DomovZdravjeMedijska zvezda: E. Coli

Medijska zvezda: E. Coli

Pri zgodbi o E. coli se nekaj ne ujema. Zahodno civilizacijo natanko na vsake tri leta na rob preživetja spravi kak smrtonosni virus ali bakterija. Spomnimo: nore krave (2000), SARS (2003), ptičja gripa (2006), nova gripa (2009). Panika z E. coli je za celo leto prezgodnja in seveda nas zelo zanima, kdo in s kakšnim razlogom je tako grdo pokvaril sicer lep in logičen vzorec.

- Oglas -

strah

Ustvarjanje strahov je zelo učinkovito, zato ga za uveljavljanje svojih interesov uporablja nemalo industrij. Prestrašene množice so vodljive, v imenu preživetja nekritično ubogajo še tako absurdne ukaze, pridno kupujejo (ali pa zažigajo, odvisno od situacije) nepregledne količine hrane, vneto zobljejo še tako placebasta zdravila in se skratka obnašajo natanko tako, kot nekomu pride prav. Zdaj je bilo treba zgolj odkriti, komu je prav prišla E. coli.

Teoretiki zarot so prst najprej uperili v farmacevte, ki naj bi si »ustvarjali« trg za novo zdravilo, ki bi malce popravilo recesijske prilive. Teorija se ni izšla, ker je bil novi sev bakterije odporen na vseh osem razredov antibiotikov – kar je bilo imenitno izhodišče za pomislek, kako je to mogoče! Prst se je takoj preselil k bioteroristom, ki naj bi ubogo E. coli v laboratorijih postopoma izpostavljali vsem antibiotikom toliko časa, da bi vsakič mutirala in razvila odpornost na vsakega izmed njih. Potem naj bi ji dodali še genski material bubonske kuge in učinkovito bio-orožje je bilo nared, da očisti planet odvečnih milijard ljudi, ki so trn v peti skrivnostnim elitam. Ker pa se celo teoretiki zarot zavedajo, da ob takšni razlagi z roko zamahne preveč ljudi, so pripravili še eno, ki prepriča bolj zemeljske antiglobaliste, antikapitaliste in nasprotnike gensko spremenjenih organizmov.

- Oglas -

Glede na presežke hrane, ki jih ustvarja prehrambena industrija in s tem niža njeno ceno, je bilo treba nekako ustaviti trend in doseči, da nekdo v smeti vrže na tone kumar, ustvari pomanjkanje in nato dvigne cene. Če smo pred nekaj leti prečistili govedo in perjad, je prej ali slej morala priti na vrsto še zelenjava, kajne. In zakaj ne bi kumar metali stran prav Španci, ki se najbolj zagrizeno upirajo odprtju evropskega trga gensko spremenjenim organizmom, ki naj bi bili super-varni in super-odporni proti res vsemu. Da so njihove kumare obtožili prav Nemci, pa je jasno, saj njihova kemična giganta BAYER in BASF ne skrivata navdušenja nad igračkanjem z gensko tehnologijo in dobički iz tega naslova. Možno.

Pogrešili smo samo še razlago, da za vsem skupaj stojijo Kučanove sile kontinuitete, ki so hotele odvrniti medijsko pozornost od razpadanja slovenske vlade. A za razliko od primera nove gripe, ko smo grozo več kot mesec dni napajali z novicami, da je umrla že dvajseta (!) žrtev v Avstraliji, smo zdaj zaman čakali, kdaj bo Svetovna zdravstvena organizacija spet izsilila pandemijo in ugrabila vsa poročila. Po slabih dveh tednih na zaslonih spet kraljujejo zgolj golobiči, pahorji in janše. In nič o tem, kako bi bili tisti milijoni ton uničenih kumar (četudi bi bili res okuženi) povsem dobri, če bi jih pred uporabo zgolj temeljito oprali – kar je povsem enostavna preventiva, ki prepreči pandemijo. Da niso morda panike zakuhali zgolj ubogi mediji, ki so si pripravljali teren za prihajajoči čas kislih kumaric?

Piše Tina Cigler

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -