DomovPrehranaČešnje: zdravi rdeči in okusni sadeži

Češnje: zdravi rdeči in okusni sadeži

Češnje so zelo dober izvor vitaminov. Vsebujejo vitamin C, B A, vendar je prisotnost antioksidantov še  bolj pomembna, vsebujejo bioflavonoide, antocijanin, melatonin in druge. Prav zaradi vsebovanosti teh je češnja tako zelo priporočljiva in naj bo zaželena.

češnje

Pozitiven učinek češenj na zdravje

Raziskave so pokazale, da uživanje češenj posebej priporočajo ljudem, ki imajo težave s srcem,  prebolevajo rakasta obolenja,trpijo zaradi bolečin, imajo težave s kostmi.  Uživanje tega sadeža vpliva na izboljšanje mentalne funkcije, pomagajo pri fizični in umski izčrpanosti. In nazadnje izboljšajo celo razpoloženje. Nekateri celo trdijo, da je 30 češenj celo učinkovitejših od aspirina, priporočajo ga celo pri bolečinah ki jih povzroča artritis.
Toda pozor: tudi peclji češenj so uporabni. Lahko jih posušimo in jih uporabljamo za čaj ob težavah pri mokrenju. Čaj iz pecljev namreč deluje odvajalno še posebej pri težavah zaradi ledvičnih kamnov. Za pripravo čaja potrebujemo manjšo pest posušenih pecljev, ki jih v litru vode kuhamo približno 2-3 minute. Odstavimo in čez 15 minut odcedimo. Čaj pijemo po požirkih.

- Oglas -

češnjaČešnje za lepši videz

Češnje vsebujejo malo kalorij, ne vsebujejo maščob a vsebujejo veliko vode. Raziskovanja so pokazala, da povečan vnos vode v organizem povečuje energijo in upočasni staranje organizma. Vedno več ljudi uživa sadje z večjo vsebovanostjo vode kot pomoč pri uravnavanju telesne teže. Ker pa češnje vsebujejo tudi mnogo kalija, malo natrija,  uživanje teh  pomaga pri odvajanju vode iz organizma.

Češnje imajo zelo nizek glikemičen indeks

Češnje vsebujejo kombinacijo več antioksidantov, bogate so še z vlakninami, vitamini, minerali , brez maščob. Povprečno vsebuje ena češnja 4 kalorije oz. skodelica češenj približno 90 kalorij, kar je zelo primerno za osvežujoč sadni obrok.

Sezona češenj je prekratka

Nikar ne zamudite sezone svežih češenj. Tudi pri nas v Sloveniji imamo predle kjer rastejo zelo lepe, sladke in okusne češnje.  Vsekakor si privoščimo naše domače češnje, saj le te ne potujejo teden, dva ali tri do naših prodajnih mest ali tržnic. Pa tudi ne »konzervirajo« jih pridelovalci za pot do tržnic. Toda nikoli jih pozabite dobro oprati!

Če so češnje sadež ki je všeč tudi vam, ga lahko ali pripravite za zimo kot džem, kompot, ali pa razkoščičene zamrznete in ko je zunaj sneg pripravite božanski  domač češnjev zavitek za nedeljsko sladico.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -