DomovZdravjeUspešna raziskava o vodotopnem koencimu

Uspešna raziskava o vodotopnem koencimu

Rezultati raziskave, ki je bila izvedena na Inštitutu za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST) in so bili objavljeni v izjemno ugledni znanstveni reviji Biofactors, so spet dokaz o izjemnosti izdelkov slovenskega porekla. Dokazala je, da uživanje v Sloveniji razvite vodotopne oblike koencima Q10 močno vpliva na mlajši izgled kože, njegovo svežino in elastičnost. Pri raziskavi so sodelovali še raziskovalci iz Inštituta za nutricionistiko in Univerze v Ljubljani, sofinancirala pa jo je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

- Oglas -

Koencim Q10

Koencim Q10 je pomembna naravna snov, prisotna v vseh človeških celicah. Sodeluje v procesu nastajanja celične energije ter pri varovanju organizma pred radikali. Naravno se nahaja v različnih živilih, predvsem v tistih živalskega izvora, ter nekaterih rastlinskih oljih. Telo ga večinoma sicer sintetizira samo, vendar pa ta proces s staranjem nekoliko opeša. Tudi zato so ugodne vplive dodajanja koencima Q10 prehrani verjetno opazili predvsem pri stanjih, povezanih s staranjem. Pred kratkim so bile zaključene obsežne kontrolirane raziskave, kjer je bilo dokazano, da koencima Q10 pomembno zmanjša umrljivost pri srčno-žilnih bolnikih, predvsem po infarktu.

»Tudi sicer se koencim Q10 kot zdravilo uporablja predvsem pri srčno-žilnih bolnikih, v okviru dopolnilne terapije, raziskave na zdravih ljudeh pa so redke. Zato na živilih oz. prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo koencim Q10, ni možno navajati zdravstvenih trditev o njegovih koristih, saj trenutno razpoložljivi dokazi ne omogočajo nedvoumnih zaključkov, da je dodajanje koencima Q10 koristno tudi pri zdravih ljudeh. Vendar pa takšna stroga zakonodaja velja le za živila, ne pa tudi za kozmetiko. Različni t.i. anti-ageing kozmetični preparati s koencimom Q10 pri negovanju kože obljubljajo skoraj čudeže, čeprav niti ne navajajo količine koencima Q10 v preparatu. Ker doslej ni bilo objavljene prav nobene verodostojne znanstvene raziskave, ki bi ovrednotila vplive uživanja koencima Q10 na kožo, je to predstavljalo poseben raziskovalni izziv,« je povedal doc. dr. Igor Pravst, vodja raziskovalne skupine na Inštitutu za nutricionistiko.

- Oglas -

Zaznali so ugodne vplive koencima Q10 na stanje kože. Po 12 tednih uživanja koencima Q10 v obliki sirupa so rezultati pokazali značilno izboljšanje gladkosti kože pri treh četrtinah prostovoljk. Izboljšal se je tudi mikrorelief kože, kar pomeni da so drobne gube postale manj izrazite. Površina gub ob zunanjem očesnem kotu se je zmanjšala pri večini prostovoljk, ki so uživale koencim Q10, v povprečju za 11 odstotkov. V skupini, ki je uživala sirup z višjim odmerkom koencima Q10, smo opazili tudi zmanjšanje vidnosti gub na drugih delih obraza. Koencim Q10 je treba torej uživati in kot kaže raziskava, mora biti vodotopen, ta pa je pri nas dobro znan v vseh lekarnah in specializiranih trgovinah.

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -