DomovZdravjeŽenska intimna nega: Tudi tam spodaj so bakterije

Ženska intimna nega: Tudi tam spodaj so bakterije

Intimna nega je nedvomno eden od temeljev zdravja vsakega človeka. Pri ženskah je še posebej pomembna tudi zaradi posebnih anatomskih značilnosti, saj so sečila in nožnica blizu zadnjika, kar poveča možnost okužb.

Skrb za intimne predele je pravzaprav precej nova zadeva. Še pred dvesto leti so se ljudje umivali v prenosnih banjah in posebej urejenih kopalnic niso imeli, kopali pa so se enkrat na teden. Vodo so morali nositi od daleč, kar je bil precejšen napor, zato je tudi niso tratili. Intimna higiena je bila tedaj le del splošne higiene in ji niso namenjali preveč pozornosti.

- Oglas -

Danes vemo, da je skrb za nožnično floro in čistost teh občutljivih predelov nadvse pomembna za zdravje, zato moramo paziti, da dobro skrbimo zanje, jih ustrezno negujemo in tudi, da z nego ne pretiravamo, saj bi dosegli prav nasproten učinek od želenega. 

Intimna nega

Ne premalo …

Številni menijo, da se (posebna) skrb za intimne predele začne šele v puberteti, ko dekle dobi menstruacijo. V resnici je higiena intimnih predelov pomembna vse življenje, tudi pred prvo menstruacijo. Takrat se namreč pH vrednost nožnice giblje med 7 in 5, kar pomeni, da je manj kisel kot pri ženskah v najbolj plodnem obdobju. Zato je najbolje, da deklice pred in med puberteto uporabljajo izdelke z nevtralnim ali pa celo rahlo alkalnim pH.

Nujno je, da jih že zelo zgodaj navadimo na ustrezno nego teh predelov in jim razložimo tudi pomembnost tovrstne skrbi za celovito higieno in zdravje. Ustrezen izdelek za intimno nego mora biti del našega vsakdana, tako kot zobna ščetka ali gel za prhanje.

… In ne preveč!

Po drugi strani moramo vedeti, da če intimne predele umivamo s preveč agresivnimi izdelki in prepogosto, porušimo ravnovesje naravne zaščite, saj največji del prave in normalne nožnične flore zdravih žensk predstavljajo koristne bakterije – laktobacili, predvsem v rodni dobi.

- Oglas -

Nizek pH v zdravi nožnici zavira razvoj bolezenskih bakterij in glivic, ki v tako kislem okolju ne morejo preživeti, a če se to ravnovesje poruši, se te tegobe hitro razvijejo in jih ni lahko  odpraviti. Težave, ki s tem nastanejo, so neprijetne in nam lahko pošteno zagrenijo življenje, odpravljanje simptomov pa ni vedno kratkotrajno.

Če se umivate več kot enkrat dnevno, je to preveč agresivna intimna nega za občutljive predele, saj razdraži kožo in odstrani zaščitno pH vrednost s kože in sluznice.

Intimna nega: Samo voda in pravo milo

Za vsakodnevno intimno nego povsem zadoščata tekoča voda in kakovostno milo ali posebno milo za intimno nego. Najpomembnejša je pH vrednost, ki naj bo nekje med 3,5 in 4,5, kar je običajna pH vrednost nožnične flore. Izdelki z drugačnim pH lahko uničijo zaščitno sposobnost  kože in sluznice, razdražijo kožo in tako povzročijo pekoč občutek pri mokrenju. Koža ima pH vrednost 5,5, zato izdelki za nego kože niso primerni za intimno nego. Izogibajte se izdelkom z dodanimi (umetnimi) vonji ali umetnimi snovmi, ki na kožo slabo vplivajo. Čeprav lepo dišijo, bo koža prav tako razdražena.

Intimna nega se ne omejuje le na nego pod tušem, še posebej če ste nagnjeni k okužbam. Tudi po opravljanju velike in male potrebe se moramo umiti s tekočo vodo in vedno od nožnice proti zadnjiku in nikdar v nasprotni smeri, saj se v tem primeru lahko do nožnice zanesejo snovi, ki povzročijo dodatne ali hujše okužbe kot so glivične. Ko se obrišete, se vedno obrišite tako, da umito mesto potapkate, in bodite previdni, da ne uporabljate iste brisače tudi drugod, če imate kakršnokoli okužbo.

- Oglas -

Morda je še najbolje, da se v primeru okužbe obrišete z intimnimi robčki za enkratno uporabo, ki naj bodo kar vaš stalni spremljevalec.

Nega med menstruacijo

V času mesečnega perila obstaja večja nevarnost okužbe, saj je pot v rodila za nevarne bacile bolje odprta in zato je priporočljiva skrbna intimna nega in bolj previdno umivanje in še boljša skrb za higieno. Uporabljate lahko tudi antibakterijska sredstva, pri katerih morate biti pozorni, da jih dobro izperete, po tudi, da jih ne izpirate preveč in da z uporabo tovrstnih mil ne pretiravate.

Tudi v teh dneh so, kadar smo zdoma, zelo priročni robčki za intimno nego, ki so namenjeni enkratni uporabi. Namesto njih lahko uporabljamo tudi robčke, namenjene negi dojenčkov. Uspešno in nevtralno namreč očistijo, hkrati pa vsebujejo izvlečke rastlin in sestavin, ki pomirjajo kožo.

Seveda moramo redno in čim pogosteje menjavati vložke ali tampone. Tudi pri izbiri vložkov in tamponov bodite previdni, saj so pogosto prepojeni s snovmi, ki koži niso vedno prijazne, zato raje posegajte po naravnejših različicah. 

Ravno prava mera

Nobenega izdelka, niti tistega s pravim pH, ne uporabljajte več kot enkrat na dan in obvezno razredčenega z vodo, torej ne na suho kožo. Čezmerno umivanje lahko tako kot pregrobo umivanje škodi nožnični flori.

Če opazite draženje in srbečico, se vsekakor izogibajte kopelim in poležavanju v vodi, saj voda prodre v nožnico in iz nje spere zaščitno sluz ter tako uniči kislost. Hkrati pa se glivice zelo rade razvijajo in razmnožujejo v toplem okolju.

Ginekologi pogosto odsvetujejo tudi uporabo vsakodnevnih zaščitnih vložkov za perilo. Učinek naj bi bil podoben čezmernemu umivanju, zato raje priporočajo večkratno menjavo spodnjega perila kot pa uporabo tankih vložkov, ki so v največji meri namenjeni le potrošništvu in spodbujanju nakupovanja.

Spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov, po možnosti bombažno in nikakor ne pretesno. Tesno sintetično perilo ni priporočljivo, prav tako ne tangice, ki lahko zaradi tankega traku, ki je namenjen zadnjemu delu, hitreje prenašajo povzročitelje okužbe od zadnjika do nožnice  –nekako podobno, kot se to zgodi ob brisanju po mali ali veliki potrebi v napačni smeri. Izogibajte se tudi ozkim hlačam, ki lahko preprečujejo izhlapevanje običajnih nožničnih izločkov in tako pomagajo ustvarjati idealno okolje za razvoj okužbe, podobno kot sintetično perilo, ki koži ne dovoli dihati.

Ko začne srbeti …

Glivične okužbe intimnih predelov se razvijejo pri ženskah vseh starosti in pogosto je razlog za to padec odpornosti. Najpogosteje se to pokaže v obliki izcedka, ki je brez vonja, vendar je močnejši in gostejši in povzroča srbečico. Najprej moramo nožnični flori povrniti kislost, ki zavira rast glivic, pri čemer si sami lahko pomagamo kar z izpiranjem z vodo, v katero  vlijemo žličko kisa. Nekaj zdravil in pomagal je moč dobiti tudi v lekarni brez recepta, če pa se okužbe ponavljajo ali v pričakovanem času ne izginejo, vseeno obiščemo zdravnika ali ginekologa.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -