Jagode so vsako pomlad aktualen in težko pričakovan sadež. Povečujejo naravno odpornost organizma, delujejo celo na boljše odvajanje vode, povečujejo apetit, izboljšajo fizično in psihično počutje, pomagajo pri hitrejšem obnavljanju kože in celo preprečujejo staranje kože. Kljub vsem dobrim lastnostim in sestavinam pa jagode lahko povzročajo alergijo. Največkrat se pojavijo drobni izpuščaji, zato velja nepisano pravilo, da jih vsako pomlad začnimo uživati v manjših količinah in jo postopno povečujmo. Predvsem bodimo pozorni pri malih otrocih, ki jih uživajo prvič.
Nizka kalorična vrednost
Jagoda spada med najmanj kalorično sadje, saj vsebuje 90% vode in le cca 10% sladkorja.
100 g jagod vsebuje le 35 Kcal. Prav zaradi teh lastnosti jo lahko kombiniramo pri vseh dietah za hujšanje.
Vsebuje veliko vitaminov
Jagoda je prava zakladnica vitaminov, ki nam jih v pomladanskem času tako primanjkuje.
Vsebuje:
• vitamin C – 60 mg
• vitamin A – 0.04 mg
• vitamin B1 – 0.02 mg
• vitamin B2 – 0.03 mg
• vitamin B3 – 0.5 mg
• vitamin B5 – 0.3 mg
• vitamin B6 – 0.06 mg
• vitamin B8 – 0.004 mg
• vitamin B9 – 0.065 mg
Sestavine vitaminov dobro vplivajo na naš imunski sistem. Če zaužijemo 15 dkg svežih jagod vnesemo v telo cca 80 mg vitamina C, kar zadostuje dnevni potrebi odraslega človeka.
Vsebuje tudi nepogrešljive minerale
• kalij: 150 mg
• kalcij: 20 mg
• magnezij: 12 mg
• fosfor, natrij, klor, bor, železo, baker, cink, mangan, fluor
Jagodna rolada
4 rumenjake, 14 dkg sladkorja v prahu, 1 vanilij sladkor, 3 velike žlice vode, 1 veliko žlico ruma dobro umešaj, da dobiš penasto rahlo zmes. Nato dodaj 15 dkg moke, pol male žličke pecilnega praška. Ko je zmes dobro premešana dodaj sneg 4 jajc. Vse skupaj peči v pečici cca 12 – 14 minut pri 180 stopinj.
Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in ga pustimo približno 2 minuti, nato ga zvrnemo na moker prtič in zvijemo v obliko rolade. Počakamo da se ohladi.
Med tem pripravimo nadev. Očistimo in na drobno narežemo zrele jagode. Če imamo pri roki ananasov kompot, lahko med jagode vmešamo malo na drobno narezanega ananasa, kar bo dalo nadevu izjemno dober, sočen okus. ½ l sladke smetane stepemo, da je čvrsta.
Rolado počasi in previdno razvijemo, nadevamo smetano in potresemo s jagodami in jo previdno zavijemo nazaj. Preostanek smetane porabimo za namaz po vrhu rolade in lahko jo še potresemo z narezanimi jagodami. Postavimo jo v hladilnik za vsaj 1 uro, nato pa jo postrezimo.