Prehranjevalni sistem dr. Iztoka Ostana

Dr.Iztok Ostan je zanimiv sogovornik, ki je s svojimi teorijami in knjigo Beljakovine za življenje in smrt v slovenski prostor prinesel veliko drugačnega mnenja. Dr. Iztok Ostan zagovarja v svojih znanstvenih delih novo prehransko paradigmo: instinktivna nagnjenja nas silijo v prehranjevanje, ki je koristno predvsem za reprodukcijo, a je, dolgoročno, zdravju škodljivo. Tudi če se zavestno odločimo za zdravo prehrano, ne dosežemo optimalne fiziološke prehranjenosti. Narava nas namreč ni optimalno prilagodila na okoljsko hrano.

Prehranjevanje

Dr. Iztok Ostan (1952) je zaposlen na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, kjer se ukvarja zlasti s človeškimi viri v prometu. Problematiko prehranjevanja proučuje od leta 1995. Je glavni avtor knjige »Ko zdravila odpovedo« (2001) in nove doktrine o »apetitu za sebični gen«, ki je bila objavljena v prestižnih znanstvenih revijah (Ostan et al. 2009, 2010). Je avtor več kot 100 poljudnih člankov o prehrani in zdravem načinu življenja.

V tej knjigi poudarja, da beljakovine živalskega izvora skrajšujejo življenje in povzročajo degenerativne bolezni; tudi človeku podobnim opicam so bolj vablji-ve od rastlinskih, ker so učinkovitejše za reprodukcijo. Po drugi strani pa tudi veganska alternativa ni fiziološko optimalna, saj je beljakovinsko revna. Z vidika prebave je ugodnejša »ločevalna dieta« z beljakovinami brez ogljikovih hidratov, z vidika celičnega izkoristka aminokislin pa klasično kombiniranje živil, kot sta mleko s polento in fižol z mesom, a pri obeh načinih je izkoristek beljakovin zelo nizek.

Avtor predlaga, da se uživanje živalskih beljakovin omeji na domnevno varnih pet odstotkov energetskega vnosa, njihov primanjkljaj pa dopolni z preverjeno varnimi beljakovinskimi prehranskimi dodatki. Prevladujoče mnenje o nepotrebnosti prehranskih dopolnil v zdravi prehrani je namreč le dogma.

Knjigo, ki je doživela zelo ugodne znanstvene recenzije doma in v tujini, odlikuje preprost način izražanja, razumljiv vsakemu bralcu. Kljub temu povzroča debate meso jednih in tistih, ki mesa ne uživajo.

M.K.

Povejte svoje mnenje - kometirajte