Domov Zdravje Nameravate obiskati olimpijske? Poskrbite za varnost

Nameravate obiskati olimpijske? Poskrbite za varnost

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za obiskovalce letošnjih olimpijskih iger, ki bodo avgusta 2016 potekale v brazilskem Riu de Janeiru, pripravili osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja.

- Oglas -

Virus Zika

Vsem obiskovalcem olimpijskih iger svetujejo, da se natančno pozanimajo glede stanja v državi. Zaradi epidemije virusa Zika odsvetujejo obisk dogodka nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost. V večini večjih brazilskih mest je omogočen dostop do zdravstvene oskrbe. Javne in zasebne zdravstvene ustanove nudijo zdravstvene storitve ustrezne kakovosti. Tujci z zdravstvenimi težavami lahko poiščejo pomoč v javni zdravstveni mreži urgentnih ambulant, znanih kot »Sistema Único de Saúde – SUS«, ali v zasebnih zdravstvenih ustanovah. Svetujejo ureditev ustreznega zavarovanja. Brezplačna telefonska številka za nujno zdravniško pomoč v Braziliji je 192.

Najpogostejše zdravstvene težave pri potovanju v Brazilijo predstavljajo potovalna driska, okužbe dihal, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, ugrizi in piki živali, poškodbe, potovalna slabost – jet lag, sončne opekline, zdravstvene težave zaradi slabe kvalitete zraka v večjih mestih in druge.

- Oglas -

Glavni vzrok poškodb in smrti med tujci predstavljajo prometne nesreče. Uporaba varnostnih pasov v avtomobilu in uporaba čelad pri motoristih je v Braziliji obvezna. Vožnja pod vplivom alkohola je kazniva.

V Braziliji, poleg še nekaterih držav Južne in Srednje Amerike ter Karibskega otočja, trenutno razsaja epidemija okužb z virusom Zika. Edina možna zaščita pred boleznijo je zaščita pred piki komarjev: obleka, repelent, zaščitne mreže (komarniki). Okužba pogosto poteka povsem brez simptomov – z virusom se sicer okužimo, bolezenski znaki (kot so vročina, slabo počutje) pa se ne pojavijo. Potek bolezni je pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. Okužba z virusom Zika je zlasti nevarna za nosečnice, saj je povezana s slabimi izidi nosečnosti (splav) in resnimi posledicami pri plodu (mikrocefalija).

M. K.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi