DomovKlub MamaPorod in nosečnostSeks med nosečnostjo – Kaj je varen in kdaj ne?

Seks med nosečnostjo – Kaj je varen in kdaj ne?

Večina žensk, ki ima normalno nosečnost, ima spolne odnose vse do konca nosečnosti. Kljub temu je treba v določenih okoliščinah spolnim odnosom reči ne. Kdaj je seks med nosečnostjo varen in kdaj ne? Mi vam ponujamo »teorijo«, a ker je vsaka nosečnost drugačna, se morate o tem posvetovati s svojim ginekologom.

Spolni odnosi v času nosečnosti ne škodijo plodu. Vaš otrok je namreč zavarovan z amnijsko ovojnico in močnimi mišicami maternice. Debel sluzni čep, ki zapira maternični vrat, pa ga zavaruje pred infekcijami. Penis vašega partnerja med odnosom ne more poškodovati ploda. Ko vam srce razbija, se dojenček na to odziva, zato ni nenavadno, če po orgazmu začutite, da se premetava. Dojenček ne čuti neugodja in niti ne ve, kaj se dogaja.

Seks med nosečnostjo

Če imate normalno, netvegano nosečnost, spolni odnos ne more sprožiti spontanega splava. Čeprav lahko orgazem sproži maternične krče, so ti običajno začasni in neškodljivi.

- Oglas -

Je seks med nosečnostjo boljši ali slabši?

Skoraj vsaka ženska pove, da je seks med nosečnostjo nekoliko drugačen kot sicer. Za nekatere je boljši, za druge ravno nasprotno. Nekatere so med nosečnostjo bolj vzburjene, druge manj – to je odvisno predvsem od čustvenega stanja ženske. Povečan dotok krvi v medenico lahko povzroči nabrekanje genitalij in posledično večji užitek med ljubljenjem. Vagina je med nosečnostjo praviloma tudi bolj navlažena, kar lahko predstavlja še dodatno prednost.

Po drugi strani pa lahko nabreklost genitalij povzroči neprijeten občutek polnosti. Tik po odnosu ali orgazmu vas lahko v trebuhu začnejo grabiti krči. Tudi dojke so v prvem trimesečju lahko preobčutljive, kar je za nekatere dobrodošlo, za druge pa precej mučno.

Najbolj pomembno je, da se s partnerjem odprto pogovarjata glede vajinih strahov, skrbi, želja in poželenj. Odprta komunikacija lahko ublaži veliko napetosti in vama omogoči, da se sprostita in uživata drug z drugim. Imejte v mislih, da sta s partnerjem lahko intimna tudi, če nimata spolnega odnosa.

Nevarnosti seksa med nosečnostjo

Oralni seks med nosečnostjo je relativno varen. Partner naj ne piha ali sope v vaše genitalno območje, saj to lahko povzroči zračni embolizem (ko mehurček zraka pride v krvni obtok). To se redko zgodi, ampak je lahko usodno za otroka.

- Oglas -

Oralni seks ni varen niti, če ima vaš partner herpes. V prvem trimesečju naj se mu izogiba tudi v primeru, da je imel herpes v preteklosti.

Če obstaja tveganje, da se od partnerja okužite s spolno prenosljivo boleznijo, ali abstinirajte od seksa ali uporabljajte preservative (moške ali ženske).

Ko je vaš trebuh že nekoliko večji, bo misijonarski položaj postal težaven. Hrbet podložite z blazino, partner pa naj ne pritiska z vso težo na vaš trebuh.

Kdaj poklicati zdravnika?

Če po seksu ali orgazmu čutite krče, s tem ni nič narobe. Če krči vztrajajo še po nekaj minutah, čutite bolečino ali krvavite, pa takoj pokličite zdravnika.

- Oglas -

Kadar koli imate vprašanja v zvezi s spolnimi odnosi med nosečnostjo, ne odlašajte in vprašajte svojega zdravnika ali babico – še posebej, če niste prepričani, ali bi morali abstinirati od spolnosti, ali vas skrbi za otrokovo varnost. Če dobite navodilo, da morate z odnosi prenehati, se pozanimajte, ali to pomeni izogibanje penetraciji, orgazmu ali obojemu. Tudi po rojstvu otroka se z zdravnikom oziroma babico pogovorite o tem, kako naj bi izgledali spolni odnosi po rojstvu otroka.

Preberite tudi: Miti o nosečnosti, ki ne držijo zares

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -