DomovŠporti in gibanjeNe pozabite na kolesarske čelade

Ne pozabite na kolesarske čelade

Kolesarji pozor, pred nami so lepi dnevi in čas za kolesa, zato ne pozabite na kolesarske čelade. Prometni zakon predpisuje, da morajo vsi otroci do 14. leta na kolesu obvezno nositi čelado, za odrasle pa je uporaba čelade pri vožnji s kolesom priporočljiva, saj so kolesarji med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. In med poškodbami, ki nastanejo v prometnih nesrečah ali pri padcih, so posledice poškodb glave najbolj tragične.

- Oglas -

Kolesarske čelade

S kakršno koli čelado je glava zaščitena bolje kot brez nje, tveganje za poškodbo se vedno zmanjša. Na testu se vendarle vedno znova pokažejo razlike v kakovosti zaščite, zato na ZPS potrošnikom svetujejo, naj preverijo rezultate neodvisnih potrošniških testiranj. Pomembno pa je tudi, da si za nakup čelade vzamejo čas, čelade se med seboj razlikujejo ne le po velikosti, ampak tudi obliki.

Nasvet ZPS, kako kupovati čelado:

  • Vzemite si čas. Čelado obvezno pomerite. Pri tem ne gre samo za obseg glave, tudi oblike glav so zelo različne in včasih je težko najti pravo čelado. Pri gibanju z glavo čelada ne sme opletati ali drseti, pritrjevalni trakovi pa morajo potekati pod brado in ne smejo zakrivati ušes. Sedeti mora trdno, a hkrati udobno.
  • Ne najdete ustrezne nastavitve? Blazinice v notranjosti čelade lahko premaknete ali zamenjate z debelejšimi. Če vam kljub temu ne uspe najti pravilne nastavitve, potem ta model ni za vas.
  • Čelada mora biti pravilno nameščena na glavo. Če stoji preveč naprej, ostane nezaščiten zadnji del glave, ko pa je nameščena preveč nazaj, je v večji nevarnosti čelo. Na glavo mora biti pravilno pripeta, saj se sicer ob padcu lahko sname, preveč zategnjeni trakovi pa so neudobni.
  • Vse kolesarske čelade, ki so naprodaj v Evropi, morajo ustrezati evropskemu standardu EN 1078, kar mora biti z oznako CE tudi označeno na izdelku.

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -