DomovZdravjeNa vaših stopalih domuje več kot 100 vrst gliv

Na vaših stopalih domuje več kot 100 vrst gliv

Pravzaprav so znanstveniki ugotovili, da imamo vsi na nogah skoraj 200 različnih vrst gliv. Glivice živijo povsod po našem telesu, njihova najljubša mesta pa so peta, pod nohti in med prsti na nogah. Na telesu živi cel kup glivic, ki so neškodljive, a lahko povzročijo okužbo, če se množijo. Nov »zemljevid« glivične raznolikosti našega telesa bo lahko v pomoč pri boju proti kožnih obolenjih, kot je atletsko stopalo, poročajo v reviji Nature.

- Oglas -

Ameriška ekipa strokovnjakov je v prvi študiji te vrste popisala različne skupine gliv, ki živijo na telesu zdravih odraslih.

glivice

Najpogostejša mesta

Glivične kožne okužbe so pogoste in vključujejo atletsko stopalo, lišaje in glivične okužbe noge. Atletsko stopalo (imenovano tudi Tinea pedis), je zelo pogosta glivična okužba stopala, ki povzroči lupljenje, rdečico, srbenje, pekoč občutek, občasno tudi mehurje in rane. Okužbe nohtov se lotijo približno treh odstotkov ljudi, najpogostejši simptom glivične okužbe nohtov pa je ta, da noht postaja debelejši in bolj razbarvan. Lahko postane bel, črn, rumen ali zelen. Ekipa je raziskala zaporedje DNK gliv, ki živijo na koži na štirinajstih različnih delih telesa pri desetih zdravih odraslih.

- Oglas -

Vzorci so bili odvzeti s področij sluhovoda, med obrvmi, na zadnji strani glave, z mesta za ušesi, s pet, z nohtov, z mesta med prsti na nogah, s podlakti, hrbta, iz predela dimelj, nosnic, prsi, dlani in pregiba komolca. Podatki kažejo, da se bogastvo glivic po telesu razlikuje. Najbolj zapleten glivičnih habitat je peta, na kateri živi okoli 80 vrst gliv. Raziskovalci so ugotovili približno 60 vrst glivic v odstriženih nohtih in 40 vrst v brisih, ki so jih vzeli med prsti na nogah.

Raznolikost

Druga možna glivična žarišča so dlan, podlakti in znotraj komolca. Na njih so našli zmerne količine glivic, na vsaki od teh lokacij pa je bilo med 18 in 32 različnih vrst. »Pomembno je to, da na nogah kar mrgoli od glivične raznolikosti, zato vsem svetujemo, naj nosijo svoje sandale ali japonke v garderobah bazenov ali telovadnic, če ne želijo, da bi se glivice njihovih stopal pomešale z glivami nekoga drugega,« je povedala dr. Julia Segre z Državnega zdravstvenega inštituta v ZDA. Zanimivo je tudi to, da na glavi in trupu redko najdemo veliko glivic – le od dve do deset na vsakem predelu.

»Podatki naše raziskave nam dajejo osnovo, ki velja za normalne posameznike, kakršne nismo prej nikoli našli,« je še povedala vodilna raziskovalka dr. Segre. V raziskavi so pri dvajsetih odstotkih prostovoljcev odkrili težave, skladne z glivičnimi okužbami. Neravnovesje mikrobov lahko daje priložnost za razcvet škodljivih mikrobov in razvoj bolezni, menijo. Strokovnjak za glivična obolenja, dr. Paul Dyer, je povedal, da lahko glive dokaj normalno sobivajo na enem telesu, brez povzročanja škode, razen pri ljudeh s slabim imunskim sistemom. Povedal je še, da raziskava kaže izjemno raznolikost gliv na človeškem telesu. Kar pa bo v veliko pomoč pri nadaljnjih raziskavah in tudi diagnozah.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -