DomovNovice in zanimivostiResnica o dejavnikih tveganja za razvoj raka dojk

Resnica o dejavnikih tveganja za razvoj raka dojk

Informacije o dejavnikih tveganja za razvoj raka dojk so pogosto neresnične in zavajajoče. Dr. Wendy Chen, strokovnjakinja za področje raka dojk, odgovarja na najbolj pogosta vprašanja in trditve o tveganjih za razvoj tovrstnega raka.

- Oglas -

rak dojke1. Soja zvišuje tveganje za ponovitev raka dojk.

NE DRŽI. Študija, v katero je Chenova vključila več kot 9500 ameriških in kitajskih žensk z že prebolelim rakom dojk, je pokazala, da so imele ženske, ki so dnevno uživale vsaj 10 mg sojinih izoflavonov, 25 odstotkov nižje tveganje ponovitve bolezni v primerjavi z ostalimi ženskami. »Kljub temu je prezgodaj trditi, da ima uživanje soje varovalne učinke proti pojavu raka,« svari Chen.

2. Uživanje alkohola viša tveganje za razvoj raka dojk.

- Oglas -

DRŽI. Rezultati študije, izvedene na 105.000 ženskah, so pokazali, da lahko pri nekaterih ženskah že zmerno uživanje alkohola neugodno vpliva na pojav raka dojk. Ženske, ki so v enem tednu zaužile šest kozarcev vina, so imele 15 odstotkov višjo verjetnost za postavitev diagnoze raka. Tistim, ki so v tednu dni spile manj kot tri kozarce vina, pa se tveganje ni povišalo.

3. Višja obolevnost za rakom dojk nastane tudi zaradi zdravljenja neplodnosti.

NE DRŽI. Po podatkih nedavne študije, izvedene pod okriljem ameriških nacionalnih zdravstvenih inštitutov, sprožitev ovulacije s pomočjo klomifena in folikel stimulirajočega hormona ne vpliva na višjo verjetnost pojava raka dojk.

4. Uporaba dezodoranta je rakotvorna.

NE DRŽI. Po podatkih Nacionalnega inštituta za rakava obolenja ne obstajajo nobene pomembne povezave uporabe dezodoranta z rakom dojk. Nekatere študije kljub temu izpostavljajo, da spojine na podlagi aluminija, pogosto uporabljene v dezodorantih, povzročajo hormonske spremembe, ki bi lahko pripomogle k razvoju raka.

5. Večji novorojenček – večje tveganje za raka dojk.

Morda DRŽI. Nedavne raziskave namigujejo, da imajo ženske, ki so rodile večje otroke, več kot dvakratno tveganje za razvoj raka dojk v primerjavi z mamicami manjših novorojencev. Znanstveniki menijo, da večji otrok lahko med nosečnostjo ustvari hormonsko okolje, ki v prihodnosti lahko vodi v razvoj raka dojk.

- Oglas -

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -