DomovŠporti in gibanjeVadba zmanjša možnost za raka dojke

Vadba zmanjša možnost za raka dojke

Ne le, da je gibanje dobro za vase srce, krvni pritisk, splošno počutje in marsikaj drugega. Zdaj so ugotovili tudi, da lahko redno gibanje zniža tveganje žensk za raka dojke. To namreč stori tako, da vpliva na način, kako žensko telo razgrajuje estrogen. Nova študija v reviji Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention kaže še eno pozitivno plat redne vadbe.

- Oglas -

Raziskovalci z Univerze v Minnesoti so povedali, da so opazovalne študije že dolgo časa kazale povezavo med zmanjšanjem tveganja za raka na dojki in povečano telesno aktivnostjo, vendar informacij o tem, zakaj bi se to lahko zgodilo, nismo imeli dovolj.

vadba in rak dojke

Velika sprememba

»Naredili smo prvo študijo, ki kaže, da aerobna vadba vpliva na način, kako naše telo razgrajuje estrogen za proizvodnjo več »dobrih« metabolitov (izdelek, ki ostane potem, ko so estrogeni razčlenjeni), ki znižujejo tveganje za nastanek raka dojk,« je povedala ena od raziskovalk, Mindy S. Kurzer, dr. med., profesorica univerzi, na oddelku za prehrambno znanost. V raziskavi je sodelovalo 391 zdravih ženskah pred menopavzo, ki so večino življenja preživljale sede. 179 jih je bilo v kontrolni skupini, kjer so večino časa sedele, 212 pa jih je bilo v skupini, ki je 30 minut dnevno izvajala aerobno vadbo. Bila je zmerne do močne intenzivnosti, med drugim so tekle na tkeočem traku ali telovadile s pomočjo eliptične naprave pet dni na teden štiri mesece. Od vseh žensk v raziskavi jih je 78 odstotkov iz skupine vadbe in 86 odstotkov iz kontrolne skupine zaključilo študijo.

- Oglas -

Razlika nekaj kilogramov

Raziskovalci so ženskam odvzeli vzorce urina tri dni pred začetkom študije, da bi izmerili tri estrogene in njihove metabolite. Raziskovalci so sicer vnaprej vedeli, da je določeno razmerje ene vrste metabolita z drugo vrsto metabolita povezano z manjšim tveganjem za raka na dojki. Dejansko so raziskovalci ugotovili, da so ženske, ki so bile poslane v skupino, ki je izvajala aerobno vadbo, doživele povečanje tega zaščitnega razmerja metabolitov, medtem ko se za tiste, ki so ves čas sedele, to razmerje sploh ni spremenilo! To je neizmerno pomemben podatek, ki naravnost nagovarja k telesni aktivnosti.

Pred časom so ugotovili tudi, da v primeru, da imate preveliko telesno težo, nekaj izgubljenih kilogramov znatno pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek raka na dojki. Več kot le to – to tveganje je predvsem povečano za ženske v menopavzi, ki imajo preveliko telesno težo. Če izgubijo le nekaj kilogramov, se njihovo tveganje precej zmanjša. Prav zato spodbujanje k bolj zdravemu načinu življenja, ki vsebuje dovolj gibanja in zdrave prehrane, nikakor ni zanemarljivo. Naredite nekaj zase že danes!

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -