DomovKlub MamaOtroške bolezniOtrok kašlja - Kaj lahko pomeni kašelj pri otrocih?

Otrok kašlja – Kaj lahko pomeni kašelj pri otrocih?

Pri otrocih kašelj obravnavamo drugače kot pri odraslih. Okužba, ki bi pri odraslem povzročila le majhne težave, je lahko za otroka življenjsko ogrožajoča. Kateri so torej vzroki kašlja pri otrocih in kdaj je treba nujno obiskati zdravnika?

Statistike pravijo, da šoloobvezen otrok zboli v povprečju sedem- do desetkrat letno zaradi okužbe zgornjih dihalnih poti, predšolski otrok, ki hodi v vrtec, pa vsaj 12-krat ali celo večkrat. Vzrok kašlja pri otrocih so v glavnem okužbe dihal, kot so prehlad, krup, bronhiolitis, oslovski kašelj ali pljučnica.

Otroški kašelj in prehlad

Je virusna okužba, bolezen se običajno pojavi v enem do treh dneh po okužbi. Telesna temperatura je lahko najprej povišana, nato pa normalna, nato otrok začne kihati in se slabo počutiti. Izcedek iz nosu je na začetku voden in bister, čez nekaj dni postane gostejši, rumeno zelene barve in manj obilen. Velikokrat je prisoten kašelj, ki lahko vztraja še kak teden po bolezni. Zaradi kašlja, ki spremlja prehlad, običajno ni potreben obisk pri zdravniku. Se pa lahko pojavijo določeni zapleti in bolezen napreduje, zato moramo biti pozorni na znake bolezni, ki so opisani v nadaljevanju.

- Oglas -

Otrok lahko kašlja zaradi zapletov po prehladu

Pljučnica je eden izmed resnejših zapletov. Gre za okužbo pljuč, ki zajame drobne pljučne mešičke (alveole) in tkiva okrog njih. Kot povzročitelji se pojavljajo bakterije in virusi, redkeje nekatere vrste gliv. Običajni simptomi pljučnice so produktiven kašelj, bolečina v prsih, mrzlica, vročina in težko dihanje. Zdravljenje poteka po navadi z antibiotiki.

Krup je virusna okužba grla in sapnika, kar vodi do edema sluznice ter zoženja dihalnih poti. Pojavlja se pri otrocih, mlajših od šestih let, najpogosteje med starostjo šestih mesecev do dveh let. Otrok se ponoči zbuja z močnim kašljanjem, ki spominja na lajež, ob tem pa še težko diha, ob dihanju pa slišimo piske. Poleg tega so lahko prisotni še drugi znaki: izcedek iz nosu, hripavost in vneto grlo, vročina, občutek slabosti, izguba teka in bolečine. Večinoma sledi navadnemu prehladu, lahko pa se pojavi brez predhodnih znakov prehlada.

Oslovski kašelj povzroča bakterija. Kljub obveznemu cepljenju otrok se še lahko pojavi kak primer pri otrocih, mlajših od pet let. Najprej zaznamo simptome, značilne za prehlad, tem pa nato sledi kašelj, ki se pojavlja v obliki silovitih napadov, čemur sledi nenaden globok vdih z značilnim spremljajočim zvokom, podobnim oslovskemu riganju. Pri dojenčku lahko povzroči občasne premore v dihanju. Otroka lahko tudi sili na bruhanje. Ker je povzročitelj bakterija, so pri zdravljenju potrebni antibiotiki.

Bronhiolitis je vnetje majhnih dihalnih poti v pljučih in je virusna okužba, običajno gre za okužbo z respiratornim sincicijskim virusom. Najpogosteje se pojavlja pri dojenčkih do prvega leta starosti, lahko pa tudi pozneje. Simptomi so suh kašelj, rahlo povišana  temperatura, hitro plitvo dihanje, sopenje. Zdi se, da se otrok trudi dihati, ob tem pa opazimo, da diha s trebuščkom in da je dihanje bistveno hitrejše kot po navadi. Otrok je običajno zelo zaspan in utrujen, večkrat tudi zavrača hrano in pijačo ali dojenje.

- Oglas -
Otroški kašelj

Kdaj je treba nujno do zdravnika, če otrok kašlja?

Kašelj v večini primerov izzveni sam od sebe in tudi ni resnejša nevarnost za zdravje vašega otroka, zato kot tak ni nujen razlog za obisk pri zdravniku, razen če ga ne spremljajo dodatni znaki:

  • če otrok hitro diha,
  • če se otrok slini in ne more požirati,
  • če kašelj spremlja bolečina v ušesih,
  • če je otrok dehidriran in zaspan, brezvoljen,
  • če kašelj traja več kot teden dni brez izboljšanja,
  • če se ob kašlju pojavlja rumen, zelen, rjavkast ali krvav izmeček,
  • če otrok toži nad bolečino v prsih,
  • če postane dihanje hitro ali sopeče in so vdihi še posebno glasni, ob tem pa slišimo piskanje,
  • če ne moremo znižati vročine, kljub ustreznemu odmerku paracetamola,
  • če otrok pobledi oz. pomodri.

Preverite tudi: Peta in šesta bolezen – simptomi in zdravljenje

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -