DomovKlub MamaPorod in nosečnostStrije in nosečnost: Kako preprečiti nastanek?

Strije in nosečnost: Kako preprečiti nastanek?

Nosečnice se pogosto bojijo, da jim bodo po porodu nastale strije, ki bodo ostale na koži. Nekateri sicer menijo, da je to, ali boste dobili strije ali ne, predvsem genetsko pogojeno, vendar lahko z ustrezno nego kože močno zmanjšate možnosti za nastanek strij.

- Oglas -

Strije lahko vsaj ublažimo

Tudi če vaša koža ni najbolj elastična že sama po sebi, vam lahko ukrepi, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, pomagajo pri tem, da povečate prožnost kože in se tako izognete nastanku strij med nosečnostjo.

Strije v nosečnosti

Pijte dovolj tekočine

Med nosečnostjo potrebuje vaše telo še več tekočine kot običajno, najbolje vode. To je med drugim pomembno tudi za ohranjanje elastičnosti kože, s čimer preprečite pojav strij. Ves čas imejte ob sebi steklenico in spremljajte, koliko ste zares popili. Včasih se nam namreč zdi, da smo popili že precej, čeprav v resnici še nismo dosegli priporočenih dnevnih vrednosti. Pozorni bodite tudi na simptome, kot so težave z zbranostjo ali glavobol, saj lahko pričajo o dehidraciji.

Kokosovo olje dobro učinkuje na strije

Tudi v nosečnosti je ena najboljših naravnih rešitev za nego kože kokosovo olje. Omenjeno olje, ki je bogato s koristnimi maščobnimi kislinami, bo nahranilo vašo kožo oziroma jo oskrbelo s pomembnimi snovmi. Najbolje bo, če kokosovo olje na kožo nanesete takoj po prhanju. Kožo nato nekaj minut nežno masirajte. Z rednim izvajanjem postopka boste močno zmanjšali možnost za nastanek strij.

Vitamin C

Naše telo potrebuje vitamin C med drugim tudi za tvorbo kolagena in hrustanca. Poleg tega pa je vitamin C zelo uspešen v borbi proti škodljivim prostim radikalom, ki povzročajo oksidativni stres. Omenjeni vitamin namreč velja za zelo močan antioksidant. Vitamin lahko sicer uživate v obliki prehranskega dodatka, vendar pa bo še bolje, če si privoščite sveže sadje in zelenjavo, ki vsebujeta veliko vitamina C (limone, pomarančne, paprika, repa itn.).

- Oglas -

Cink

Eden glavnih razlogov za nastanek strij je pomanjkanje cinka, izjemno pomembnega minerala za telo. Cink sodeluje pri tvorbi kolagena, poleg tega pa deluje tudi kot antioksidant. Če se torej želite izogniti strijam, je zelo pomembno, da poskrbite, da boste zaužili dovolj živil, ki vsebujejo cink. Mineral lahko med drugim najdete tudi v nekaterih oreščkih, stročnicah in polnozrnatih žitih.

Naravno nad strije: Karitejevo in kakavovo maslo

Tako karitejevo kot kakavovo maslo sta znana po tem, da sta izvrstna izbira za mehčanje kože. Vašo kožo bosta poleg tega nahranila in navlažila. Karitejevo in kakavovo maslo pa pospešujeta tudi proces obnove kože, kar ima pomemben vpliv na preprečevanje strij.

Uživajte ustrezno hrano

Ni pomembno samo to, kaj nanesete na kožo, ampak tudi to, kaj vnesete vase. Določena hrana je tako še posebej koristna za povečevanje elastičnosti kože in s tem za zmanjševanje tveganja za nastanek strij. Poskrbite predvsem za to, da boste zaužili dovolj vitaminov A, C in E ter zdravih maščob. Uživanje polnovredne hrane pa seveda ne bo pripomoglo le k temu, da bo ostala vaša koža lepa in brez strij tudi po porodu, ampak bo poskrbelo za to, da boste tudi nasploh bolj zdravi, posledično pa tudi vaš otrok.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -