DomovBolezni in simptomiGlivice v poletnem času

Glivice v poletnem času

Glivične okužbe spadajo med najpogostejše kožne bolezni. Če jih ne zdravimo, se lahko razširijo na večje površine kože, v globlje predele kože ter celo na druge ljudi, zato je zelo pomembno, da jih odkrijemo in zdravimo. Dermatovenerologi pravijo, da obstaja več vrst glivičnih okužb, ki jih povzročajo različne glive.

GljiviceTinea – okužba na trupu

Tudi okužbe na trupu povzroča največkrat glivica Trichtophyton. Na neporasli koži trupa je opaziti pordela žarišča, s poudarjenim, luščečim se robom, ki se postopno širijo naokrog, v središču pa rdečina usiha.

- Oglas -

Tinea pedis

Najbolj pogosta je pri športnikih zaradi dolgotrajne nošnje športne obutve, do okužbe pa lahko pride tudi zaradi tesnih obuval. Tako imenovano atletsko stopalo se kaže z rdečino in luščenjem kože, mehurčki v kombinaciji s skelenjem in srbenjem.

Okužba v dimljah

Okužba je lahko posledica prenosa povzročitelja (avtoinfekcije) z okužene kože stopal ali nohtov nog, možen je posreden način okužbe (brisače, športna oblačila). Je visoko nalezljiva glivična okužba kože, pogosto kroničnega poteka. Povzročajo jo različne glivice, tudi kvasovke. Ta vrsta okužbe se najpogosteje pojavlja pri moških in v toplem vremenu.

Glivična okužba lasišča

Najpogosteje obolevajo otroci do 10. leta starosti. Klinična slika je odvisna od vrste povzročitelja, stadija okužbe, predhodnega zdravljenja in imunskega odgovora organizma. Prisotno je lahko le zmerno luščenje z odlomljenimi lasmi, lahko pa so pridruženi močni lokalni vnetni znaki. Prepoznamo jo po tem, da se pojavi nekoliko srbeč, rdeč izpuščaj, ki se lušči.

- Oglas -

Glivična okužba nohtov

Glivične okužbe nohtov imenujemo tudi onihomikoze, ki lahko prizadenejo tako nohte rok kot tudi nohte nog. So zelo razširjene, razvijajo se več let in se rade ponavljajo. Pogostejše so pri sladkornih bolnikih, starejših ljudeh z boleznimi perifernega ožilja ali živčevja, pri mlajših ljudeh kot posledica poškodb nohtov ali kože na stopalih ter pri športno dejavnih ljudeh in imunsko oslabelih ljudeh.

Kako se lahko izognemo glivičnim okužbam?

Izogibajte se vlagi in visokim temperaturam. Vsakič, ko obiščete javno kopališče, bazen ali savno, nosite plastične natikače. Po uporabi prhe oziroma ko pridete iz bazena ali savne, noge temeljito obrišite in osušite, pomembno pa je tudi, da si preoblačite mokre kopalke. Če veliko močite roke, uporabljajte kakovostne zaščitne rokavice, po delu pa si roke temeljito umijte in osušite. Nohte strizite na kratko in pazite, da si ne poškodujete kožice ob nohtih.

Zdravljenje glivic

Ne uporabljajte dražečih mil, ne izpirajte si nožnice z vodo in ne uporabljajte dezodorantov. Najbolj primerna mila so z nizkim pH-jem in brez dodanih parfumov. Izogibajte se nezračnih oblačil, ki povzročajo vlažnost kože in nosite raje bombažna. Zračna oblačila so zato priporočljiva predvsem takrat, ko se več potimo, na primer med športno aktivnostjo ali na potovanju.

M.K.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -