DomovZdravjeSkrajševanje čakalnih dob

Skrajševanje čakalnih dob

Čakalne dobe za posege in specialitične preglede, ki so v mnogih primerih predolge, so velik problem slovenskega javnega zdravstva. O tem govorimo že dolgo časa in na tem se lomijo politična kopja.

- Oglas -

Čakalne vrste v zdravstvu

Kako namerava ministrstvo za zdravje s kratkoročnimi ukrepi skrajšati čakalne dobe v letu 2016?

  • 7,9 milijona namenjajo za izbrane posege. Posege smo izbrali glede na (prekomerno) čakalno dobo in posledice, ki jih čakanje povzroča na zdravstvenem stanju čakajočega
  • Plačali bodo vse prve preglede pri specialistu in osnovno diagnostiko, ki je potrebna za razjasnitev diagnoze (na področju kardiologije in nevrologije na primer UZ srca in obremenilno testiranje). Če bi izvajalci zmogli in bili pripravljeni narediti vse prve preglede, bi to zneslo še dodatnih 8 milijonov.
  • Opravili bodo 1700 koronarografij. Toliko ljudi je na ta poseg čakalo 1. aprila letos.
  • Opravili bodo 500 operacij hrbtenice. Z napotnico hitro čaka na operacijo hrbtenice 297 pacientov. Vsi ti in še dodatnih 200, ki čakajo z napotnico redno, bo dočakalo svojo operacijo (čakajočih na 1.4. 2016: 1422). To pomeni, da bodo letos omogočili za četrtino več operacij hrbtenice kot v lanskem letu (lani so vsi izvajalci skupaj opravili 2965 operacij).
  • Opravili bodo 200 operacij rame. Približno 20 odstotkov več kot lansko leto (lani vseh 1273) bo letos operacij ram in s tem bodo odrešili čakanja vse paciente z napotnico hitro. (Čakajočih na 1.4.2016 z napotnico hitro: 249)
  • Opravili bomo 600 artroplastik kolena. Oddahnili si bodo lahko tudi vsi tisti, ki jih pestijo bolečine v kolenih in čakajo na umetno koleno z napotnico hitro, teh je 422 in tudi slabih 200 tistih, z napotnico redno. Četrtino več kot lansko leto bo letos torej tudi artroplastik kolen.

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -