DomovZdravjeNameravate obiskati olimpijske? Poskrbite za varnost

Nameravate obiskati olimpijske? Poskrbite za varnost

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za obiskovalce letošnjih olimpijskih iger, ki bodo avgusta 2016 potekale v brazilskem Riu de Janeiru, pripravili osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja.

Virus Zika

- Oglas -

Vsem obiskovalcem olimpijskih iger svetujejo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Zaradi epidemije virusa Zika odsvetujejo obisk dogodka nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost. V večini večjih brazilskih mest je omogočen dostop do zdravstvene oskrbe. Javne in zasebne zdravstvene ustanove nudijo zdravstvene storitve ustrezne kakovosti. Tujci z zdravstvenimi težavami lahko poiščejo pomoč v javni zdravstveni mreži urgentnih ambulant, znanih kot »Sistema Único de Saúde – SUS«, ali v zasebnih zdravstvenih ustanovah. Svetujejo ureditev ustreznega zavarovanja. Brezplačna telefonska številka za nujno zdravniško pomoč v Braziliji je 192.

Najpogostejše zdravstvene težave pri potovanju v Brazilijo predstavljajo potovalna driska, okužbe dihal, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, ugrizi in piki živali, poškodbe, potovalna slabost – jet lag, sončne opekline, zdravstvene težave zaradi slabe kvalitete zraka v večjih mestih in druge.

Glavni vzrok poškodb in smrti med tujci predstavljajo prometne nesreče. Uporaba varnostnih pasov v avtomobilu in uporaba čelad pri motoristih je v Braziliji obvezna. Vožnja pod vplivom alkohola je kazniva.

- Oglas -

V Braziliji, poleg še nekaterih držav Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja, trenutno razsaja epidemija okužb z virusom Zika. Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov – z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot so vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Okužba z virusom Zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija).

M. K.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -