DomovNovice in zanimivostiSrce in ožilje: vzroki za razvoj bolezni

Srce in ožilje: vzroki za razvoj bolezni

Glavni vzrok smrti v razvitih delih sveta so bolezni srca in ožilja. Pri njihovem razvoju sodeluje vrsta dejavnikov. Na nekatere, kot so starost, spol, dednost, ne moremo vplivati, na druge pa lahko s svojim življenjskim slogom. Ključno vlogo pri zmanjšanju tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni ima zdrav način življenja.

V Sloveniji znaša smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja več kot 40 odstotkov. A ta številka je le vrh ledene gore, kar zadeva uničujoče posledice teh bolezni. Na vsakega umrlega je še precej tistih, ki trpijo za težkimi posledicami, kot so bistveno slabša kakovost življenja in invalidnost.

Bolezni srca

- Oglas -

Pomemben razloga za razvoj bolezni srca in ožilja je tromboza oziroma tvorba krvnih strdkov, ki preprečujejo normalni pretok krvi po žilah. Krvni strdki lahko žile delno ali v celoti zamašijo. Posledice so hude: možganska kap, srčni infarkt, venska tromboza itd. Vzroki za nastanek tromboze pa so zmanjšana pretočnost krvi (s staranjem postane viskozna), poškodbe žilne stene ali nenormalna sestava krvi.

V našem krvožilnem sistemu je sicer vzpostavljeno popolno ravnovesje med dvema nasprotnima procesoma: strjevanjem (koagulacijo) krvi in razgradnjo fibrina (vlaknaste beljakovine, ki tvori ogrodje krvnega strdka), kar je pogoj za dolgo in zdravo življenje. Počasen, zastojni pretok krvi pa pospeši strjevanje in čezmerno nastajanje fibrina, kar vodi do tromboze. Tveganje za nastanek tromboze se povečuje s staranjem, s čezmerno telesno težo, povečanjem vsebnosti holesterola, kajenjem, z zvišanjem krvnega sladkorja, telesno nedejavnostjo, pretiranim pitjem alkohola …

Za dolgoročno ohranjanje kakovostnega, zdravega življenja, je torej nujno vzdrževanje optimalnega pretoka krvi.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -