DomovNovice in zanimivostiRak Slovencev ne skrbi?

Rak Slovencev ne skrbi?

Pri Philipsu so izvedli telefonsko anketo o zdravstvenem stanju Slovencev, v kateri je sodelovalo 1000 oseb različnih starosti, dve tretjini moških in tretjina žensk. Več kot 62 odstotkov jih je svoje zdravje ocenilo kot dobro, zelo dobro ali odlično in 45 odstotkov jih meni, da v naslednjih petih letih ne bodo izpostavljeni večjemu zdravstvenemu tveganju. Zanimivo je, da je le 16 odstotkov od vseh anketirancev zaskrbljenih zaradi bolezni srca in ožilja in le 0,8 odstotka anketiranih razmišlja, da bi njihovo zdravje lahko ogrozil rak, čeprav sta prav ti dve bolezni najpogostejši vzrok smrti. Anketa je pokazala, da Slovence skrbi predvsem morebitna izguba vida, bolezni gibal in debelost.

- Oglas -

zdravljenje raka

Več kot polovica anketiranih je zadovoljna z razpoložljivo tehnologijo in zdravljenjem in jo povezuje tudi s podaljšano življenjsko dobo. Za dve največji skrbi glede slovenskega zdravstvenega sistem pa veljata dolge čakalne dobe in pomanjkanje denarja v zdravstvenem proračunu.

Pri Philipsu so povedali, da sodelujejo pri razvoju ultrazvoka visoko usmerjene intenzivnosti za zdravljenje raka (HIFU). Gre za poseben postopek segrevanja tumorjev, tako da vanje usmerijo zvočno energijo, kar omogoča uničevanje tumorjev, a ne poškoduje okoliških tkiv. Postopek ponekod že uporabljajo za zdravljenje benignih tumorjev na maternici, v Evropi pa je že odobren tudi za paliativno zdravljenje bolečin, ki jih povzročajo zasevki v kosteh.

Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -