DomovZdravjeZoper kronične bolezni v 12 korakih

Zoper kronične bolezni v 12 korakih

Zdravljenje kroničnih bolezni v Evropi zahteva 70–80 % sredstev, namenjenih zdravstvu. Kronične bolezni predstavljajo velik izziv zdravstvenim sistemom ter so predvsem pri starejših vzrok za zmanjšano kakovost življenja, povezane so z odvisnostjo in slabšo funkcionalnostjo.

- Oglas -

CHRODIS

Če se z bremenom kroničnih bolezni ne bomo soočili, lahko ogrozi vzdržnost zdravstvenih sistemov v Evropi. Na zaključni konferenci projekta skupnega ukrepanja CHRODIS so bili političnim odločevalcem, raziskovalcem ter mednarodnim in nevladnim organizacijam predstavljeni koraki naslavljanja izzivov kroničnih bolezni. Ti so rezultat triletnega sodelovanja več kot 70 partnerjev iz 25 evropskih držav.

Prisotne je v Bruslju uvodoma nagovoril Carlos Segovia, koordinator projekta, ki je predstavil dokument s priporočenimi ukrepi za izboljšanje, prenos in implementacijo praks za zmanjšanje bremena kroničnih bolezni v 12 korakih. Povedal je, da »ta dokument predstavlja dragoceno in praktično orodje za spodbujanje in usmerjanje strokovnjakov s področja zdravstvenega varstva in političnih odločevalcev pri njihovem delu na področju promocije zdravega staranja in preprečevanja, obvladovanja ter oskrbe kroničnih bolezni«.

- Oglas -

Udeleženci konference so na  različnih delavnicah spoznali številne rezultate projekta skupnega ukrepanja, kot so platforma za izmenjavo znanja (spletno zbirališče dobrih praks s področja obvladovanja kroničnih bolezni), izhodišča za načrtovanje politik nacionalnih programov za obvladovanje sladkorne bolezni, model za organizacijo oskrbe oseb z multimorbidnostjo, in dejavnike, pomembne za prenos dobrih praks na področju promocije zdravja in primarne preventive v druga okolja.

V boj zoper kronične bolezni v 12 korakih, ki so jih sprejele države:

 1. Oblikujte svojo prakso
 2. Oblikuje ciljno skupino
 3. Ustrezne naložbe in kadrovska politika
 4. Celovit načrt, a ne zapleten
 5. Povezovanje z drugimi
 6. Izobraževanje in usposabljanje
 7. Spoštovanje etičnih vidikov
 8. Upoštevati načelo dobrega upravljanja
 9. Zagotavljati trajnost in preglednos
 10. Zagotavljanje enakosti
 11. Ocenitev investicije in pričakovanih rezultatov
 12. Izkoristite CHRODIS platformo

Slovenska ekipa je v okviru projekta JA-CHRODIS odigrala pomembno vlogo pri razvoju glavnih rezultatov na področju sladkorne bolezni in multimorbidnosti. Delovna skupina za multimorbidnost je predstavila model za organizacijo oskrbe oseb z multimorbidnostjo, ki predvideva tudi sistematično skrb za bolnikovo samooskrbo do mere, ki jo je samostojno zmožen, podporo svojcem oziroma skrbnikom in povezovanje s socialnim okoljem.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -