DomovBolezni in simptomiVaginalni izcedek – večna ženska težava

Vaginalni izcedek – večna ženska težava

Vaginalni izcedek je povsem naraven ženski pojav, dokler seveda ne spremeni barve ali vonja. Izcedek iz nožnice mnogo ženskam dela skrbi in jih moti, a se o tej temi javno do nedavnega ni veliko razpravljalo, saj je bila tema nekoliko neprijetna. Vedeti pa je treba, da igra pomembno varovalno vlogo. Nezdravljena kronična oblika vaginalnega vnetja lahko pripelje celo do neplodnosti. Med najpogostejše oblike spada kandidiaza, za katero ginekologi pravijo, da jo vsaj enkrat v življenju preboli od 50 do 70 odstotkov žensk.

Kaj je normalno in kaj ne?

Najprej je treba razčistiti torej, da je izcedek normalen pojav in ni apriori nekaj deviatnega. Ga je pa treba spremljati, predvsem njegove spremembe. Normalen izcedek je prozoren, belkast, čist in brez vonja. Pojavljati se začne po puberteti in praviloma izgine po menopavzi. V zvezi s ciklusom se izločanje sluzi pač spreminja in na tem temelji tudi tako imenovana metoda določanja plodnih dni v ciklusu. Po menstruaciji je izcedek minimalen, ob ovulaciji obilen in vlecljiv ter bolj gost do naslednje menstruacije. Govorimo torej o samozaščiti telesa zelo občutljivega organa. Sluznica nožnice in zunanjega spolovila ima žleze (kot npr. ustna sluznica, ki izloča slino) in le te izločajo sluz, ki nožnico vlaži in s svojo kislostjo varuje pred okužbo. Povezan je s hormonskim stanjem v telesu, zato deklice pred prvo menstruacijo (menarhe) in ženske po menopavzi praviloma vaginalnega izcedka nimajo.

- Oglas -

Bolezenski vaginalni izcedek pa spremljajo: neprijeten vonj, spremenjena barva, videz. Izcedki so različne barve in različnega vonja. Rdečkast vaginalni izcedek je takrat, ko je primešana kri. Bel sirast in srbeč izcedek pomeni kandidiazo. Okužba z bakterijsko vaginozo (gardenerelo) ima značilen vonj po ribah in sivo – bel izcedek. Okužba z mikoplazmo se ne kaže z izcedkom, pač pa z vnetjem sečnice. Trihomonadna okužba povzroči penast, zelenkast izcedek. Gonoreja recimo povzroča gnojen rumen izcedek. Pogosto otečejo tudi dimeljske bezgavke. Rumenkast je izcedek naprimer pri klamidiji. Vse naštete okužbe pa lahko spremlja pekoče uriniranje, srbež in boleči spolni odnosi.

Vaginalni izcedek – kakšne so lahko posledice nezdravljenja?

Najpogostejše vnetje povzročajo glivice, ki same po sebi niso nevarne, le neprijetne. A kronična kandidiaza spreminja kislost nožnice in s tem ustvarja okolje za druge okužbe in celo za stalno navzoče viruse, kot sta humani papiloma virus (HPV), herpes virus (HSV). Ob tem se zavedamo, da povezujemo okužbo s HPV virusom z rakom na materničnem vratu. Stalna prisotnost HSV virusa pa je nevarna za nosečnico, ker se lahko otrok okuži ob porodu, zato v primeru dokazanega virusa svetujemo, da nosečnica rodi s carskim rezom. Okužba s streptokokom B pa je eden od vzrokov za prezgodnji porod,« poudarja sogovornica. Posledice nezdravljenega klamidijskega vnetja in gonoreje so lahko nevarne, ker se lahko razširi prek materničnega vratu v jajcevode, ki se zaradi vnetja zapro in tako povzročijo neplodnost.

Za zdravljenje glivičnega vnetja so na voljo razne vaginalete (svečke za v nožnico), kreme, pa tudi tablete, ki se zaužijejo ustno. Dobijo se v lekarni brez recepta. A ker mora omenjene oblike vnetja zunanjega spolovila in nožnice obravnavati ginekolog, bo glede na vrsto okužbe tudi izbral in določil primerno zdravilo. Partnerja obolele ženske običajno ni treba zdraviti, včasih pa tudi; o tem odloča ginekolog. Bakterijska vaginoza se zdravi lokalno ali sistemsko z antibiotiki, običajno s petdnevnim zdravljenjem z metronidazolom. Stranski učinki, ki se lahko pojavijo, so rahla slabost, bruhanje in kovinski okus v ustih. Do hujših neželenih učinkov lahko pride ob hkratnem uživanju alkohola. Metronidazol se ne sme uporabljati v prvih treh mesecih nosečnosti. Drugi antibiotik, ki je indiciran za ta namen, je klindamicin v obliki kapsul ali vaginalne kreme. Pri zdravljenju s klindamicinom je treba biti pozoren na pojav driske, ki je lahko znak psevdomembranskega kolitisa, in v tem primeru zdravljenje nemudoma prekiniti. Vaginalna krema vsebuje mineralna olja, ki lahko zmanjšajo učinkovitost kontracepcijskih pripomočkov iz lateksa ali gume (kondom, diafragma).

- Oglas -

Pomen preventive

Kot preventivo priporočajo ginekologi probiotike, ki jih v velikem številu lahko izbirate v raznih oblikah. Od svečk, krem do tekočin, tamponov s probiotiki … Pomembno je vedeti, da ginekologi večinoma odsvetujejo izpiranje nožnice, saj s tem spreminjamo njeno kislost in naravno floro. Seveda se v tem vročem času priporočajo lahka oblačila, perilo narejeno iz naravnih materialov in uporaba blagih sredstev za intimno nego. Ob vsakem jemanju antibiotikov pa bi bilo pametno kar sočasno uporabiti zdravilo proti kandidi, če je ženska nagnjena k ponavljajoči se kandidiazi.

Kaj povedo statistike?

Okužbe s klico bledo spiroheto (povzročiteljico sifilisa) in gonorejo se registrira, zato vemo, da so le-te bolezni bolj sporadične. O klamidiji pa so pri nas narejene raziskave. Med mladostnicami je 6 odstotkov okužb, ki lahko izzvenijo kot akutna bolezen, lahko pa ostanejo kot kronične okužbe in dolgoročno predstavljajo tveganje za zmanjšano plodnost, če nezdravljeno vnetje preide v jajcevode. Daleč najpogostejša je kandidiaza. Menijo, da je v življenju že kdaj prebolelo vnetje 50 do 70 odstotkov žensk.

Stran s sladkim!

Ima z izcedkom kakšno povezavo hrana? Kandidiaza se pojavlja, če je »kri bolj sladka« torej ob diabetesu, pa tudi, če jemo preveč čokolade oziroma sladkarij sploh. Alkohol – vino, predvsem pa pivo lahko olajšajo razvoj kvasovk, ki se naselijo v telesu in seveda v nožnici. Vnetja vseh sluznic lahko povzroči »junk hrana«, kot je na primer cvrtje in tudi pekoče začimbe.

Pozor. Navadna voda ali mila s pH med 3.5 in 4.5 ohranjajo naravno kislost nožnice.

M.K.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -