DomovSkrbimo zasePomembnost duševnega zdravja

Pomembnost duševnega zdravja

V Celju so ob dnevu svetovnega duševnega zdravja obeležili tudi 15-letnico delovanja programa za duševno zdravje mladih To sem jaz, ki ga od ustanovitve v letu 2001 izvajajo na celjski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Strokovnega srečanja ob obletnici se je v celjskem Narodnem domu udeležilo 60 strokovnjakov s področja zdravstva, šolstva in sociale.

- Oglas -

Duševno zdravje

Program je kot celota usmerjen v krepitev duševnega zdravja mladine – v razvijanje pozitivne samopodobe, socialnih in komunikacijskih kompetenc, ki mladostnike podpirajo med odraščanjem in predstavljajo vir za lažje obvladovanje življenja tudi v odrasli dobi. Na leto pedagoški delavci osnovnih in srednjih šol izvedejo več kot 1.000 preventivnih delavnic To sem jaz in vanje vsako leto vključijo približno 10.000 učencev in dijakov. V spletni svetovalnici www.tosemjaz.net pa so strokovnjaki anonimnim mladostnikom v petnajstih letih odgovorili na več kot 38.000 vprašanj, povezanih s težavami odraščanja.

»Mladostnikom že od leta 2001 omogočamo javen, preprost, hiter in anonimen dostop do strokovnega nasveta. V projektu ‘Skupaj za zdravje’ smo v letu 2016, ko praznujemo 15 let delovanja, spletno svetovalnico prenovili. Dodana vrednost prenovljenega spletnega mesta je predvsem v tehnični posodobitvi, s katero smo mladim uporabnikom omogočili neoviran in kakovosten dostop do spletišča z vsemi sodobnimi napravami, kar prej ni bilo mogoče. Spletna svetovalnica To sem jaz že vrsto let ostaja prostor, v katerem mladostniki odkrito sprašujejo, spregovorijo o dilemah in težavah odraščanja. Nekatere teme lažje ubesedijo anonimno na spletu, kot da bi o njih spregovorili ‘iz oči v oči’ z zdravnikom, psihologom ali šolskim svetovalnim delavcem. V mrežo spletnih svetovalcev – prostovoljcev je danes vključenih že 70 strokovnjakov z različnih področij (zdravniki različnih specializacij, psihologi in psihoterapevti, socialni delavci, socialni pedagogi in drugi). Svetovalci v letu dni odgovorijo na približno 3.000 vprašanj. Kot pravi ena od naših dolgoletnih spletnih svetovalk, so spletna vprašanja mladih ‘zapisi, ki jih starši ne najdejo pri generalnem čiščenju otrokove sobe’. V obsežni spletni bazi na www.tosemjaz.net dobimo uvid v svojevrstno spletno biografijo o življenju slovenske mladine,« je ob obletnici povedala Ksenija Lekić, vodja programa To sem jaz od ustanovitve. S spletnim komuniciranjem v programu uresničujejo perspektive preventivnega, informativnega in svetovalnega dela z mladimi.

- Oglas -

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -