DomovNovice in zanimivostiPomembnost terapevtskih parov

Pomembnost terapevtskih parov

Te dni je Zavod PET na Pediatrični kliniki UKCL obeležil peto obletnico svojega delovanja – posredovanja s pomočjo psa. To je posredovanje, ki v terapevtski proces namensko vključuje psa, ali preko vodenih aktivnosti s pomočjo psa posameznikom z različnimi omejitvami po vsej državi izboljšuje kakovost vsakdanjega življenja. Poslanstvo zavoda je s svojo prisotnostjo podprl častni gost, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

- Oglas -

PET

Zavod PET je zasebni zavod, ki ga je sredi oktobra 2011 ustanovilo 11 ustanovnih članic. Danes neprofitna in humanitarna organizacija združuje 46 članov, od tega 40 aktivnih terapevtskih parov in pripravnikov. Ti delujejo v 23tih zdravstvenih, rehabilitacijskih, socialno – varstvenih in izobraževalnih ustanovah po vsej državi, kjer vsako leto opravijo okoli 500 ur prostovoljskega dela in vsaj 50 enkratnih obiskov ustanov. V petih letih so prostovoljci zavoda opravili več kot 2.500 ur rednih obiskov v ustanovah, s katerimi sodelujejo.

“Prisotni smo na Goriškem, Gorenjskem, Notranjskem, v osrednji Sloveniji, Zasavju, Savinjski dolini in na Štajerskem. V zdravstvenih, rehabilitacijskih in socialno – varstvenih ustanovah izvajamo terapije ali aktivnosti s pomočjo psa, v vzgojno – izobraževalnih pa t.i. izobraževanje s pomočjo psa, posebna programa Berem za PET (R.E.A.D.) in Poslušam za PET ter delavnice na temo sobivanja s psi in sožitja z naravo. V rehabilitacijskih in socialno – varstvenih ustanovah dobro sodelujemo z delovnimi terapevti in fizioterapevti, ki s pomočjo terapevtskih parov dosegajo boljše rezultate v svojem poklicnem delu”, delovanje terapevtskih parov opisuje Valentina Horvat Kokalj, direktorica Zavoda PET.

- Oglas -

Medicinska stroka je zelo naklonjena posredovanju s pomočjo psa, saj raziskave kažejo, da lahko prisotnost psa zniža krvni tlak in srčni utrip ter ima mnoge druge pozitivne učinke na posameznikovo telesno in duševno zdravje. Obisk terapevtskega para lahko med drugim izboljšuje motorične sposobnosti, zmanjšuje anksioznost, povečuje pozornost, izboljša izražanje čustev, govor in komunikacijo ter povečuje samospoštovanje. Ali kot pravi strokovni direktor Pediatrične klinike UKCL, prof. dr. Rajko Kenda: “Psi so pogosto bolj prijazni kot ljudje. Otroci to čutijo in naklonjenost postane v hipu vzajemna. V vseh teh letih sodelovanja lahko ugotovim, da terapevstki psi na otroke delujejo pomirjujoče, saj še odraslega prime, da bi jih pobožal in tudi naši zaposleni niso nobena izjema.”

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -