DomovSkrbimo zaseHigiena rok – ključ do zdravja

Higiena rok – ključ do zdravja

V času, ko padejo temperature, smo še bolj izpostavljeni bacilom in se moramo zato veliko bolj posvečati tudi higieni. Ste vedeli, da lahko s pravilnim in rednim umivanjem rok zmanjšamo okužbe prebavil za kar 44 odstotkov, okužbe dihal pa za 30 odstotkov? Po podatkih OZN je prav pravilno umivanje rok temeljni ukrep proti širjenju virusnih bolezni in prenosu bakterijskih okužb. Poleg tople vode in mila so pomembna in širši javnosti čedalje dostopnejša tudi različna dezinfekcijska sredstva, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij in klic ter jih tudi uničujejo.

- Oglas -

Ljudje se vsakih 30 minut dotaknemo do 300 različnih površin, zato se je nevarnim virusom in bakterijam v vsakdanjiku skoraj nemogoče izogniti. Zgolj en sam dotik zadostuje za širjenje okužb in bolezni kot sta prehlad in gripa. Virusi in bakterije, ki povzročajo bolezni, se namreč v največji meri prenašajo ravno preko rok. Zato je ustrezna higiena rok ključnega pomena pri ohranjanju našega zdravja.

Vedno in povsod

Najpomembnejše, kar lahko naredite zase je, da si pogosto umivate roke – vedno, preden začnete jesti, ko pridete domov iz šole, službe ali trgovine oz. drugega javnega mesta ter seveda vsakič po uporabi stranišča. V kolikor si ne morete umiti rok, se priporoča uporaba dezinfekcijskih sredstev (razkužilnih robčkov, gelov, sprejev).

Prav tako se priporočata redno čiščenje in občasna dezinfekcija površin in predmetov, ki se jih doma in v delovnem okolju pogosto dotikate. Pri čiščenju stanovanja tako ne pozabite pobrisati tudi kljuk na vratih, ročajev hladilnika, omaric in pomivalnega stroja, kot tudi stikal za luči. V službi redno razkužujte svojo mizo, z dezinfekcijskimi robčki najmanj enkrat tedensko obrišite tudi svojo tipkovnico in telefon (oz. ostala delovna sredstva, ki jih pogosto uporabljate).

- Oglas -

Kdaj si je nujno potrebno umiti (ali dezinficirati) roke?

 • V šoli, službi, javnih ustanovah, trgovinah oziroma vsepovsod, kjer se zadržuje veliko ljudi,
 • Po vsakem stiku z denarjem,
 • Po stiku z različnimi površinami, zlasti takšnimi, ki se jih dotika več ljudi (računalniške tipkovnice, telefonske slušalke, mize, kljuke, stikala…),
 • Pred in po rokovanju,
 • Pred pripravo obrokov, pred in po jedi (zlasti v restavracijah),
 • Pred in po uporabi toaletnih prostorov,
 • Po menjavi plenic,
 • Po vožnji z javnimi prevoznimi sredstvi,
 • Pri igri z otroki in po uporabi otroških igral,
 • Pred in po obisku v bolnišnicah ter po obisku bolnika,
 • Po kašljanju, kihanju ali smrkanju,
 • Po praznjenju pomivalnega stroja ,
 • Na potovanjih,
 • Pred vstavljanjem kontaktnih leč,
 • Po dotikanju smeti, hišnih ljubljenčkov ali krvi,
 • Po uporabi dvigal, avtomatov za hrano in pijačo, kavomatov ter odpiranju in zapiranju vrat,
 • Pri različnih dnevnih aktivnostih in opravkih (npr. po nakupovanju ipd.).

Preprosta navodila za čiste roke

Za pravilno umivanje rok sta nujno potrebna milo in topla, tekoča voda. Z drgnjenjem rok milo razgradi maščobo in umazanijo, ki vsebujeta večino mikrobov. Umivanje rok z milom in vodo naj traja najmanj 20 sekund, saj boste le tako lahko odstranili večino mikrobov. Roke si obrišite s primerno papirnato brisačo, s katero se bo odstranila vsa umazanija. V kolikor uporabljate pralne brisače iz frotirja, poskrbite za pogosto menjavo in pranje brisač, saj se v nasprotnem primeru umazanija prenese nazaj na vaše ali tuje roke. Po tem, ko ste si obrisali roke, zaprite vodo tako, da se pipe dotaknete s papirnato brisačo, s katero ste si pred tem osušili roke. Izognili se boste ponovnemu nanosu umazanije nazaj na roke.

Kadar rok ne morete umiti, uporabite dezinfekcijsko sredstvo. Dezinfekcijsko sredstvo nanašajte na suhe roke, saj voda zmanjšuje njegovo učinkovitost. Dezinfekcija rok je lahko tudi dodatna mera zagotavljanja visoke ravni osebne higiene, saj z razkuževanjem rok uničimo do stokrat več bakterij kot z umivanjem. Z dezinfekcijo učinkovito zmanjšamo možnost okužb, saj odstranimo mikroorganizme in hkrati preprečimo njihovo širjenje. Umivanje z dezinfekcijskim sredstvom naj traja okoli 15 sekund oz. dokler se dezinfekcijsko sredstvo na rokah povsem ne posuši.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -