DomovZdravjePrevidno pri jogurtih

Previdno pri jogurtih

Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) je zaprosil za pomoč pri obveščanju javnosti o primerjalnem ocenjevanju jogurtov z dodatki, ki ga izvajajo v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Potrošnike obveščajo, da bodo na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si brezplačno dostopne vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj.

- Oglas -

Jogurt

Med pestro izbiro navadnih, sadnih ter aromatiziranih jogurtov v enem lončku je potrošnikom na prodajnih policah na voljo še skupina jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V prvem, večjem lončku je navadno sladkan jogurt, v manjšem lončku pa različni dodatki, od bombonov, čokoladnih kroglic, obročkov in zvezdic do žitnih in sadnih pripravkov.

A glede na rezultate primerjalnega ocenjevanja lahko zaključimo, da so jogurti z dodatki v posebni embalaži sladica, zato naj bi se na našem jedilniku znašli le redko. Torej, če in ko posežete po jogurtih z dodatki, naj bo to namesto drugih sladic (npr. kosa torte, čokolade ali sladoleda), ob tem pa izberite tiste, ki v primerjavi z ostalimi podobnimi izdelki vsebujejo manj sladkorja in manj maščob ter nasičenih maščobnih kislin.

- Oglas -

Kako je potekalo primerjalno ocenjevanje?

»Izvedli smo primerjalno ocenjevanje informacij, deklariranih na embalaži izbranih vzorcev jogurtov z dodatki v posebni embalaži. Potrošnik namreč ravno na njihovi osnovi prejme osnovno informacijo o izdelku. V okviru ocenjevanja nas je zanimalo predvsem, kakšen je prehranski profil jogurtov z dodatki v posebni embalaži. Pregledali smo koliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja vsebujejo izdelki glede na navedene hranilne vrednosti,« je predstavila način primerjalnega ocenjevanja Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja in dodala: »Ocenili smo 4 vzorce jogurtov z bomboni v posebni embalaži in 4 vzorce jogurtov s čokoladnimi kroglicami v posebni embalaži. Trije od osmih ocenjevanih vzorcev so namenjeni otrokom.«

Jogurti z dodatki – sladica, ki so jo privoščimo le občasno!

Med osmimi izdelki je le en izdelek dobil oceno povprečno, vsi ostali pa oceno pomanjkljivo, prav zaradi velikih količin sladkorja, zato naj ti jogurti le občasno pristanejo na vašem jedilniku oz. jedilniku vaših družinskih članov, saj gre pravzaprav za sladico. Prav vsi ocenjevani izdelki so vsebovali sladkani jogurt, nekateri tudi do 30 g sladkorja v enem lončku. »Odrasel človek bi tako z eno porcijo jogurta v dveh lončkih povprečno zaužil 50 % dnevne količine sladkorja po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije, otrok do treh let pa povprečno 80 % še varne dnevne količine sladkorja,« je opozorila Nika Kremić. Zaradi velike količine sladkorja ti izdelki niso primerni za malčke.

Več maščobe kot v navadnem jogurtu, večina pretirava z aditivi

Jogurti z dodatki vsebujejo več maščobe kot navadni jogurti, večina pa ne pretirava le z sladkorjem, ampak tudi z aditivi.

»Pri ocenjevanju aditivov, ki jih vsebujejo jogurti z dodatki v posebni embalaži, smo se osredotočili na dva parametra, ali so dodani aditivi potrebni za tak izdelek in ali dodani aditivi predstavljajo tveganje za zdravje. Zaskrbljujoče je, da so bili najslabše ocenjeni prav izdelki za otroke. Kar dva izdelka, Milfina in Oki doki z bomboni, sta dobila oceno nezadovoljivo, saj sta vsebovala aditive, ki po zakonodaji niso dovoljeni v hrani za majhne otroke,« je opozorila Nika Kremić.

M.K.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -