DomovZdravjeSvetovni dan hepatitisa C

Svetovni dan hepatitisa C

S pravočasnim zdravljenjem hepatitisa C lahko preprečimo hujše bolezni jeter in s tem povezane stroške. 28. julija obeležujemo svetovni dan hepatitisa C, nalezljive bolezni, ki napada predvsem jetra in jo povzroča virus hepatitisa C.

- Oglas -

Hepatitis C

Za Slovenijo ocenjujejo, da je s hepatitisom C okuženih od osem do deset tisoč ljudi. Velik problem ostaja visok delež tistih, ki ne vedo, da so okuženi – po ocenah stroke jih je kar 70 odstotkov.

Nove generacije visoko učinkovitih zdravil prinašajo upanje okuženim po vsem svetu, tudi v Sloveniji, saj se delež ozdravitve z novimi zdravili približujejo 100 odstotkom. »Hepatitisu C pogosto rečemo tudi mojster prikrivanja, saj okužba v približno 80 odstotkih poteka brez vidnih ali zaznavnih simptomov, lahko celo 20 ali 30 let, virus pa med tem časom neprestano povzroča škodo na jetrih,« poudarja Marko Korenjak, predsednik slovenskega društva bolnikov, obolelih za virusnim hepatitisom Slovenija HEP. »Nove generacije visoko učinkovitih zdravil zdaj bolnikom prinašajo upanje za ozdravitev, še preden jim nepovratne poškodbe na jetrih močno ogrozijo zdravje in življenje. S pravočasnim zdravljenjem lahko preprečimo hujše bolezni jeter, kot sta ciroza ali celo rak na jetrih. To je dobra novica za vse okužene, hkrati pa to na dolgi rok pomeni tudi manjšo obremenitev za zdravstveni sistem, tudi finančno.«

- Oglas -

Kronična okužba s hepatitisom C pogosto lahko privede do fibroze (zabrazgotinjenja) in ciroze jeter, kar je moč zaznati šele po mnogih letih. Nezdravljena bolezen lahko povzroči tudi odpoved jeter ali celo raka na jetrih.

Kako se lahko okužimo?

S hepatitisom C se najpogosteje okužimo s krvjo in krvnimi pripravki. Med tistimi, ki so med bolj izpostavljenimi, so ljudje, ki so pred 1. 2. 1993 prejeli transfuzijo krvi, transfuzijo izdelkov iz krvi ali presajen organ, saj pred tem datumom ni bilo vzpostavljenega rednega testiranja vse darovane krvi. Med skupine z večjim tveganje so tudi tisti, ki si intravensko vbrizgavajo ali njuhajo droge in pri tem uporabljajo okužen ali nečist pribor. Virus se lahko prenaša tudi z neprofesionalnim tetoviranjem in/ali prebadanje kože (»piercing«) ali s tveganim spolnim vedenjem (predvsem moški, ki so imeli spolne odnose z moškimi).

Z virusom hepatitisa C lahko pridejo v stik tudi hemodializni bolniki in zdravstveni delavci, ki se naključno zbodejo z okuženimi ostrimi medicinskimi predmeti, najpogosteje z injekcijsko iglo. V manjši meri se hepatitis C prenaša s tesnimi stiki med družinskimi člani oziroma pri souporabi pribora za osebno nego, redko s spolnim stikom, možen pa je prenos z matere na otroka ob porodu (možnost okužbe je približno 1-odstotna). Z običajnimi družabnimi stiki se ta okužba ne prenaša.

Če ste v dvomih, se testirajte

Velik problem ostaja visok delež ljudi, ki za okužbo ne vedo, saj v večini primerov (približno 80 odstotkov) poteka brez tipičnih simptomov. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v tem trenutku po vsem svetu s hepatitisom C okuženih 130–150 milijonov ljudi, v Sloveniji pa od osem do deset tisoč ljudi – kar 70 odstotkov jih tega ne ve. V primeru suma, da bi lahko prišli v sitk s hepatitisom C, priporočamo testiranje.

Test za Hepatitis C

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bo 28. julija med 13.00 in 19.00 uro potekala akcija anonimnega in brezplačnega testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C. Hkrati se boste tam lahko pogovorili z zdravnikom, ki bo tudi odgovarjal na vaša vprašanja. Brezplačno anonimno testiranje sicer na isti kliniki poteka vsak ponedeljek med 12.00 in 14.00 uro, več informacij o načinih in lokacijah testiranja ter hepatitisu C pa lahko preberete tudi na strani http://www.slovenijahep.si/hepc/.

Globalno gibanje #NOhep za zbris hepatitisa C

V letošnjem letu je zaživelo globalno gibanje #NOhep, ki je nastalo po sprejetju Globalne strategije za virusni hepatitis, ki jo je maja letos sprejelo 194 držav članic Svetovne zdravstvene organizacije. Glavni cilj sprejete strategije in gibanja #NOhep je, da bi do leta 2030 po vsem svetu trajno izbrisali virusni hepatitis.

- Oglas -

M.K.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -