližini sklepov lahko precej motijo gibanje in povzročajo kontrakture sklepov. V teh primerih je pri zdravljenju potrebno sodelovanje fizioterapevta in delovnega terapevta.

Nadležne strije

Brazgotine in strije

Pogosto obliko brazgotin predstavljajo strije. Neredko se pojavijo v puberteti ob nagli telesni rasti ali povečanju telesne teže. Pogosto se pojavijo v nosečnosti, predvsem v zadnjem trimesečju. Nastanejo zaradi poškodbe kožnega in podkožnega vezivnega tkiva. Eden od dejavnikov, ki vplivajo na nastanek strij, je raztezanje kože. Strije se razvijejo pravokotno na sile raztezanja.

- Oglas -
Strije v pazduhah
Strije v pazduhah

Na nastanek strij verjetno vplivajo tudi hormoni. Lokalno mazanje s kortikosteroidnimi kremami in uživanje anabolnih steroidov zaradi povečanja mišične mase prav tako lahko povzroči nastanek strij. Tudi sistemsko zdravljenje različnih bolezni s hormoni nadledvične žleze (kortikosteroidi) lahko povzroči nastanek strij.

Strije so naprej rožnato rdeče ali modrikasto rdeče barve (striae rubre) in nekoliko dvignjene nad okolišnjo kožo. Kasneje pobledijo in se vleknejo pod nivo okolišnje kože (striae albae). Najpogosteje se razvijejo po trebuhu, stegnih, prsih in hrbtu, pri osebah, ki trenirajo dvigovanje uteži oziroma opravljajo težja fizična dela z rokami, pa po ramenskem obroču. Pri osebah z motenim delovanjem nadledvične žleze, t. i. Cushingovim sindromom, se strije neredko pojavijo v pazduhah.

Zdravljenje brazgotin

Pri zdravljenju brazgotin so predvsem pomembna realna pričakovanja. Brazgotine nekoliko regradirajo spontano, se skrčijo in pobledijo. Neredko kljub ustreznemu zdravljenju ostanejo vsaj nekoliko vidne.

Da bo brazgotina čim manjša in čim manj vidna, je treba poskrbeti čim prej po poškodbi kože ali operativnem posegu. Treba je poskrbeti, da se robovi rane ne vlečejo, zato se v času celjenja ran odsvetuje intenzivna fizična aktivnost. V pomoč so lahko posebni obliži, ki se namestijo na rano.

Brazgotino je treba vzdrževati v vlažnem in toplem okolju, za kar so na voljo silikonski geli in obliži v lekarnah in specializiranih trgovinah. Uporabljajo se nekaj mesecev, dokler je brazgotina »sveža« oziroma rožnata.

Že dva tedna po operativnem posegu ali po noricah se svetuje uporaba silikonskih gelov oziroma obližev ter masaža brazgotin s pripravki za brazgotine trikrat dnevno po nekaj minut. Kompresija drobnih žilic z obliži in masaža prav tako ugodno vplivata na zmanjšanje brazgotin. Za obsežne brazgotine (npr. po opeklinah) so na voljo posebna kompresijska oblačila.

Volumen brazgotin lahko zmanjšamo z določenimi vrstami laserjev. Atrofične brazgotine po aknah lahko zmanjšamo s kemičnimi pilingi, ki jih lahko opravlja le zdravnik.

Napad na manjše in večje brazgotine

Posamezne drobne brazgotinice po aknah lahko odpravimo s t. i. ice pick pilingi, ko se opravi piling le v področju brazgotinic. Za zmanjšanje drobnih brazgotinic se lahko uporabljajo tudi dermorolerji, valjčki z drobnimi iglicami, ki napravijo mikropoškodbe v tkivu.

Večje brazgotine in keloidi se lahko zdravijo z injekcijami kortikosteroidov. Hipertrofične brazgotine in keloidi se lahko izrežejo kirurško, vendar obstaja verjetnost, da se bo brazgotina ponovila.

Za preprečitev nastanka strij med nosečnostjo se svetuje vzdrževanje primerne telesne teže in masaža trebuha. V začetni fazi se lahko zmanjša vidnost strij z nanosom lokalnih pripravkov z 0,1 % tretioninom, derivatom vitamina A. Retinoidov nikoli ne uporabljamo v času nosečnosti, ker dokazano okvarjajo plod. S časom strije nekoliko pobledijo in se tudi spontano zmanjšajo. V začetni fazi lahko izboljšamo videz strij tudi z nekaterimi neablativnimi laserji.

Če je od nastanka brazgotin minilo že več let, se videz lahko izboljša z ablativnimi laserji, dermoabrazijo in kirurško. Zelo pomembna je tudi ustrezna zaščita pred UV-žarki, da brazgotine ne izpostavljamo sončnim žarkom.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -