DomovBolezni in simptomiHemoroidi ali zlata žila: Ne odlašajte s pregledom!

Hemoroidi ali zlata žila: Ne odlašajte s pregledom!

Hemoroidi ali zlata žila so med najpogostejšimi vzroki krvavitev iz zadnjega dela črevesa. Hemoroidni venski pletež je normalen preplet žil v zadnjiku, ki omogoča nadzor zadnjika – zadrževanje vetrov in sluzi. Težave pa nastanejo, kadar se te žile povečajo in nastanejo žilni vozli. Težava prizadene več kot polovico ljudi po tridesetem letu starosti. Za zdravljenje ima medicina na voljo veliko načinov, najslabše pa je zdravljenje na pamet, brez pregleda pri zdravniku, ugotavlja proktolog doc. dr. Pavle Košorok, dr. med.

- Oglas -

Tako kot se lahko povečajo krčne žile na nogah, se lahko povečajo tudi žilni vozli v zadnjem črevesu. Oboje je lahko dedno pogojeno, a so možni še različni drugi vzroki. 

Hemoroidi

Pogosto je kriva zaprtost

Bolnik težave opazi, ko pride do povečanega pritiska v venskem delu zadnjega črevesa. »Pri ženskah je to najpogosteje v času nosečnosti, zaradi pritiska otrokove glavice. Pozneje, v zrelih letih, pa je pogosto težava zaprtje – obstipacija, zaradi katerega je blato bolj trdo, bolnik pa mora pri izločanju bolj pritiskati, zato se lahko razvije zlata žila.«

- Oglas -

Vzrokov, zakaj hemoroidi nastanejo, je več in niso vsi znani. K njihovemu nastanku pripomore veliko sedenja, ki poveča pritisk na vene v danki, pomemben razlog je tudi prehrana, če ne vsebuje dovolj vlaknin. K pogostejšemu nastanku botrujejo:

 • starost
 • kronično zaprtje
 • driske
 • nosečnost
 • prirojena žilna slabost
 • močno napenjanje med odvajanjem blata
 • podaljševanje odvajanja in pritiskanje zaradi občutka tiščanja v zadnjiku.

Krvavitev je opozorilo

Glede na mesto, kjer nastanejo, se hemoroidi ločijo na zunanje in notranje.

 • Zunanji hemoroidi nastanejo v zunanjem delu zadnjika in jih pokriva močno občutljiva koža. Včasih v njih nastane krvni strdek, ki povzroči vnetje in bolečo oteklino. Tega najbolje ozdravimo z manjšim kirurškim posegom.
 • Notranji hemoroidi so pokriti s sluznico in ležijo v zadnjikovem (analnem) kanalu.

Najpogostejša znaka bolezni sta krvavitev brez bolečin, ko pa se bolezen slabša, tudi izpadanje vozlov med odvajanjem blata. »Največ težav povzročajo notranji vozli, ki jih bolnik sprva ne vidi. Nanje pomisli šele takrat, ko opazi krvavitev ob izločanju blata. Resneje se pričnejo razkrivati pri vnetjih, ko pogosto otečejo.

Notranji hemoroidi le redko bolijo. Bolečine, ki jih bolniki najpogosteje občutijo, so posledica črevesne razpoke. Zaradi tega se bolniki bojijo izločati, blato postane zasušeno in težave se stopnjujejo,« pojasni doc. dr. Košorok. »Če težave trajajo dalj časa, lahko vozli začnejo izpadati in bolnik jih opazi, ko pogledajo iz zadnjika. Včasih se vozli umaknejo sami, drugič pa si jih morajo bolniki potiskati nazaj v črevo,« pravi doc. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Hemoroidi sami po sebi niso nevarni in nikoli ne vodijo v rakavo obolenje, vendar postanejo neprijetni zaradi spremljajočih težav, ki lahko povzročijo zaplete in bolniku zagrenijo življenje. »Če ne pazimo in se ne zdravimo pravilno, se notranji vozli vse bolj raztegujejo in pričnejo izstopati. Takrat je potrebno resno zdravljenje, večkrat tudi kirurško.«

hemoroidi prehrana

Hemoroidi? Ne zdravite se sami

Hemoroide si ljudje pogosto zdravijo sami, in to po navadi na neustrezen način. »Neradi pridejo k zdravniku, ker se jim zdi preiskava zoprna, injekcije boleče, operacija pa sploh nekaj groznega. V prosti prodaji pa je veliko pripravkov za zdravljenje zlate žile, od mazil in razkužil do blažilnih svečk in čajev.

- Oglas -

Vendar zdravljenje na pamet bolj škodi kot pomaga, saj moramo najprej postaviti diagnozo, nato pa začeti ciljano zdravljenje,« je prepričan doc. dr. Košorok. In kakšno je to zdravljenje? »Predvsem moramo s pregledi potrditi, da ne gre za krvavitev, ki bi jo povzročalo rakavo obolenje. Šele nato se lotimo zdravljenja hemoroidov. Najpogostejša je uporaba svečk in mazil za hemoroide. Kadar so prisotni močnejši vnetni znaki, lahko dodamo zdravila, ki umirjajo vnetje. Pri dalj časa trajajočih krvavitvah uporabimo injekcije, ki delujejo na podoben način kot pri vbrizgavanju v krčne žile na nogah.

Pri začetnem izpadanju vozlov lahko vozel zgrabimo s posebno prijemalko in čezenj s posebno pripravo »izstrelimo« elastičen obroček. Prevezani vozel odmre in sam odpade. To je zdravljenje hemoroidov z elastično ligaturo. Pri zelo povečanih vozlih in močnem izpadanju pa vozle operiramo. Poznamo pa še nekaj drugih načinov: zamrzovanje ali požiganje z laserjem ali infrardečo svetlobo. Vendar so te metode manj natančne in nikoli ne vemo, kako obsežno odmrtje tkiva povzročijo,« pravi doc. dr. Košorok.

Poleg naštetih postopkov lahko uporabijo tudi sklerozacijo, to je postopek, pri katerem proktolog z injekcijo vbrizga v hemoroidno tkivo sredstvo, ki povzroči vnetje, zaradi tega pride do skrčenja oziroma zmanjšanja hemoroida.

Kdaj na operacijo

Za operacijo hemoroidov se odločimo takrat, kadar vozli izpadajo. »Pri tej operaciji kirurško odrežemo vozle na treh značilnih mestih. To je najboljše in dokončno zdravljenje, po katerem je doba okrevanja krajša, potreben pa je samo dan ali dva bivanja v bolnišnici, lahko pa poseg opravimo tudi ambulantno. Poleg te operacije lahko napravimo poseg z novimi instrumenti, ki prav tako omogočajo odstranitev povečanih vozlov. To naredimo z mehanskim spenjalnikom, ki omogoči izrezanje vozlov v zadnjikovem kanalu. Tako je ozdravitev hitrejša in bolečine po posegu manjše,« je pojasnil proktolog.

Zanimalo nas je še, v katerih primerih se lahko hemoroidi ponovijo. »Vozli, ki jih odstranimo z elastično ligaturo, ali tisti, ki jih operiramo, se ne bodo ponovili, ker jih ni več. Ob trdem odvajanju in nespremenjenem življenjskem slogu pa se venski pletež, ki je ostal, spet lahko razteguje, zato lahko ponovno prihaja do krvavitev. Takrat ponovno svetujemo pregled pri zdravniku in ustrezno ukrepanje,« je povedal proktolog doc. dr. Pavle Košorok, dr. med., zaposlen v medicinskem centru Iatros, kjer se ukvarjajo z zdravljenjem bolezni zadnjega črevesa in danke.

Hemoroidi in sedenje

Ne pozabite na svit

»Laiki vse težave mečejo v en koš. Vsako oteklino na zadnjiku ali krvavitev na blatu ocenijo kot hemoroide. To stališče je lahko nevarno, saj se za krvavitvijo in oteklino črevesa morda skriva nevarno obolenje. Takšno samozdravljenje odlaga čas resnega pregleda in odkritje morebitne nevarne bolezni. Poleg tega bolniki v tem času živijo v stalnem strahu, najpogosteje v strahu pred rakom. S takojšnjim pregledom bi se lahko znebili takšnega strahu, hkrati pa v primeru, da gre za resnejše obolenje, pridobili na času zaradi zgodnjega odkritja,« je prepričan sogovornik.

Program SVIT je državni program za zgodnje odkrivanje raka širokega črevesa in danke, tako kot programi DORA za odkrivanje sprememb na dojkah in ZORA za zgodnje odkrivanje sprememb na vratu maternice. Vsem, ki so povabljeni k sodelovanju doc. Košorok priporoča, da se odzovejo.

»Nikoli ni odveč ponavljati, da je to pomembna preiskava, predvsem zato, ker z njo prehitevamo bolezen; odkrijemo jo lahko vsaj pol leta prej, preden bi se sama razkrila. Ta čas pa je zelo dragocen, saj pogosto najdemo spremembe, ki sploh še niso rakaste. Če pa so, je uspeh zdravljenja lahko popoln oziroma veliko boljši,« še opozarja doc. dr. Pavle Košorok, dr. med., specialist kirurg in proktolog iz medicinskega centra Iatros. 

Najpogostejše bolezni zadnjika in danke

 • hemoroidi (notranji in zunanji)
 • razpoka v črevesju
 • viseče gube
 • bradavice ob zadnjem črevesu
 • zadnjikov srbež
 • polipi
 • izpadajoče zadnjikove papile
 • vnetna obolenja
 • gnojenje
 • fistule ob črevesu 

Redno na stranišče

Preventiva za nastanek hemoroidov je redno in mehko odvajanje. Težave povzroča uživanje alkohola in močno začinjena hrana, zato se ju izogibajmo. Za redno odvajanje moramo skrbeti sami, tako da uživamo dovolj hrane z vlakninami, pomagamo pa si lahko tudi z mineralno vodo donat ali samoklistiranjem, ki je manj škodljivo kot jemanje močnih odvajal, ki ob dolgotrajni rabi poškodujejo črevo.

Piše: Inja Jurič

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -